Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlá pórková omáčka - skvělá k těstovinám

Pórek nemusí sloužit v receptech doplňkově, ale může hrát hlavní roli. O pórkové polévce už každý jistě slyšel, omáčka už ale není zas tak běžnou záležitostí. Hotová je raz dva, takže hurá na ni.
Rychlý oběd recept

Pórek je dostupný celý rok, takže se s ním dá vymýšlet do aleluja. Nejčastěji dělám pórkové polévky nebo rizoto s pórkem a hlívou ústřičnou, teď přišla řada na omáčku. Na první pohled vás asi fascinovat nebude, když se ale pěkně naservíruje s "pěknými" těstovinami, zářivým vajíčkem, posype se zelenými bylinkami, tak jsme úplně někde jinde :)

Budete potřebovat

  • 1 velký pórek
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci přepuštěného másla
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml rostlinné smetany (1 balení, např. ovesná)
  • 2 lžíce mouky (dala jsem ovesnou, může být jemně mletá kukuřičná)
  • sůl, zelené bylinky jako koření dle chuti
  • lze i stroužek česneku

Postup

  1. Na přepuštěném másle orestujte nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Na mírném stupni, aby pórek nezačal hnědnout. Pár minut restujte, nechte změknout.
  2. Vedle v míse metličkou promíchejte vývar, rostlinné mléko a mouku. Vlijte k pórku, dle chuti osolte a povařte 10 minut.
  3. Ke konci můžete přidat prolisovaný stroužek česneku. Rozmixujte do hladka a dolaďte konzistenci. Ke konci můžete přisypat na velmi jemno nasekané zelené bylinky. Třeba koriandr nebo pažitku nebo petrželku. Hotovo.

Pórková omáčka se hodí k těstovinám, ale i k bramborám vařeným ve slupce nebo bramborovým nokům. Pro doplnění bílkovin se hodí vařené vejce. Ideálně farmářské nebo v bio kvalitě :)

Co se týče těstovin, doporučuji vyzkoušet různé druhy. Bezlepkové kukuřičné nebo celozrnné špaldové seženete běžně v supermarketech (Lidl, Interspar,Tesco). Já dávám přednost těstovinám v bio kvalitě a nejvíce ujíždím na těchto žitných vrtulkách

Mě samotnou překvapilo, jak je pórková omáčka chuťově zajímavá. Prostě rychle, jednoduše a zdravě :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pórek recept zdravý
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vendy
Milá Kamčo.Tak jsem dnes vyzkoušela tuto vaší pórkovou omáčku a musím říct že je opravdu výborná :-) Neměla jsem ovesnou mouku,tak jsem dala půl spaldove a půl obyčejné hladké a chuť byla v pohodě.I když mě překvapilo u tohoto receptu to vajíčko,ale zkusili jsme to i s nim.Opravdu jsme si s dětmi dnešní večeři užili:-) Máte moc dobré a pěkné recepty :-)
Martina B.
Je to super :-) Mouku jsem dala cizrnovou, k tomu ječná kolínka :-)
Jitka
I nám chutnalo! Moukou jsem rovnou zaprášila zeleninu a potom provarila s vodou, přidala půl kostičky bio bujonu a italské bylinky s tymianem. Smetanu jsem dala až do rozmixovaneho klasickou 12 procent tuku. Těstoviny kukuřičné. Navrch posypat trochou sýra. Děkuji za recept :-)
Lucie
Výborný!!! Použila jsem smetanu sójovou, zahustila pšeničnou hladkou moukou, a servírovala s tagliatelle špenátovo-řepovými těstovinami. Vše v bio kvalitě, což se na finální chuti také projeví. Určitě nedělám naposledy! :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?