Vaflovač jsem dostala od kamarádky jako dárek, jinak bych možná ani nedospěla k tomu, abych ho pořídila. Byla by to ale velká chyba. Vafle nemusí znamenat jen tučné těsto z bílé mouky namazané nutelou a zakryté šlehačkou :-) Můžete si udělat jablečné vafle, vafle ze zakysané smetany, celozrnné vafle dochucené lehkým smetanovým krémem a čerstvým ovocem.
Na 10 kusů budete potřebovat
- 2 vejce
- 175 g hladké mouky (půl bílá + půl celozrnná pšeničná nebo špaldová, můžete je udělat i čistě špaldové, mohou být ale o něco tužší)
- špetku soli
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe přírodního z vinného kamene)
- 2 lžíce cukru krupice (přírodní hnědý je nejlepší)
- 300 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
- 60g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr s přírodní vanilkou, popř. kapka vanilkové esence
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
- Přidejte žloutky, mléko a rozpuštěné máslo, až vznikne husté, hladké těsto. I kdyby se vám zdálo hodně husté, nepřidávejte mléko.
- Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho opatrnými pohyby vmíchejte do těsta.
- Rozžhavte vaflovou formu a mašlovačkou ji vymažte trochou másla.
- Na 1 čtvercovou vafli budete potřebovat cca 2 lžíce směsi, ostatně sami poznáte, zda je vafle nedostatečná (děrovatá) nebo vám bude těsto z vaflovače přetékat.
Vafle zdobte a mažte, čím chcete – záleží jen na vás, zda z nich uděláte lehký moučník nebo hříšnou kalorickou bombu :-) Výborné jsou s borůvkami, podušenými jablíčky s cukrem a skořicí nebo se zakysanou smetanou, do které můžete nakrájet na kousky broskve.
Dobrou chuť!
Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂 Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.