Rychle / jednoduše / zdravě

Lilková pomazánka - skvělá na topinky

Lilková pomazánka je u nás docela netradiční. Pokud se ale nenecháte odradit mdlou barvou, určitě nebudete litovat, že jste ji zkusili :)
Lilková pomazánka

Různé lilkové pasty se velice často připravují v arabských zemích. Součástí těchto past či dipů je česnek a také sezamová pasta Tahini.

Tento recept na lilkovou pomazánku je spíše středomořský, ale bez česneku. Česnek je sice v mnoha pokrmech výborný, v lilkové pomazánce mi ale hodně vadil. Jakoby přebil ostatní chutě …

Moje první lilková pomazánka skončila katastrofou a nenašel se odvážlivec, který by ji uchránil před „spláchnutím“ :) Sympatie této pomazánce asi ubírá i její nevábná barva. Přidáním sušených rajčat a smetanového sýra se barvička o něco vylepšila a všechny chutě skvěle zapadly dohromady.

Budete potřebovat

(menší množství)

  • 1 lilek
  • 4 plátky sušených nakládaných rajčátek
  • trošku olivového oleje
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu nebo Gran Moravie (možno nahradit jiným výrazným sýrem)
  • Na zjemnění – 1 lžíci přírodního smetanového sýra (Gervais, Lučina)
  • Na dochucení – sůl, pepř, citronovou šťávu, popř. bylinky dle chuti

Postup

  1. Rozpalte troubu na 200°C. Lilek omyjte a podélně rozřízněte.
  2. Lilek řeznou stranou položte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
  3. Po vychladnutí lilku lžící vydlabejte dužinu.
  4. Vezměte 4 plátky naložených sušených rajčat, pokrájete je na menší kousky a společně s lilkem do hladka umixujte.
  5. Přidejte lžíci smetanového sýra nebo Lučiny, na jemno nastrouhaný parmazán (popř. jiný sýr) a promíchejte.
  6. Pak už směs jen dochuťte – lehce osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.

Tato pomazánka je dobrá na křupavých topinkách, navíc ještě ozdobených čerstvou zeleninou.

Když budete mít doma lilek navíc, tak tady máte tip, co s ním ;) A nezapomeňte na tu čerstvou zeleninu - lilek je pečený, takže neobsahuje zdraví prospěšné enzymy. Ty tělu dodáte právě čerstvou zeleninou ;)

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lilková pomazánka

Lilek připravený k pečení, lehce pokapaný olivovým olejem. Dužinu pak stačí úplně lehce vyškrábnout lžící...

 
Lilková pomazánka

Tato zdravá pomazánka mi zachutnala především na topinkách, ještě ozdobená čerstvou zeleninou.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Tak tato pomazánka mě překvapila hned 2x. Nejdřív tím, jak krásně lilek voněl, když se pekl a pak? Vše jsem smíchala a snad poprvé v životě jsem se to fakt bála ochutnat :-D. Nakonec jsem se přemohla a chuť je fakt delikatesa.... Bohužel jsem jí neměla na pečivu, páč jsem jí odvezla babičce, že si jí tam dáme na topinkách a nějak jsme to nezvládli... :-D
Eddi
What a great resuroce this text is.
Iveta
Výtečna pomazánka. I když miluju kombinaci česneku a lilku, tady česnek vůbec nechybí. Tahle pomazánka se stala hned moji oblíbenou a musím říct, že když nemam času nazbyt chutna vytecne i jen upeceny lilek rozmixovany se susenymi rajcaty. Jednoduše skvěle! Moc děkuji za inspiraci!
ZDENKA
Moc mi chutná tahle pomazanka.Nechtelo se mi pect v troubě,tak jsem nakrájela na malé kousky a podusila na pánvičce a rozmixovala.Na cesnekových topinkách moc dobré.
Filantrop
Když z toho vypustím ten lilek tak mám sice drahou, ale výbornou pomazánku :-). Jdu hledat lilkovou pomazánku. Tomáš PS: jinak držím děvčata palce
Kitti
Super. Jen teda nesel mi moc rozmixovat jen ten lilek a rajcata, asi dat vic oleje nebo neceho?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?