Rychle / jednoduše / zdravě

Kuřecí špízy souvlaki s tzatziky

Grilované kousky předem marinovaného masa jsou perfektní s tradiční přílohou tzatziky a opečeným pita chlebem. Oblíbené řecké jídlo, které je výborné a nenáročné na přípravu. Příprava v troubě nebo na grilu.👍
Souvlaki recept

Souvlaki je tradiční řecké jídlo. V originální podobě se jedná o naložené kousky vepřového nebo jehněčího masa, které se napíchají na špejli a grilují. Oblíbená je také kuřecí varianta.

Osvědčenou přílohou je tzatziky, které se vyplatí udělat poctivě podle tradičního receptu. Není to totiž jen nastrouhaná okurka v jogurtu.🙂

Když dělám souvlaki z kuřecího masa, dávám ho pod gril do trouby rovnou. U vepřových variant šéfkuchaři doporučují špízy nejdříve opéct na pánvi a pak teprve dávat do trouby. Cíl je ve všech případech jasný, a to krásně opečené a propečené měkké maso.👍

 Ingredience

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo kuřecí vnitřní filet)
  • 100 ml olivového oleje
  • Šťáva z půlky citrónu (může být i trošku citronové kůry)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř a sušené bylinky (např. oregano, tymián, rozmarýn)

Pro jinou a výraznější marinádu můžete přidat i červenou papirku a lžičku hořčice)

Na tzatziky

  • 2 okurky
  • cca 250 g řeckého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • Citronová šťáva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Nasekaný kopr (čerstvý nebo sušený), může být i pár lístků nasekané máty
  • Sůl, pepř

 Postup

  1. Kuřecí maso nakrájím na menší kousky a naložím ho do marinády z olivového oleje, citronové šťávy a koření. Nádobu přikryju fólií a nechám marinovat ideálně přes noc.
  2. Kousky masa napíchám na špejle a dám péct do předem vyhřáté trouby pod gril nebo je opékám tradičně na grilu. V troubě je peču na 200 stupňů asi 25 minut. Délka se řídí typem a velikostí kousků masa a také konkrétním způsobem pečení.
  3. Příprava TZATZIKY. Okurku oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Nechám ji chvíli odležet, aby začala pouštět vodu. Okurku dám do sítka a vymačkám z ní důkladně vodu. Pak už jen vymačkanou okurku smíchám s jogurtem a ochutím česnekem, koprem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Chuť vyladím tak, aby mi vyhovovala.
  4. Na talíř naservíruji špejli s opečeným masem a porcí tzatziky. K zakousnutí se k tomuto jídlu podává také opečený pita chéb.

☝️Můžete na špejle napíchat také zeleninu a upéct v troubě krůtí karbanátky se zeleninovými špízy

Ať se vám špízy povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Tzatziky recept

Marinované kousky kuřecího masa. Tato marináda je základní z olivového oleje, citr. šťávy a bylinek. Do marinády se často přidává také česnek, paprika a hořčice.

 
Kuřecí kousky souvlaki

Tyto špízy jsem pekla pod grilem v troubě na cca 200 stupňů asi 25 minut. Dají se připravovat i tradičně na grilu.

 
Kuřecí kousky recept

Kuřecí kousky můžete napíchnout na klasickou špejli, já jsem použila speciální grilovací špejle, které jsou silnější.

 
Jak udělat souvlaki

Tradičně se na špejle napichuje jen maso, jako alternativu lze maso proložit kousky zeleniny...

 
Jak udělat tzatziky

Souvlaki chutná skvěle třeba s tradiční přílohou tzatziky a kouskem opečeného pita chleba.👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?