Rychle / jednoduše / zdravě

Tuňáková pomazánka s bílým zelím a ajvarem - inspirovaná srbskou kuchyní

Výrazná pomazánka bohatá na kvalitní bílkoviny. Tuňák a tvaroh jí dodají hutnost a sytost, zelí ji zase příjemně odlehčí a zajistí strukturu. Ajvar z paprik a lilků se postará o lehce pikantní a zajímavou chuť. Výborná na křupavých knackebrotech nebo jednohubkách.
Co s tuňákem

Ve starším časopisu jsem narazila na "Srbskou pomazánku". Zaujaly mě v ní 3 ingredience. Uzená makrela, čerstvé zelí a ajvar.

Někdy připravím i tuto verzi. Já jsem se ale touto pomazánkou jen inspirovala použila tuňáka a zelí sterilované, u kterého mám jistotu, že nebude do pomazánku pouštět vodu.

Chuť perfektně doladí ajvar, což je výrobek, který se stal stálicí v mých zásobách. Jedná se o konzistencí jemnou čalamádu, pastu z paprik a lilků. Koupit se dá jak v jemné, tak v ostré variantě. Ajvar kupuji co nejkvalitnější bez zbytečných přísad a konzervantů. Kromě pomazánek ho přidávám do dipů, luštěninových jídel a různých rajčatových či gulášových polévek.

Ingredience (větší množství pomazánky do střední mísy)

  • 200 g tuňáka (nakládané filety nebo v konzervě)
  • 200 g tvarohu (může být kostka i vanička, lepší je tužší)
  • 1 malá sklenice bílého sterilovaného zelí
  • 150 g žervé (nebo podobný typ)
  • 2 jarní či lahůdkové cibulky
  • 2 lžíce ajvaru (dala jsem pikantní od Podravky, prodává se i jemný)
  • Šťáva z půlky citronu
  • Na dochucení sůl, pepř, lze doladit ještě lžící majonézy

 Postup

  1. Tuňáka sliju, cibulku nakrájím na drobno, zelí vyklopím na sítko a důkladně z něj vymačkám vodu.
  2. Tuňáka rozmačkám vidličkou a spojím s tvarohem a žervé. Přidám na drobno posekané vymačkané zelí, cibulku, ajvar a šťávu z půlky citronu. Zase promíchám.
  3. Na závěr doladím chuť solí, pepřem, dle situace a účelu pomazánky někdy přidám ještě lžíci majonézy či čerstvé zelené bylinky. Hotovo!

☝️Ajvar můžete použít také v této pikantní pomazánce z ricotty.🙂

Ať se vám pomazánky povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s ajvarem

Pomazánka je hutná, takže dobře drží na jednohubkách či v sendviči.

 
Pomazánka ajvar

Kombinace chutí, která sedne dohromady. Žádná nudná pomazánka. Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?