Rychle / jednoduše / zdravě

Špaldové halušky - základní recept

Recept na domácí bramborové halušky, které můžete pro změnu obohatit špaldovou moukou. Příprava je velmi snadná.
Zdavější halušky

Pro mnoho lidí je normální jít, koupit krabici s nápisem halušky, směs zalít vodou a těsto je hotovo. Chuť ale nikdy nebude taková, jako když se halušky připraví doma. Jsou k tomu potřeba jen 2 ingredience. Mouka a brambory.

Podívejte se na recept na klasické halušky, kde máte i popsáno, jaký poměr mouky a brambor je zapotřebí.

Na 4 porce potřebujete

  • 500 g moučnatých brambor (Typ C)
  • cca 330 g mouky (půl jemně mletá špaldová, půl klasická hrubá)

Postup

  1. Brambory nastrouhám na nejjemnejším struhadle (nebo nastrouhám na hrubo a pak rozmělním v mixéru)
  2. Z brambor sliju přebytečnou vodu do hrnku a nechám ji chvíli stát. Po chvíli se na dně hrnku usadí škrob. Vodu sliju stranou a škrob vrátím k bramborové směsi.
  3. Teď už jen přidám správné množství mouky. Vždy záleží na druhu mouky a bramborách. Těsto má správnou konzistenci, když je dostatečně tuhé a přes sítko na halušky je třeba ho propasírovat.
  4. Halušky tedy protlačuji přes speciální sítko na halušky do vroucí osolené vody a když vyplavou na povrch, jsou hotové. Halušky buď rovnou sliju nebo sbírám děrovanou naběračkou.

Halušky nemusíme jíst jen z bryndzou a slaninou nebo s dušeným zelím. Hosí se i jako příloha k omáčkám. Třeba k tomuto smetanovému kuřeti na paprice

Výhodou těchto halušek je, že jsou pevné na skus. Dají se tedy pohodlně míchat s čím vás napadne, aniž by z toho vzniklo cokoliv nevzhledného.

Tak s čím si je dáte vy? :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Těsto na halušky
Základem povedených halušek je správná hustota těsta. Když bude moc řídké, nepovedou se ...
 
Celozrnné halušky
Halušky mohou posloužit jako příloha nebo jako základ jídla. Co třeba halušky se zelím? :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Poplik
Dělala jsem a vynikající vážně skvělé jiné už dělat nebudu dlouho jsem dělala ze sáčku než jsem překopala celý svůj jidelníček od základu a tohle se hodí protože halušky mám strašně moc ráda takže díky :-))))
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Skvělé, že se povedly. Stačí je vyzkoušet, zjistit, jaká je ta správná konzistence a je to hračka. Navíc o mnoho levnější než ty práškové směsi :-) A samozřejmě zdravější ...
Poplik
Tak jistě o dost levnější a zdravější dlouho jsem to hledala a i přítel který vyloženě cpe tatarku a majolku do všeho a nejí moc zdravě tak si dal ale taky ho občas přemluvím když uvařím něco z těhle stránek tak si dá i on je to výborné :-)
Khwanchai
Děkuju. Jeden kamare1d mi napsal, že to vypade1 jak již jendou požite9 :))))nj, je to takove9 jeddlo z jednoho hrnce.Miško, klidně, me1me toho kfdbl :)Gabro, recept pošlu, jakmile odchytedm druhou babičku. Me1 lepšed recept na kluze1ky.Kysane9 zeled me1me od babi ze Studence, tak o obdobne1 jeddla u ne1s nened nouze.
Martina
Nejlepší jsou podle mého halušky z žitné hladké (chlebové) mouky. Pak smíchat s brynzou a místo slaniny celerový "špek". Mívají velký úspěch.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?