Rychle / jednoduše / zdravě

Vymazlená jablečná bábovka

Tato bábovka ještě nikdy nezklamala. Je úžasná, akorát vláčná, chuťově výrazná..
Zdravá jablečná bábovka

Poslední dobou jsem si oblíbila péct tuto jablečnou bábovku. Po několika pokusech jsem si recept vyladila tak, abych mohla bábovku považovat za perfektní ve všech směrech. Pekla jsem ji přesně takto už mnohorkát a pokaždé s výborným výsledkem. V průběhu jejího testování jsem doma neměla rum, tak to „odnášela“ manželovo Metaxa. A co. Má snad někde chudák flaška ležet? Každá věc si zaslouží své uplatnění.

Když bábovku budete chtít připravit pro malé děti, tak omezte celozrnnou mouku a místo alkoholu rozinky namočte třeba do citronové šťávy.

Budete potřebovat

(klasická střední bábovková forma)

  • 350g mouky (buď polohrubá nebo půl na půl polohrubá a celozrnná pšeničná či špaldová nebo můžete udělat jen celozrnnou. Všechny varianty dobré)
  • 250g nastrouhaných jablek (asi 2 větší jablka)
  • 120ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 3 celá vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně bio z vinného kamene)
  • 2 hrsti rozinek (i s tekutinou, ve které se máčely)
  • tekutinu na namočení rozinek (rum, případně citronová šťáva, klidně postačí i trocha horké vody)
  • 150-200g cukru (samozřejmě, že čím méně, tím lépe, nebo oslaďte zdravěji - část cukru nahradit obilným sladem, medem, popř. Stevií)

Postup

  1. V první řadě si alespoň na půl hodiny namočte rozinky. Stačí je nasypat do hrnku a zakapat rumem (já zalévala i Metaxou). Rozinky by měly být ponořené, to ale neznamená, že musíte použít tolik alkoholu nebo citronové šťávy. Dejte třeba jen trochu a zbytek dolijte horkou vodou.
  2. Vejce ušlehejte s cukrem, až vnikne světlá pěna. Pokud cukr nechcete použít, tak ušlehejte vejce samotná a pak přidejte sladilo dle vaší preference.
  3. Přidejte olej, mouku s kypřícím práškem do pečiva a nastrouhaná jablka. Promíchejte.
  4. Na závěr vlijte celý obsah hrnku, ve kterém se máčely rozinky. Žádnou tekutinu navíc není zapotřebí do těsta přidávat. Tekutina z jablek a namočených rozinek bude stačit ... Když byste měli těsto přeci jen moc hutné, třeba díky tomu, že jablka byla málo šťavnatá, nebo jste použili jen celozrnnou mouku, která více saje, dolaďte konzistenci těsta cca 50ml obyčejné vody)
  5. Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte podle vlastních zvyklostí nebo na 170 stupňů cca 50 minut.

ZDRAVÉ TIPY

  • Tato bábovka je opravu výborná i jako čistě celozrnná, díky rozinkám i jablkům je vláčná, jemná a nemusíte se obávat hutné dusivky, kterou sotva ukrojíte :-)

  • Bábovku můžete osladit zdravěji, dietněji, záleží, pro koho bábovku děláte, jak často pečete, zda ji máte ke snídani nebo jako něco sladkého ke kávě či k čaji.
    Někomu stačí v bábovce kromě sladkých rozinek už jen lžíce medu, někdo si rád osladí život daleko více...Naposledy jsem zkusila polovinu cukru nahradit stevií a s výsledkem jsem byla spokojená. Na méně sladké se zvyká hůř, proto doporučuji cukr poprvé ubrat a vyzkoušet, zda takto stačí ...

Mnoho lidí žije v domnění, že bez mléka neupečete. Tak zrovna tato bábovka je příkladem, že to jde ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá vyzkoušená bábovka
Šťavnatost bábovce dodají nastrouhaná jablka ...Místo jablek můžete zkusit i hrušku.
 
Vynikající bábovka
Samozřejmě je na vás, kolik rozinek do bábovky dáte, tato je ale extra rozinková, rozinky předem pěkně poctivě namočené. Nemusí být nutně namočené v rumu, pro děti je můžete namočit třeba do džusu nebo citronové šťávy.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Daniela
Dělala jsem podle receptu a nic moc. Bábovka byla velmi suchá, taková nějaká. Chtěla jsem zkusit něco nového,ale vrátím se zpátky ke klasice.
Martina B.
Dnes jsem pekla už podruhé,dala jsem navíc ještě skořici - stejně jako poprvé měla veliký úspěch - a už není :-) Rychlá, relativně levná - úžasná. Suchá ani nnáhodou.
Lucka
Dnes sem upekla a jsem dost zklamaná,vubec nevyskocila a byla dost hutna.Jak je to mozne?Jel sem presne podle receptu.
Kamila - varilamysicka
Lucko, tahle je vyzkoušená fakt hodně. Normálně vždy vyběhne ...Samozřejmě pečení je vždy alchymie, záleží na jablkách, mouce ...Jak tam jsou ta jablka, případněv celozrnná mouka, vždy jsou to hutnější moučníky. Nejsou nadýchané a křehké. To by člověk musel upéct piškotovou klasiku ze 6 vajec. Tak jedině méně jablek, aby lépe vyběhla ...Kdyby cokoliv, piš...
Lucie
Moc dobrá, suchá není, i když těsto mi přišlo trochu hutné, a tak jsem jej zředila mlékem. Pekla jsem komplet ze špaldové mouky, cukru jsem dala 150 g a stačí to úplně. Jablek o trochu víc, taky skořici a rozinky v rumu... i když ta chuť rumu po upečení stejně ani není znát. Všechno jsem to rovnou smíchala, vejce jsem ani nevyšlehávala a stejně se povedla, i když jsem pekla trochu déle (to asi tím zředěním mlékem) :-) Určitě doporučuju!
Šárka
Opravdu vymazlená :-) Moc chutnala celé rodině, příště dám ještě trochu míň cukru, než je v receptu. Teď na podzim, kdy mám velký přísun jablek, další výborný recept.
Linda
Přidala jsem ještě dvě hrsti nasekanych vlašáků a je perfektní. Díky za recept :-)
Kamila (varilamysicka)
Děkuji Vám všem za zprávy o tom, jak se bábovka daří :-) Každá mouka a trouba je holt jiná, tak s tím každý v té praxi musíme naložit po svém a udělat si zkušenost :-) Samozřejmě, že čím méně cukru, tím lépe - to jednoznačně. No a vlašáky na vylepšení? Ty jsou bonus, který nemůže zklamat :-)
Radka
Opravdu výborná :DD .Místo cukru jsem dala stévii a med. Takže zcela bez cukru a chutnala opravdu výborně. Vláčná a sladká díky jablíčkům a rumovým rozinkám. Formu jsem vymazala trochou oleje a vysypala kukuřičnou strouhankou . Jednoznačně doporučuji.
Žaneta
Babovka luxusni!!!!Moooc dekuji za recept.Dala jsem kombinaci mouky polohrubre klasicke,celozrnne psenicne a spaldove.misto rozinek sem dala susene brusinky a namocila v citr stave a do testa dem pridala lzicku bio vanilkoveho cukru.A vysledek je moc lahodny!Doporucuji ! :)
Alex
Vynikající bábovka, dělala jsem už dvakrát a úspěch u celé rodiny! Děkuji za výborné recepty
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?