Rychle / jednoduše / zdravě

Špagety carbonara original

Zapomeňte na českou smetanou verzi tohoto receptu. Udělejte si úžasné carbonara original, které budete mít na talíři do 15 minut.
Špagety carbonara original

Špagety carbonara jsem dříve znala jen z českých restaurací, kde platily za hodně těžké jídlo, které si vynalézaví čeští kuchaři „vylepšili“ celými vejci a tučnou smetanou. Smetanu prý přidávají proto, aby jídlo nebylo suché, věřte ale, že se bez ní rozhodně obejdeme. Vyzkoušela jsem tyto špagety udělat podle Itala Emanuela Ridiho. Jídlo je do 15 minut na talíři a chuť je doslova návyková.

Na 4 porce budete potřebovat

  • Balíček kvalitních italských špaget
  • 200g Pancetty – lze nahradit libovou anglickou slaninou
  • 6 žloutků
  • 100g strouhaného parmazánu
  • 0,5dcl olivového oleje extra virgin
  • Černý mletý pepř

Postup

  1. Špagety uvařte dle návodu v dostatečném množství osolené vody tzv. na skus „all dente“ = zbytečně nerozvařit. Až budete špagety cedit, nechte si trochu vody, ve které se špagety vařily, stranou.
  2. Na pánev s trochou oleje vhoďte nakrájenou slaninu na nudličky a opečte do křupava.
  3. Zvlášť v míse smíchejte žloutky s parmazánem. V této fázi je dobré přidat cca 0,5 dcl vody, ve které se vařily špagety (pár lžic) Žloutky jdou pak s parmezánem lehce vyšlehat a zároveň zajistíte, že špagety nebudou suché.
  4. Uvařené špagety vhoďte na pánev se slaninou, proházejte a nakonec mimo oheň smíchejte s vyšlehanými žloutky s parmazánem.
  5. Na závěr můžete špagety ochutit čerstvým mletým pepřem a dozdobit petrželkou.

TIPY

  • Žloutky musí zůstat krémové, rozhodně je nesmíte nechat srazit. Jelikož ale neprochází tepelnou úpravou tak dlouho, jak by správně měly, dbejte na čerstvost a kvalitu vajec.

  • Přidávat do hotových těstovin trochu vody, ve které se špagety vařily, je starý italský fígl. Díky tomuto triku jsou každé těstoviny hned chutnější a vláčnější.

  • Pokud náhodou neseženete parmazán, zas takovým prohřeškem nebude, když ho nahradíte českým parmazánem (jak se mu říká) „Gran Moravia“. Tím ale veškeré záměny končí. Se Zátkovými kolínky a cihlou se požadovaného výsledku nedoberete :-)

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
rychlé špagety
K tomuto jídlu si můžete po italsku dopřát kvalitní červené víno.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Miska
Hned jsem je vyzkoušela a jsou prostě úžasný! Fakt ty jednoduchý recepty mají něco do sebe. Manžel se mohl utlouct :-)
Jana
V sobotu jsme je měli k obědu, je to téměř bez práce a výsledek nadchne...
Jarka M.
Dělala jsem je už minule, dnes je udělám znovu. Smetana avbsolutně není zapotřebí, část parmazánku jsem tedy musela nahradit klasickým sýrem, protože jsem ho neměla,dost, ale i tak to bylo skvelý :-)
Willow
najlepšie špagety aké som kedy jedla, fakt super, vrelo odporúčam všetkým a smotana naozaj nechýba :)
Edit
Výborný!!! Za 15 minut to sice nebylo (maximálně z talíře v nás :-) ), ale stojí to za to. Ještě jsem je posypala hoblinkama parmazanu. Fakt výborný!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?