Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené brambory s kedlubnou a sýrem

Kedlubna je fantastická zelenina, kterou můžete chroupat, zapékat, vyrábět z ní omáčku, salát či polévku.
Zapečené jídlo

Doma se mi nahromadily kedubny od farmáře z domácí produkce. Většinou je jíme doma syrové nebo je dělám na smetaně do sladkokysela. Tentokrát jsem měla uvařené brambory navíc, tak jsem se je rozhodla zapéct spolu s kedubnami. Vynikající ...

Budete potřebovat

(množství do menšího pekáčku jako je na fotce)

  • 4 brambory
  • 1 větší kedlubnu
  • 50-100g sýra dle chuti (dala jsem Goudu)
  • koření na ochucení brambor a kedluben (dala jsem drcený kmín a koření na styl vegety)

Na zapékací omáčku

  • 1 zakysanou smetanu (kelímek asi 200g)
  • 2 vejce
  • Na dochucení (dle chuti - sůl, oblíbené koření, zelené bylinky, může být i česnek, já jsem dala zelený medvědí česnek a trochu sypkého bio vývaru)

Postup

  1. Brambory si uvařte ve slupce nejlépe den předem. Jdou pak dobře krájet.
  2. Kedlubnu zbavte slupky, nakrájejte na asi centimetrové plátky a tepelně upravte. Nejlépe nad párou. Stačí 5 minut.
  3. Připravte si omáčku. V misce si smíchejte zakysanou smetanu s vejci a dostatečně ochuťte, aby jídlo nebylo mdlé. Malým dětem samozřejmě solte málo. Já jsem do omáčky přidala sušený medvědí česnek, který je výrazný.
  4. Menší pekáček vymastěte olejem nebo máslem. Naskládejte vrstvu na kolečka pokrájených brambor. Ochuťte je a posypte nastrouhaným sýrem.
  5. Teď přijdou na řadu kedlubny. Můžete je zase lehce ochutit, třeba drceným kmínem.
  6. Vše zalijte připravenou omáčkou.
  7. Zapečte v troubě do zlatova na 180 stupňů. Asi 20 minut.

TIPY

  • Do jídla se hodí i sýr řeckého nebo balkánského typu.
  • Jídlo můžete udělat stejným způsobem jen z kedluben.
  • Pokud chcete jídlo udělat pro 4 dospělé, množství zdvojnásobte.

Zapečené kedubny jsou výborné jak teplé, tak studené ...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s kedlubnou

Vrstva brambor, vrstva kedluben. Výborné ...

 
Kedlubna recept

Chutné jak teplé, tak studené ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina B.
Já jsem si recept poněkud vytunila - přidala jsem kolečka cukety a cibule, jako koření čerstvý libeček. Myslím, že jsem to nedělala naposled a nabízí se x dalších obměn.
Kamila (varilamysicka)
Martino, tunit je povoleno :) Říkal a jsem si, že by nemuselo být špatné, kdyby ta cuketa i cibule byly opečené ...No a libečkem mam teď narvanou lednici a přemýšlím, zda sušit nebo zamrazit :-) Kami
Jana
Paní Kamilo. Recept se povedl, se synkem jsme si pochutnali. Okořenila jsem pouze čerstvými bylinkami z truhlíku a trochou soli. Děkuji.
Jana
Musím říct, že na vašich stránkách najdu vždy inspiraci pro každodenní chutné, rychlé a zdravé vaření pro mě i mého 21měsíčního syna. A když zbyde, tak si večer pochutná i tatínek :) Přeji hodně dalších kuchařských nápadů a energii do sepisování receptů.
Jana
Jen ještě malou poznámku: Uvítala bych více receptů na chutné a zdravé dopolední a odpolední svačinky pro synka. Děkuji.
Monika
Děkuji za další výtečný recept, zapékat kedlubnu s bramborem by mě opravdu nenapadlo:-). Měli jsme výborné, nové, české brambory a jelikož jsem měla v lednici brynzu a ne vejce, polila jsem směsí brynzy zředěnou s trochou kefíru a kelímkem zakysané smetany, takže to bylo tučnější, ale pochutnali jsme si a to je hlavní! Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte informace, jak je to s výskytem akrylamidu v zapečených bramborách. V jistém pořadu na Streamu v této souvislosti varují před tepelnou úpravou brambor nad 120 stupňů, takže pečení brambor jsem trochu omezila. Myslím ale, že občas to určitě neuškodí, pokud to nejíme často.
Kamila (varilamysicka)
Moniko, s tou bryndzou to musí být super. Já bryndzu miluju. S tím akrylamidem to je složité. To bychom museli mít laboratoř a u každého jídla zkoumat množství akrylamidu. Jinak je to pravda, že při smažení a pečení jídel obsahujících škrob -brambory, topinky- vzniká. Určitě je šetrnější pečení než smažení, při kterém vznikají i další nežádoucí látky. Ne nadarmo se říká, že nejzdravějším způsobem přípravy jídla je vaření, dušení, příprava v páře ...Takže ano, určitě to nepřehánět a nedávat takováto jídla malinkatým dětem. Aby se ale člověk bál zapékat a dát si občas pečené brambory, to už by byl extrém ...Čím více jde jídlo do hněda,černa, tím více akrylamidu, takže opékat a zapékat s citem.
Kamila (varilamysicka)
Jano, moc děkuji za komentáře. Moc moc mě těší, že jsou Vám stránky inspirací a těším se na další Vaše komentáře. S těmi tipy na svačinky atd. máte pravdu ...Rozhodně bych chtěla web rozšířit o více nápadů a tipů, ale on ten den uteče tak rychle a s dvěma malými dětmi prostě nestíhám vše, co bych chtěla :-)
Loolee
Výborné!!!
Lenka
Naprosto vynikajici, zdrave a velmi inspirujici. Dekuji za Neco jineho, presto jedno duchy recept. Jste uzasna! Jen tak dal!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?