Rychle / jednoduše / zdravě

Borůvkový tvarožník

Vynikající dezert plný bílkovin v podobě tvarohu, který je doplněný o lahodné borůvky. Snadný na přípravu. Osvědčená receptura.🙂
Tvarožník s ovocem recept

Tvarožník "ze 2 tvarohů" je můj oblíbený dezert, kterému jsem dala už mnoho podob.

Teď mi padly do oka borůvky. Ty větší pevnější "kanadské". Místo, abych jimi tvarožník posypala, zamíchala jsem je do těsta...

A aby byl dezert ještě lepší, vytvořila jsem pod tvaroh takovou jednoduchou krustu ze strouhaného kokosu, která tvarožník dostane chuťově zase jinam.🙂

Aby šel tvarožník včetně spodní vrstvy hezky nabrat a servírovat, doporučuji nechat ho nejdříve pořádně vychladnout.👍

Pro tento případ mi vyhovuje jemný tvaroh "z vaničky". Tvarožník skvěle chutná i z nízkotučného tvarohu. Extra krémovou chuť mu však dodá více tučný kvalitní tvaroh. Záleží na vás, pro jaký účel budete péct.🙂

 Ingredience do střední kulaté formy 24 cm

  • 500 g měkkého tvarohu ve vaničce (mám vyzkoušeno s polotučným i nízkotučným...)
  • 2 vejce
  • 70 g jemné krupičky (druh dle vašeho stylu, já jsem použila jemnou rýžovou krupičku, prodává se i špaldová krupice)
  • 50 g másla
  • 100 g sypkého oslazovadla (dala jsem půl na půl jemný třtinový cukr a erythritol)
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • Kanadské borůvky (asi 250 g, ty větší pevnější)

Na spodní krustu

  • 70 g jemného sušeného kososu
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce kokosového cukru nebo panelly(sušená třtinová šťáva) nebo jiné alternativy

 Postup

  1. Kokos smíchám s rozpuštěným máslem, lehce osladím a vsypu do formy. Lžící rozprostřu a umačkám do pevna. Hmotu dávám jen do spodu, boky formy nechávám volné.
  2. Vejce spolu se sypkým oslazovadlem vyšlehám do pěny. Přidám tvaroh, lehce rozpuštěné máslo, kypřící prášek a krupičku.
  3. Do tvarohového těsta vmíchám borůvky a naliju do formy na kokosový základ.
  4. Peču na 180 stupňů asi 40 minut. Krájím až po vychladnutí a ztuhnutí.🙂

 TIP

Místo borůvek můžete použít i jiný druh ovoce. Zajímavě tvarožník chutná třeba s modrým hroznovým vínem bez pecek.👍

☝️Chcete využít tvaroh, ale nemáte borůvky? Doporučuji vyzkoušet tento báječný tvarohový závin s jablky.🙂

Ať se vám moučníky s tvarohem povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s tvarohem

Pekla jsem ho na 180 stupňů do zezlátnutí a zpevnění. Asi 40 minut.

 
Tvaroh moučník do kulaté formy

Forma o průměru 23 až 24 cm je tak akorát. Větší nedoporučuji, tvarožník by byl zbytečně nízký...🙂

 
Tvarožník recept

Šťavnatý, křehký tak akorát. Před krájením ho nechte pořádně vychladnout.

 
Kanadské borůvky moučník

Ta slabá kokosová krusta na spodu je výborná!🙂

 
Korpus na tvarožník

Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?