Rychle / jednoduše / zdravě

Jedinečná dýňová polévka - vyberte si svoji variantu

Když jsem tuto polévku ochutnala poprvé, tak jsem si řekla, proč jsem ji nedělala už dávno :)
Dýňová polévka

Dýňová polévka je naprosto fantastickou a vděčnou záležitostí. Téměř se nedá zkazit a můžete si s ní opravdu vyhrát. Chuť dýně je sice specifická, ale zároveň neutrální, takže většinou chutná dětem, ale i těm největším gurmánům, kteří si ji mohou dochutit i dost nezvyklými ingrediencemi. Já jsem vyzkoušela asi 5 variant této polévky a pokaždé byla výborná. Záleží tedy jen na vás, v jaké chuti se najdete. Na dýňovou polévku v podstatě nepotřebujete „přesný“ recept. Stačí se držet zásady „lepší je vždy ředit než dohušťovat“ a dobrý výsledek je zaručený.

Loupat nebo neloupat?

Dýni Hokkaido není nutné loupat. Slupka je stravitelná, po uvaření je měkká a bez problémů umixovatelná do hladké konzistence.

Tady je několik mých vyzkoušených variant:

Polévka z dýně Hokkaido s pomerančovým nádechem

Budete potřebovat

  • 1 dýni Hokaido
  • 2 šalotky (nebo cibule a malý stroužek česneku)
  • 800 ml zeleninového vývaru (voda + zeleninový BIO bujón bez glutamátu)
  • 130 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo 100% pomerančového džusu klidně s dužinou
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžíci másla a trochu olivového oleje

Postup

  1. Dýni rozkrojte a pečlivě vydlabejte semínka (neloupejte). Pak ji nakrájejte na kostky.
  2. Šalotku (nebo cibuli) nakrájejte na kostičky a opečte na másle s trochou olivového oleje.
  3. Přidejte dýni a chvíli společně restujte.
  4. Zalijte vývarem a vařte do měkka. V papiňáku postačí 15 minut, klasickým způsobem tak 30, max. 40 minut.
  5. Tyčovým mixérem (nebo v mixéru) umixujte na hladký krém.
  6. Přilijte pomerančovou šťávu, smetanu a krátce provařte.
  7. Výslednou konzistenci můžete doladit trochou vody nebo vývaru, nepřežeňte to ale. Dohušťovat tuto výbornou polévku by pak bylo škoda :)

Dýňovo dýňová varianta :)

Základ je pořád stejný, navíc budete potřebovat jen dýňová semínka a olej z dýňových semínek. Kostičky dýně krátce opečte na šalotkovém či cibulovém základu, zalijte vývarem tak, aby všechna dýně byla akorát ponořená(doředit můžete vždy), povařte do změknutí, rozmixujte, přilijte 12% smetanu, krátce provařte. Na talíři polévku ozdobte olejem z dýňových semínek a opraženými dýňovými semínky.

Exotická dýňová polévka s kokosovým mlékem

Budete potřebovat

  • 1 kg dýně hokkaido
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 120 ml kokosového mléka
  • 1 cibuli nebo 2 šalotky
  • sůl, čerstvě umletý pepř
  • Varianta 1 – k polévce přidejte lžíci kari pasty, kterou zpěníte spolu s šalotkou
  • Varianta 2 – k polévce přidejte trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru

Postup je pořád stejný :)

TIP

  • Ať už děláte polévku z jakékokoliv množství dýně a pro jakýkoliv počet lidí, držte se základního pravidla – dýni v hrnci zalijte tak, aby byla těsně ponořená. Prostě to s tekutinou nepřehnat.
  • Polévku můžete uvařit nejprve jako základ. Uvařte kostičky dýně, které jste předtím opekli na cibulce, v zeleninovém vývaru. Vše umixujte na hladký „neutrální“ krém, se kterým nadále můžete kouzlit.
  • Dětem do základu kápněte třeba jen trochu citronové či pomerančové šťávy a smetany, sobě přilijte trochu kokosového mléka, nebo přidejte špetku nastrouhaného zázvoru, nebo přilijte smetanu a na talíři pak zakápněte olejem z dýňových semínek.

Dýňovou polévku zbožňuji, je zdravá a jednoduchá. Jestli jste ji ještě nezkusili, tak to honem napravte :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Dýňová polévka
4 druhy dýní, ta oranžová je druh Hokkaidó.
 
Polévka z dýně Hokkaidó
Dýňová polévka je zdravá a skvělá. Na fotce dýňová polévka z Hokkaidó s pomerančovým nádechem.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Míša Prouzová
Dneska jsem zkoušela dýňovou polívku. Dala jsem tam šťávu z půlky pomeranče, trochu sladký smetany a opekla jsem k tomu chlebový kostičky se sýrem. Určitě jí zase někdy uvařím. Díky za inspiraci :) Opět :))
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Míšo, jsem ráda, že chutnala...Já v hladkých krémových polévkách chlebové či houskové kostičky také miluju. Polévka je většinou pak tak vydatná, že už člověk pomalu nepotřebuje druhý chod ;)
Dobrý den, může být i obyč dýně?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Omlouvám se za pozdní reakci, musím vylepšit technické řešení...Ano, může se použít i obyčejná dýně...:)
Vendy
Se lžící červené kari pasty mi teprve začala dýňová polévka opravdu chutnat! Delikatesa!!! I bez kokosového mléka, které doma zrovna nebylo. Děkuji za Váš tip.
kamila (www.varilamysicka.cz)
Vendy: červenou kari pastu jsem ještě nikdy nevlastnila, ale určitě to napravím :-) Pikantní varianta dýňové polévky je výborná, souhlasím :-)
Krize
dnes ji připravujem poprvé tak jsem zvědav když ji tak každý chválí. Doufám, že není nasládlá to bych nemusel.
milu
Dobrý den, ráda bych zkusila uvařit dýňovou polévku, ale stále váhám nad slupkou - loupat, či neloupat. Dýni jsem koupila včera v obchodě, je sice bio, ale i tak si nejsem jistá, zda není příliš "chemická"..... děkuji za radu, milu
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?