Rychle / jednoduše / zdravě

Celozrnný makový závin s višněmi

Mák je významným zdrojem vápníku. Zkuste ho zabalit do výborného celozrnného závinu.
Celozrnný makový závin s višněmi

Asi před rokem jsem se rozhodla upéct celozrnný a super zdravý závin :) Vše vypadalo skvěle do té doby, než jsem se pokusila závin přendat na plech. Závin se doslova rozpadl a roztrhal na malé kousky. Tím chci říct, že bez dobrého těsta se neobejdete :) Zkoušela jsem tedy jinou recepturu. Cílem bylo vypracovat těsto, které bude celozrnné, ne příliš tučné, ale aby se s ním dobře pracovalo. A já ho mám! V této variantě je s makovou náplní a višněmi. Můžete ho samozřejmě udělat jen s makovou náplní nebo jako štrůdl.

Budete potřebovat

Na těsto

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml olivového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bio z vinného kamene)
  • špetku soli

Na makovou náplň

  • 200g mletého máku
  • 100g přírodního třtinového cukru
  • 250 ml mléka (rostlinného nebo klasického)
  • dle chuti skořici (cca 1 lžičku)
  • Višně na závěr (vypeckované)

Postup

  1. Pokud jste vlastníkem domácí pekárny, vsypte všechny ingredience na těsto dovnitř a zapněte program „těsto“. Pekárna vše uhněte za vás a máte to bez práce ;) Program těsto vypněte po 15 minutách. Bohatě to stačí. Pokud pekárnu nemáte, připravte si těsto ručně.
  2. Hotové těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v lednici.
  3. Připravte si makovou náplň – do kastrůlku vsypte mák, přidejte cukr a mléko. Míchejte a vařte cca 3 minuty. Na závěr přidejte skořici. Nechte vychladnout.
  4. Z těsta vyválejte plát velikosti plechu na pečení. Takto vytvoříte jeden velký závin. Můžete z tohoto množství připravit rovněž dva menší záviny.
  5. Doprostřed těsta lžící rozetřete vychladlou makovou náplň a poklaďte vypeckovanými višněmi.
  6. Přes náplň přeložte jednu část těsta, pak druhou, ohrňte okraje a spoje potřete vodou, případně vejcem (není nutné).
  7. Závin položte na klasický plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 160° (horkovzdušná) nebo 180° (elektrická) cca 35 minut.

Zajímavost k receptu

I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, který ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko. U malých dětí si na mák ovšem dejte pozor. Mák je považovaný za alergen a v mnoha případech skutečně alergickou reakci vyvolává. Pokud se tedy rozhodnete mák dětem podat, postupujte klasicky jako u zavedení nové potraviny. Dejte dítěti kousek a sledujte případné reakce.

Autor: Kamila Metzová

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Celozrnný makový závin s višněmi

Celozrnné těsto na závin. V tomto případě jsem použila celozrnnou pšeničnou mouku. Výborná by byla také celozrnná špaldová.

 
Celozrnný makový závin s višněmi

S těstem se velice dobře pracuje, netrhá se.

 
Celozrnný makový závin s višněmi

Makovou náplň namažte na závin již vychladlou. Sladkou si ji udělejte, jak vám vyhovuje. V těstě ale žádný cukr není.

 
Celozrnný makový závin s višněmi

Jednu stranu přeložit, pak druhou, zahnout okraje a je hotovo :)

 
Celozrnný makový závin s višněmi

Z tohoto množství těsta uděláte buď jeden velký závin, jako je na obrázku, nebo dva malé.

 
Celozrnný makový závin s višněmi

No není k zakousnutí? :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Tento závin nemá chybu. Měla jsem možnost ho ochutnat přímo od autorky a přestože mák zas až tak nemusím, tak tento závin mě nadchl :-). Zkusila jsem ho a použila celozrnnou mouku z ječmene. POZOR! Těsto se neskutečně trhá! Opravdu použijte pšeničnou nebo špaldovou.
Kamila Metzová (www.varilamysicka.cz)
Martino, díky za tvoji zkušenost. Mouka z ječmene nebo žitná mouka se při zpracovávání chovají jinak, než pšeničná, dle mě, mimo jiné, více vážou vodu, a proto je těsto sušší a celkově nepoddajné. Tak snad to bylo opravdu jen výběrem mouky a příště se povede! :)
Eliška
Pecka recept, gratuluji!!!! :-) Více takových... ;-) A nebudeme potřebovat doktory! :-)
Hanis
Zajímavý recept, dík za něj. Dělám podobný závin, těsto je 220 - 300 g špaldové mouky a 1 šlehačka - zamíchat a nechat chvíli odpočinout. Plním stejně. Recept jsem objevila na slovenském webu Varecha.
Soňa
Zavin jsem pekla minuly tyden. Byl vynikajici!!! Do naplne jsem dala sojove mleko, trtinovy cukr a do testa misto olivoveho oleje kokosovy olej. Takze to bylo mega zdrave. Je super pocit mlsat a zaroven vedet, ze delam neco pro sve zdravi. Uz se tesim na dalsi recepty.
Simča
Těsto se PŘÍŠERNĚ trhá !!!Vše přesně podle surovin jediné co se mi toho povedlo byl 5cm vysoký ,,závin" Škoda fakt jsem se na něj těšila :-(
Kuacharinka
Testo delam ze spaldove mouky jemne mlete a vzdy se trha:-( Takze finalni produkt je dost hutny, ale chutove je dobry.
Kamila (varilamysicka)
Takv pokud se těsto trhá, tak bych ho nedělala čistě celozrnný ale část mouky bych dala hladké, také by se těsto dle starých receptur mělo dát odpočinout pod teplou nádobu. Těsto prý zvláční a nebude se trhat. Možná je to fígl, jak vylepšit vlastnosti toho celozrnného závinu. Každá mouka je holt jiná...
Simon
Vynikající těsto je ze spaldove mouky, vůbec nelepi!!! Skvělý recept, olivový olej jsem nahradila kokosovým, do máku přidejte horkou čokoládu
Lucie
S oříškovou chutí špaldové mouky je skvělý! Těsta jsem se bála, ale pracovalo se s ním výborně, navíc bylo jednoduché a rychlé na přípravu. Olej jsem dala slunečnicový, ale příště zkusím i ten olivový, neuměla jsem si představit, jak by tam chutnal. Jako náplň jsem použila rebarboru s třinovým cukrem a skořicí a místo strouhanky, která by vysála přebytečnou šťávu z rebarbory, jsem na těsto nasypala najemno mleté ovesné vločky. Mňam a díky!
Týnka
Tak jsem to dělala přesně podle receptu a taky se mi to trhalo :(:(
Bara
Těsto jsem dělala přesně podle receptu (ze spaldove mouky) a trhalo se, přišla jsem však na fígl, kdyz těsto položíte na pečici papír a na těsto dáte fólii a valite přes ni, tak vyvalite těsto bez problému!! papírem pak závin krasne zavinete. Nakonec vse dobre dopadlo a závin byl výborný!!!
Markéta
Akorat sem upekla a vypada super tak uvidim jak bude chutnat mak miluju.. testo valim mezi dvema foliema a prendam na papir na plech .. strany pak prehodim pomoci papiru. dekuju za bezva recept
Zuzka
Luxus!!
Zuzka
Jeste bych dodala.. po precteni predchozich komentaru k trhavemu testu jsem testo delala 150g spaldove hladké mouky, 50g zitne mouky a 100g psenicne. Olej slunecnicovy. .. testo bylo krasne vlacne, skvele se s nim pracovalo. V lednici opravdu jen tech 15 minut bylo jeste vlazne i z lednice.. vyvalela jsem ho primo na pecicim papire NE uplne tenke jako z listoveho testa.. dala jsem napln a svestky. Prasknulo to jen malinko ma boku ale nic hrozneho. Je vynikajici!!! Mpc dekuji za recept. Priste vyzkousim vas makovec. ;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?