Rychle / jednoduše / zdravě

Výborné křehké vafle

Máte chuť na něco dobrého? Nestihli jste upéct pro návštěvu? Chcete sváteční snídani? Idělejte si vafle!
Výborné vafle

Máte chuť na něco dobrého? Nestihli jste upéct pro návštěvu? Chcete sváteční snídani? Udělejte si vafle! Vaflovač jsem dostala od kamarádky jako dárek, jinak bych možná ani nedospěla k tomu, abych ho pořídila. Byla by to ale velká chyba. Vafle nemusí znamenat jen tučné těsto z bílé mouky namazané nutelou a zakryté šlehačkou :-) Můžete si udělat jablečné vafle, vafle ze zakysané smetany, celozrnné vafle dochucené lehkým smetanovým krémem a čerstvým ovocem.

Na 10 kusů budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 175 g hladké mouky (půl bílá + půl celozrnná pšeničná nebo špaldová, můžete je udělat i čistě špaldové, mohou být ale o něco tužší)
  • špetku soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe přírodního z vinného kamene)
  • 2 lžíce cukru krupice (přírodní hnědý je nejlepší)
  • 300 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 60g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový cukr s přírodní vanilkou, popř. kapka vanilkové esence

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
  3. Přidejte žloutky, mléko a rozpuštěné máslo, až vznikne husté, hladké těsto. I kdyby se vám zdálo hodně husté, nepřidávejte mléko.
  4. Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho opatrnými pohyby vmíchejte do těsta.
  5. Rozžhavte vaflovou formu a mašlovačkou ji vymažte trochou másla.
  6. Na 1 čtvercovou vafli budete potřebovat cca 2 lžíce směsi, ostatně sami poznáte, zda je vafle nedostatečná (děrovatá) nebo vám bude těsto z vaflovače přetékat.

Vafle zdobte a mažte, čím chcete – záleží jen na vás, zda z nich uděláte lehký moučník nebo hříšnou kalorickou bombu :-) Výborné jsou s borůvkami, podušenými jablíčky s cukrem a skořicí nebo se zakysanou smetanou, do které můžete nakrájet na kousky broskve.

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravé vafle
Když slyším slovo vafle, vzpomenu si na dětství a na stánek v Karlových Varech, kde dělali čerstvé vafle s jahodami :-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Míša
Dneska jsem je dělala k obídku a ze tří receptů, které jsem zkoušela, je tento nejlepší. Hlavně jsou fakt křupavé :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Křehkost je základ. Hutný gumový vafle nikoho nezajímaj:-)Přidám ještě jeden recept - dala jsem jen jedno vejce a trochu kukuřičného škrobu a byly ještě křehčí:-) Smíchala jsem netučný tvaroh,zakysanou smetanu, zamíchala do toho na malé kousky pokrájené broskve a vršila na vafle. Mňam! Jsem ráda, že vafle doma udělaly radost,Míšo!
Lenka P.
Jsou naprosto skvělé, moc děkuji za tento recept. Nebudu už zkoušet další recept, tento mi vyhovuje :-)))
randula
Mockrát děkuji, vynikající vafle. Dali jsme si se šlehačkou a borůvkami.
Vivi
Ahoj :) zkoušela jsem je na novém vaflovači a a z první strany pořád zůstávají skoro syrové ....?
Monika
Vafle jsou mooooc dobrý, právě je baštíme, malýmu chutnají i jen tak samotný :o)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Vivi: Pokud vafle z jedné strany zůstávají syrové, tak buďto nebyl vaflovač ještě dostatečné roztopený nebo je v něm málo těsta, kdy na něj forma dostatečně nenaléhá ...
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Monika: Jsem ráda, že chutnají, ještě zkusím vymyslet nějakou zrychlenou variantu, aby se na takto dobré vafle nemuselo nic vážit :-)
Martina
nejlepší recept, co jsem vyzkoušela :) moc děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?