Rychle / jednoduše / zdravě

Italské tiramisu - tradiční recept

Každá italská rodina dělá tiramisu podle svého osvědčeného receptu. Existuje ale jeden základní, tradiční z mascarpone a vajec, který je chuťově dokonalý.
Tiramisu recept

Když si dáte tiramisu dortík v české cukrárně, nemá to absolutně nic společného s originální chutí tohoto italského dezertu.

Recept vám nabízím jako inspiraci, vůbec zde nechci jakkoliv posuzovat použití syrových vajec. Poznamenám snad jen to, že syrová vejce bychom neměli v žádném případě dávat malinkým dětem a dalším citlivým skupinám jako těhotné maminky nebo staří lidé :-)

Já jsem v Itálii vyzkoušela tiramisu na více místech a nikdy mě nezklamalo. Asi ti Italové ví, co dělají :-)

 Budete potřebovat

  • 250 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 2 espresssa
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce Marsaly (fortifikované silné víno, bežně koupíte)
  • 30 dlouhých piškotů (Savioardi Ladyfingers)

Postup

  1. Nejdříve si připravte 2 klasická expressa. Smíchejte je s Marsalou a nechte zcela vychladit.
  2. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Šlehejte poctivě alespoň 3 minuty.
  4. Postupně po lžících přidávejte Mascarpone a promíchávejte šlehačem na nejnižší otáčky.
  5. Na závěr vmíchejte bílky, opět postupně, zlehka.
  6. A teď už jen vše navrstvěte do formy nebo do skleniček. Každý piškot namočte na okamžik (důležité) do ochucené kávy a položte na dno formy nebo skleničky. Přidejte krém, pak zase namočené piškoty, krém a povrch posypte neslazeným kakaem.
  7. Nechte vychladit 2 až 3 hodiny.

 TIPY

  • Místo tradičních piškotů si můžete upéct domácí piškot.
  • Pokud má být krém jemnější, více krémový a nadýchaný, vmíchejte do krému ušlehanou smetanu. Tento krok se používá v případě, kdy chcete dávat tiramisu do skleničky jako krémový dezert.

Rychle hotové, jednoduché, chuťově jedinečné!

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Tiramisu originalni recept
Tiramisu podávané ve skleničce má své kouzlo.
 
Tiramisu s mascarpone
Můžete se do něj lžičkou pořádně zabořit a porce vypadá stále inteligentně :)
 
Tiramisu s vejci
Výhodou tiramisu do skleničky je to, že máte jasnou jednu svoji porci. Nehrozí tak tedy, že budete později chodit nenápadně lžící ukrajovat. Je to totiž neskutečně lahodná chuť :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?