Rychle / jednoduše / zdravě

Dip z velkých máslových fazolí se sušenými rajčaty - zdravá svačinka nebo pohoštění

Raz dva hotový luštěninový dip, jehož základ tvoří velké máslové fazole. Sušená rajčata jsou zárukou nejen výrazné chuti, ale i pěkné barvy. Se špalíčky zeleniny či křupavými tyčinkami máte na stole zdravou svačinku nebo zajímavou chuťovku při oslavách.
Sušená rajčata recept

Cílem tohoto receptu je ukázat, že dip lze velmi jednoduše připravit i v čistě rostlinné verzi bez potřeby mléčných výrobků, majonéz či tofu.

Dalším cílem je vyzdvihnout 2 ingredience, produkty, které velmi často používám a mám je v šuplíku v zásobách.

První z nich jsou velké bílé máslové fazole. I když mnoho druhů luštěnin ráda připravuji "od nuly", t.z. namáčím je přes noc a vařím, máslové fazole mi vyhovují připravené vždy po ruce. Tzv. RTE = "ready to eat". Během minutky je mohu použít na pomazánku, hodit do gulášovky, bramboračky, salátu, nebo z nich vyrobit chalupářský eintopf. Jsou syté, obsahují mnoho vlákniny, bílkovin a mají své místo v racionálním jídelníčku.

Druhý zajímavý produkt jsou sušená rajčata. Z obchodů je nejčastěji znáte ve skleničce nakládané v oleji. Jejich výhodou je, že jsou hned k použití, vláčné díky oleji. Nevýhodou je na druhou stranu opět ten olej. Často vyteče, kápne kam nemá...Skvělá jsou proto "suchá" sušená rajčata, která můžete vzít kamkoliv s sebou a po otevření se nikdy nezkazí. Jediné, co je třeba udělat, je zalít je před použitím horkou vodou, aby změkla. Já sušená rajčata používám především jako ochucovadlo a doplněk různých jídel. Chuťově pozvednou krémovou mrkvovou polévku, perfektně vyladí "nudný" kuskus, šmrnc dodají pomazánce z červené čočky či tuňákové pomazánce.

Máslové fazole a sušená rajčata si také skvěle rozumí a připravila jsem z nich tento dip, který se hodí i jako pomazánka na topinky.

 Ingredience na 1 misku

  • 1 balení velkých bílých fazolí v nálevu - doporučuji BIO IDEA "ready to eat"
  • 50 g kvalitních sušených rajčat - používám tato (BIO sušená rajčata Countrylife)
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • Na vyladění chuti a dle situace citronová šťáva, sůl, pepř či troška mleté uzené papriky
  • K servírování špalíčky okurky či krátce napařené mrkve, proužky barevné papriky, případně křupavé tyčinky typu "Crispins"

 Postup

  1. Jako první sušená rajčata zaliju horkou vodou a nechám chvíli změknout, aby šla do lehce rozmixovat.

  2. Fazole sliju, dám je do menší vyšší nádobky, přidám olivový olej a rozmixuji na jemný krém. Pak přidám změklá rajčata a opět mixuji do hladka. Dochutím podle situace troškou citronové šťávy, solí, pepřem, případně doladím hustotu.

  3. V misce ozdobím čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny a servíruji se zeleninou. Hotovo!

TIPY na další použití fazolovo rajčatového dipu

  • Dip můžete nabírat nejen zeleninou, ale i pevnými křupavými tyčinkami. My máme doma nejraději tyto bezlepkové Crispins s amarantem

  • Dip použijte jako mazadlo do tortill a vytvořte si tak praktický obědový "to-go"wrap. Stačí do tortilly kromě toho zamotat několik listů salátu, opečené tofu nebo vejce, proužky zeleniny a hotovo.

  • Dipem můžete potřít kromě tortilly také tenký chléb LAVAŠ, který je typický pro arménskou kuchyni a balí se do něj různé ingredience. Seženete ho např. v bio prodejnách Countrylife.

☝️A co příště vyzkoušet zase jinou formu luštěnin ve spojení se zeleninou? Doporučuji mrknout na cizrnové placičky s pečenou zeleninou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s máslovými fazolemi

2 produkty, které mám vždy v zásobách. Velké máslové fazole "ready to eat" a sušená rajčata, která jsou perfektní do dipů, pomazánek, těstovin či salátů. Vnímám je jako výrazné "ochucovadlo". Jak ty fazole, tak rajčata jsou z prodejny biopotravin Countrylife.

 
Velké bílé fazole Countrylife

Velké bílé máslové fazole la BIO IDEA jsou skvělé v tom, že drží tvar. Nečeká vás žádná fašírka po otevření balení. U pomazánek a dipů je mixuji, takže je to jedno. Dávám je však také do gulášovek a eintopfů, kde jim velmi sluší, že zůstávají v celku.

 
Sušená rajčata pomazánka

Práce s tyčovým mixérem na pár minut. Hustotu konzistence na závěr doladím podle toto, zda budu dip mazat do tortil, nebo do něj budeme namáčet tyčinky či zeleninu.

 
Bíle fazole v konzervě recept

Když chci, aby byl dip ještě výraznější. Přidám pro chuť i barvu trochu mleté uzené papriky. Proužky či špalíčky křupavé zeleniny k němu perfektně sednou.

 
Vegan DIP

Já dip ráda ještě dozdobím olivovým olejem, čerstvě namletým pepřem a zelenými bylinkami. Oku lahodící porce vlákniny. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

ika
vynikajuca
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?