Rychle / jednoduše / zdravě

Italské tiramisu - tradiční recept

Každá italská rodina dělá tiramisu podle svého osvědčeného receptu. Existuje ale jeden základní, tradiční z mascarpone a vajec, který je chuťově dokonalý.
Tiramisu recept

Když si dáte tiramisu dortík v české cukrárně, nemá to absolutně nic společného s originální chutí tohoto italského dezertu.

Recept vám nabízím jako inspiraci, vůbec zde nechci jakkoliv posuzovat použití syrových vajec. Poznamenám snad jen to, že syrová vejce bychom neměli v žádném případě dávat malinkým dětem a dalším citlivým skupinám jako těhotné maminky nebo staří lidé :-)

Já jsem v Itálii vyzkoušela tiramisu na více místech a nikdy mě nezklamalo. Asi ti Italové ví, co dělají :-)

 Budete potřebovat

  • 250 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 2 espresssa
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce Marsaly (fortifikované silné víno, bežně koupíte)
  • 30 dlouhých piškotů (Savioardi Ladyfingers)

Postup

  1. Nejdříve si připravte 2 klasická expressa. Smíchejte je s Marsalou a nechte zcela vychladit.
  2. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Šlehejte poctivě alespoň 3 minuty.
  4. Postupně po lžících přidávejte Mascarpone a promíchávejte šlehačem na nejnižší otáčky.
  5. Na závěr vmíchejte bílky, opět postupně, zlehka.
  6. A teď už jen vše navrstvěte do formy nebo do skleniček. Každý piškot namočte na okamžik (důležité) do ochucené kávy a položte na dno formy nebo skleničky. Přidejte krém, pak zase namočené piškoty, krém a povrch posypte neslazeným kakaem.
  7. Nechte vychladit 2 až 3 hodiny.

 TIPY

  • Místo tradičních piškotů si můžete upéct domácí piškot.
  • Pokud má být krém jemnější, více krémový a nadýchaný, vmíchejte do krému ušlehanou smetanu. Tento krok se používá v případě, kdy chcete dávat tiramisu do skleničky jako krémový dezert.

Rychle hotové, jednoduché, chuťově jedinečné!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Tiramisu originalni recept
Tiramisu podávané ve skleničce má své kouzlo.
 
Tiramisu s mascarpone
Můžete se do něj lžičkou pořádně zabořit a porce vypadá stále inteligentně :)
 
Tiramisu s vejci
Výhodou tiramisu do skleničky je to, že máte jasnou jednu svoji porci. Nehrozí tak tedy, že budete později chodit nenápadně lžící ukrajovat. Je to totiž neskutečně lahodná chuť :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?