Rychle / jednoduše / zdravě

Špaldový moučník s tvarohem a povidly - hrnkový bez vážení

Nemůžete se rozhodnout, jestli máte chuť na tvaroh či povidla? Dejte si obojí zapečené v moučníku ze zdravé špaldové mouky ...
Zdravý moučník

Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce ...

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250-270ml)

  • 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo hrnek polohrubé a hrnek špaldové)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru (přírodní cukr)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 1 prášek do pečiva (ideálně BIO)

Na tvarohovou náplň

500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko

Na povidlovou náplň

1 povidla, trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění

Postup

  1. Nejdřív si připravte náplně. Tvaroh rozmíchejte s vejci a cukrem, přidejte trochu mléka.
  2. Povidla smíchejte s rumem a skořicí.
  3. Dále si ušlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá pěna.
  4. Do ní přidejte mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Na těsto naneste tvarohovou mřížku pomocí cukrářské pomůcky nebo obyčejně cik cak lžící.
  7. Do vzniklých čtverečků vložte hromádku povidel nebo kousek ovoce.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Zkuste případně špejlí, hlavně moučník nepřepečte, byl by suchý ...

TIP

  • Pokud nemáte povidla, můžete do vzniklého čtverečku dát ovoce. Zkoušela jsem s meruňkami.

  • Různá povidla jsou různě sladká, některá obsahují dost přidaného cukru a jsou až přeslazená. Proto zvažte celkové množství cukru v moučníku a přizpůsobte ho svým chutím. Cukr je jak v těstě, tak v tvarohu, tak mnohdy v povidlech. Vždy můžete část cukru nahradit zdravějším sladidlem (slady, stevia, do tvarohové náplně trochu agáve sirupu)

Nejsou povidla jako povidla

Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 - benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Tvarohová náplň
Příprava tvarohové náplně. Neměla by být tekutá, ale ani ne moc hustá, aby náplň zůstala vláčná, proto se ještě trochu "ladí" mlékem.
 
Celozrnný moučník
Pokud se vám nechce tvaroh nanášet pomocí klasického cukrářského pytlíku, dá se mřížka vytvořit jednoduše cik cak lžící. Po upečení tvaroh stejně většinou zapadne ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Petra
Dobrý den, Kamilo. Vaše stránky mám moc ráda a dost podle vašich receptů vařím i peču. Jste šikulka a přeji vám hodně dobrých receptů a kuchařinek,které mají rády vaše recepty.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Petro, moc děkuji, jsem ráda, že to, co běžně vařím a peču, může díky webu být ku prospěchu i dalším lidem :-)
Petra
Tak určitě. Recepty jsou chutné, zdravé a hlavně rychlé. A to je úplně v dnešní uspěchané době nejvíc.
Ronnid
Nebylo to prvne co jsem pekla podle Vasi stranky. Zaujal me tento moucnik, ale spaldovou mouku jsem nahradila za rozemlete ovesne vlocky a trochu zitne mouky a do testa jsem primichala ovoce ze zahradky, mnam! Navrch jsem dala povidla a je to proste lahoda! :)
Ronnid: No koukam, že jste si krásně poradila,ty mouky lze různě kombinovat, také to tak dělám a s ovocem v moučníku nelze nic zkazit. Já do těsta ráda přidávám často mrkev nebo cuketu :-)
Martina
Je naozaj výborný, ďakujem za recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?