Rychle / jednoduše / zdravě

Křupavá domácí ciabatta s olivami - snadný postup

Tuto domácí ciabattu s olivami zvládnou všichni díky snadnému postupu. Můžete ji zakousnout jako přílohu k zeleninovým salátům nebo ji naservírovat s pomazánkami pro návštěvu.
Ciabatta z domácí pekárny

Příprava opravdu tradiční ciabatty má svůj speciální, přesně daný postup, který je na čas velmi náročný. I tak si ale můžete dopřát chuť olivového bílého chleba ve stylu ciabatty a mít s ním minimum práce.

U tohoto receptu jsem neměla žádné ambice zkoušet celozrnnou mouku, od toho mám své domácí chleby na tisíc způsobů. Ciabatta je prostě tradiční italský chléb z bílé hladké mouky...

Budete potřebovat

  • 450g hladké mouky (+ něco na podspypání a doladění při tvarování ciabatt)
  • 350ml vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí (můžete samozřejmě zadělat i s čerstvým droždím)
  • 1 lžičku soli
  • 8 lžic olivového oleje
  • Olivy (nasekané nebo nakrájené na plátky)

Postup

  1. Pro domácí pekárnu - do domácí pekárny nejdříve nalijte vodu a olivový olej, pak vsypte mouku, sůl, droždí. Zapněte program „těsto“.
  2. Klasický postup – z uvedených surovin vypracujte v míse vařečkou těsto a nechte ho v teple kynout cca 45 minut. Jakmile je těsto hotové, přendejte si ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprašte moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
  3. Rozdělte ho na dva bochánky. Roztáhněte je prsty do stran a případně posypte nasekanými olivami. Bochánky přeložte z jedné a z druhé strany, jako když se dělá štrůdl a vytvarujte večky.
  4. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 230 stupňů po dobu 30 minut. Barva vám napoví, že je hotovo.

Pokaždé se povede a nikdy nezbyde :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Italská ciabatta

Těsto na ciabattu je poměrně řídké, bochánek připravený k uhňácání se na pracovní ploše tak trochu "rozleje".

 
Recept na ciabattu z domácí pekárny

A toto je verze se sušenými rajčaty. Ciabatta s čerstvým máslem, sýrem a šunkou se hodí k obyčejné snídani, ale i na slavnostní pohoštění.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie
Dobrý den receptíky úžasné,jako první jdu zkusit ciabatu :-)
Káťa
1,5 lžičky sušeného droždí je přibližně jaké množství čerstvého? Děkuji
kamila (varilamysicka)
Káťo, na půl kila mouky stačí půl až třičtvrtě kostky droždí, co teda vím já, takže bych dala klidně jen tu půlku, když bude o trochu více, rozhodně to neuškodí :-)
Katka B.
Chlebík jsem právě dnes pekla a je výborný!!! Moc děkuji za recept a určitě budu péct zítra znovu :-)
Dana
Dobrý den Kamilo, děkuji za vynikající recept! Zkoušela jsem mnohé jiné, ale Váš je nejjednodušší, nejrychlejší a výsledek je úžasný! Ještě jsem si ho malinko vylepšila: přidala jsem jemně nasekaný čerstvý rozmarýn a čerstvé lístky tymiánu.
Iva
Kamčo, jednoznačně LAHODA. Nezkoušela jsi to třeba se sušenými rajčaty místo oliv? Děkuju za super recept!
Kamila
Ivčo, díky za zpětnou vazbu :-) Se sušenými rajčaty jsem to osobně ještě nezkoušela, ale díky za podnět, mohu se do toho pustit. Nicméně v tom nevidím jediný problém, do ciabatty lze zapéct jak olivy, tak sušená rajčata :-) Bude to výborné.
ZdenaCh
Zdravím!:) Já je peču jen s rajčaty, tedy sušenými naloženými do oleje. Jsou daleko chutnější než s olivami. Alespon pro nás:) Občas přidávám i bazalku. Těsně před dopečením potřu malé bochánky silně osolenou vodou. Jsou pak nejen příjemně slané, ale díky soli v kůrce tolik netvrdnou:)- i když u nás na tvrdnutí nemají čas:))))) Jo a na kilo mouky dávám celé droždí:)
Lenja K.
Úžasný, bleskurychlý a vynikající. Právě se pečou podruhé. Jenom jedna věc mě trápí. Nevím jak dosáhnout křupavé kůrky :(
Katka B
Opět peču, večer bude k polévce :-)
Lada
Výborná záležitost. Mám velkou radost, že se mi povedla. Rozhodně zkusím i se sušenými rajčaty.
shadyyx
Zdravim. Manzelka si vyzadala domaci ciabattu z celozrne spaldove mouky, tak jsem trochu googlil a nasel Vas recept. Pouze tu bilou mouku vymenim za celozrnnou spaldovou, vhodim vsechno do pekarny a necham si zadelat testo. Po chvilce pridam nakrajene olivy a susena rajcata (davam kvuli tomu o 1 lzici oleje min, asus. rajcata jsou obvykle n aslozena v oleji a tudiz dist mastna). Testo pak rozdelim na dve casti, vytvaruji ciabattu (co to jde, testo se rozteka) asle ciabattky se krasne povedou a hlavne nejsiu tak derave jako z obchodu, chutnaj lip a jsou mekkoucke! Dekuji moc za recept!
Eva
Jde to i ze spaldove! A doma mel neuveritelny uspech, dokonaly recept! Dekujeme:)
Zdenca
Pani Kamilo,nemohla byste receptik na ciabattu zaradit mezi recepty do nektere sekce?Dalo mi hodne prace ho najit.Dekuji moc.
Alisha
Dobrý den, děkuji za úžasný recept. Aktuálně žiji v Dánsku a zde je dobré pečivo velice drahé, takže Váš recept, který je snad,rychlý a hlavně výsledek je chutný je pro mě velkým přínosem. Ráda bych se ještě zeptala - viz. výše v textu receptu píšete, že děláte domácí chlebíky na tisíc způsobů - mohla by jste mi prosím zaslat prolink, kde najdu dané recepty? Když zadám do vyhledávače pečivo, chleba, testo na chleba atd... tak mi vyjedou jen pomazánky. Děkuji mnohokrát
Lenka
Výborný...právě krájím a ochutnávám :-)
Ivaha
Shadyyx: to ale má být děravé. Právě proto se těsto na ciabattu nehnouca v robotu, ale několikrát se ručně překládá. Jinak z toho máte prostě bílý chléb...
Irena Pavlíková
Zdravím, právě dopečeno a skutečně výtečné ciabatty, těsto se míchalo v pekárně a na plech jsem udělala pět kousků, mňamka veliká. Děkuji za super recept, hned zapíšu do deníčku.
Irena Pavlíková
Zdravím, právě dopečeno a skutečně výtečné ciabatty, těsto se míchalo v pekárně a na plech jsem udělala pět kousků, mňamka veliká. Děkuji za super recept, hned zapíšu do deníčku.
Irena Pavlíková
Zdravím, právě dopečeno a skutečně výtečné ciabatty, těsto se míchalo v pekárně a na plech jsem udělala pět kousků, mňamka veliká. Děkuji za super recept, hned zapíšu do deníčku.
Lili
Zdravím, právě jsem vytáhla z trouby a je naprosto famózní. Jen jsem to těsto nechala vyskytnout hned i s olivami. Děkuji za recept
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?