Rychle / jednoduše / zdravě

Bulgurové rizoto

Bulgur můžete použít všude tam, kde rýži. Udělejte si bulgurové rizoto :-)
Zdravý recept z bulguru

Bulgur se řadí mezi zdravé produkty z obilovin. Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je díky této úpravě nutričně bohatá. Bulgur lze použít všude tam, kde rýži. Mně naposledy posloužil jako příloha ke kuřeti na paprice. Můžete jím dále nastavovat různé karbanátky, pomazánky,zapékat ho ... Oproti bílé rýži má více vitaminů, minerálů a nižší glykemický index.

Budete potřebovat

  • Bulgur
  • Zeleninovou směs (z čerstvé zeleniny, v zimě může být mražená směs). V receptu je mrkev, kapusta, květák, špenát
  • Olej (Olivový, řepkový,kokosový ...)
  • Tempeh (nasekaný v robotu na drť, může být i uzené tofu)
  • Na ochucení - trocha soli, bylinek apod.

Postup

  1. Bulgur si připravte podle návodu na obalu. Zpravidla se dělá tak, že se bulgur zalije vodou v poměru 1:2, přivede se k varu, odstaví se a nechá v teple 20 minut dojít.
  2. Vybranou zeleninu si na jemno nasekejte nožem nebo v robotu a pak krátce orestujte na oleji. V případě potřeby podlijte trochou vody a poduste. Zelenina by měla zůstat trochu pevná.
  3. Jídlo by se již takto dalo jíst samotné, já jsem ho ještě vylepšila o bohatý zdroj bílkovin - tempeh. Aby ladil dohromady s bulgurem a malými kousky zeleniny, posekala jsem si ho v robotu na drť.
  4. Pak už jen vše smíchejte dohromady.

Bulgur se připraví v peřinách, zeleninu máte podušenou za pár minut, tempeh je hotový výrobek, který stačí nakrájet. Takže vás nečeká žádné dlouhé tančení v kuchyni :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Bulgurové rizoto

Příprava bulguru samotného je opravdu jednoduchou záležitostí.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Karin
Mnam, fakt dobrota ...Takto by me to nenapadlo, vypadat to mnamozne.
loolee
Dělám z bulguru klasické italské rizoto (poměr bulgur a kulatozrnná rýže 1:1, nebo podle toho, co mám doma), tj. zpěním cibulku, maso, zelenina a pak zasypu bulgurem a rýží a dolévám vývarem... :-). Kdybych to doma neřekla, nikdo nic nepozná.
Kamila (varilamysicka)
Díky, st ou rýží napůl to musí být fajn, jen nejsem zvyklá dělat to klasické italské rizoto, kdy se zalívá vývarem....Jako bych tomu nevěřila a měla pocit, že výsledkem bude kejda. I když to Italské rizoto vypadá jednoduše, podle mě to je také "um", aby bylo, jak má být. Teď jsem si na netu našla základní parmazánové rizoto podle Emanuela a nevypadá to složitě, asi zkusím :D A pak i s bulgurem :-)
Eva
Ahoj, miluji rizoto, takže dneska jdu na něj....určitě bude výtečné jako ostatně všechny recepty, které jsem z těchto stránek prozatím vyzkoušela :)
Anonymní uživatel(ka)
No, Evo, tak snad se recept zdařil :-) A budu ráda za zpětné vazby, co chutnalo nechutnalo, co se povedlo, nepovedlo. Jsem otevřená i nápadům jiných nadšenců do rychlého a zdravého vaření :-)
Zuzka
Výborné, jako všechny ostatní recepty, které jsem již vyzkoušela. Já měla doma červenou papriku, mrkev a hrášek. Přidala jsem nadrobno nakrájená kuřecí prsa, protože bohužel tempeh nemám. Ale na příště už rozhodně pořídím. Všem moc chutnalo, doporučuji, bulgur je mňam a v této kombinaci výborný.
Dana
Dnes vyzkoušeno s kuřecím na kousky místo tempehu. Lednice čítala pouze mrkev a cuketu, tak šly spolu do sekáčku a na pánev a bylo to mňam !
Kamila (varilamysicka)
Zuzko, díky za zprávu, je fakt, že bulgur je výborný, obzvlášť v tomto receptu :-) Jasně, že to jde i s kuřecím masem ;-)
Kamila (varilamysicka)
Dano, takhle to u mě také často dopadá, vaří prostě s tím, co je, nebo co je potřeba využít :-) Cuketou a mrkví se nedá nic zkazit ;-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?