Rychle / jednoduše / zdravě

Cizrnové kari s batáty a babyšpenátem

Měkká máslová cizrna v kombinaci s jedinečnou chutí batátů v krémové výrazné kari omáčce. Jednoduché jídlo, které skvěle chutná s rýží či plackami.
Kari s cizrnou

Množství ingrediencí je orientační. Jídlo bude stejně výborné, ať už je tam více cizrny či batátů. Někomu zase nemusí vyhovovat špenát, je tedy možné ho vyměnit třeba za malé růžičky brokolice, nebo půlkolečka cukety. Zkrátka dostat do té porce nějakou zeleninu, která zajistí i barevný kontrast na talíři.🙂

 Ingredience

  • 300 g uvařené cizrny (Já jsem si ji uvařila sama, můžete použít i nakládanou)
  • 1 velký batát
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Voda (množství, aby cizrna s batáty byly ponořené)
  • Hrnek kokosového mléka (Já jsem použila kokosové mléko v krabičce Aroy-D)
  • 80 až 100 g baby špenátu nebo jiného drobnějšího listového špenátu
  • Kari koření (žluté, asi půl lžíce, nebo dle typu koření a chuti)
  • Sůl
  • 1 lžíce rajčatové pasty (kvalitní protlak)
  • Olej

 Postup

  1. Na oleji začnu restovat na drobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidám na drobno posekaný česnek a krátce orestuji tak, aby se jen rozvoněl. Zasypu kari kořením, přidám lžíci kvalitní rajčatové pasty a promíchám. Můžete místo koření použít i kari pastu.
  2. Do hrnce přidám batáty a uvařenou cizrnu. Zaliju vodou tak, aby byly batáty i cizrna akorát ponořené Vařím asi 15 minut do změknutí batátů.
  3. Zaliju kokosovým mlékem. Množství zvolte podle toho, zda chcete mít více omáčky, nebo vám spíše vyhovuje hutnější krémová konzistence. Pár minut provařím na mírném stupni. Hotovo!

 TIP

Chuť jídla může být pokaždé jiná díky konkrétnímu typu koření. Kari koření chutná od každé značky jinak. Zkoušejte.🙂Mně vyhovují ty žlutější thajské typy. Když naopak použiju kari pastu, přidávám do jídla ještě trochu kurkumy navíc, která jídlo zintenzivní chutí i barvou.🙂

☝️A když je sezóna květáku, doporučuji vyzkoušet toto květákové kari.

Ať se vám "kari recepty" povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Cizrnové kari s batáty
 
Kari z cizrny
 
Karí bez masa
Lahodná krémová pikantní omáčka, ke které tradičně sedne rýže. Já jsem teď zvolila rýži basmati decentně ochucenou kurkumou. Výborné! 🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?