Rychle / jednoduše / zdravě

Křupavá domácí ciabatta s olivami - snadný postup

Domácí ciabatta s olivami se snadným postupem ...Můžete ji zakousnout jako přílohu k zeleninovým salátům nebo jen tak k vínu...
Ciabatta z domácí pekárny

Příprava opravdu tradiční ciabatty má svůj speciální, přesně daný postup, který je také na čas náročnější. Přesto si můžete dopřát chuť tohoto křupavého a chutného pečiva a mít s ním minimum práce. Vyzkoušela jsem to, povedlo se a rozhodně je několikanásobně lepší než předražené malé rádoby ciabattky ze supermarketů.

Nejjednodušší je připravit si těsto v domácí pekárně, která zařídí jak hnětení, tak kynutí, zvládnete to ale i klasickým postupem pomocí mísy a vařečky a ještě přitom posílíte pažní svalstvo :-)

U tohoto receptu jsem neměla žádné ambice zkoušet celozrnnou mouku a podobně, od toho mám své domácí chleby na tisíc způsobů. Ciabatta je prostě tradiční italský chléb z bílé hladké mouky...

Tady máte návod, jak ciabattu (olivový bílý chléb) dělám já, pokaždé se povede a rozhodně nezbyde...

Budete potřebovat

  • 450g hladké mouky (+ něco na podspypání a doladění při tvarování ciabatt)
  • 350ml vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí (můžete samozřejmě zadělat i s čerstvým droždím)
  • 1 lžičku soli
  • 8 lžic olivového oleje
  • Olivy (nasekané nebo nakrájené na plátky)

Postup

  1. Pro domácí pekárnu - do domácí pekárny nejdříve nalijte vodu a olivový olej, pak vsypte mouku, sůl, droždí. Zapněte program „těsto“.
  2. Klasický postup – z uvedených surovin vypracujte v míse vařečkou těsto a nechte ho v teple kynout cca 45 minut.
  3. Jakmile je těsto hotové, přendejte si ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprašte moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
  4. Rozdělte ho na dva bochánky.
  5. Bochánky roztáhněte prsty do stran a případně posypte nasekanými olivami.
  6. Bochánky přeložte z jedné a z druhé strany, jako když se dělá štrůdl a vytvarujte večky.
  7. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 230 stupňů po dobu 30 minut. Barva vám napoví, že je hotovo.

TIPY

  • I když je ciabatta jen z bílé mouky, tak je zkrátka domácí, čerstvá, bez zbytečných aditiv a pokud ji podáte jako přílohu k zeleninovému salátu, tak je to to nejlepší. Ale jako chuťovka k vínu má také něco do sebe ;-)

  • Ciabattu je možné připravit na více způsobů, dají se do ní zapéct jak zelené, tak černé olivy, ale i sušená nakládaná rajčata.

  • Z uvedeného množství nemusíte dělat dvě veky, ale klidně menší ciabattky.

Stačí to jednou vyzkoušet a zjistíte, že to je fakt jednoduché a rychlé.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Italská ciabatta
Těsto na ciabattu je poměrně řídké, bochánek připravený k uhňácání se na pracovní ploše tak trochu "rozleje".
 
Recept na ciabattu z domácí pekárny
Z uvedeného množství se připraví 2 ciabatty - takové veky. Jednu dělám "čistou" a druhou se zelenými nebo černými olivami.
 
Těsto na ciabattu
Bochánek prsty rozprostřu a pak ho z jedné i z druhé strany přehnu jako štrůdl. Prostě to těsto jakkoliv ukočírujte do tvaru, který je na obrázku a máte vyhráno :-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie
Dobrý den receptíky úžasné,jako první jdu zkusit ciabatu :-)
Káťa
1,5 lžičky sušeného droždí je přibližně jaké množství čerstvého? Děkuji
kamila (varilamysicka)
Káťo, na půl kila mouky stačí půl až třičtvrtě kostky droždí, co teda vím já, takže bych dala klidně jen tu půlku, když bude o trochu více, rozhodně to neuškodí :-)
Katka B.
Chlebík jsem právě dnes pekla a je výborný!!! Moc děkuji za recept a určitě budu péct zítra znovu :-)
Dana
Dobrý den Kamilo, děkuji za vynikající recept! Zkoušela jsem mnohé jiné, ale Váš je nejjednodušší, nejrychlejší a výsledek je úžasný! Ještě jsem si ho malinko vylepšila: přidala jsem jemně nasekaný čerstvý rozmarýn a čerstvé lístky tymiánu.
Iva
Kamčo, jednoznačně LAHODA. Nezkoušela jsi to třeba se sušenými rajčaty místo oliv? Děkuju za super recept!
Kamila
Ivčo, díky za zpětnou vazbu :-) Se sušenými rajčaty jsem to osobně ještě nezkoušela, ale díky za podnět, mohu se do toho pustit. Nicméně v tom nevidím jediný problém, do ciabatty lze zapéct jak olivy, tak sušená rajčata :-) Bude to výborné.
ZdenaCh
Zdravím!:) Já je peču jen s rajčaty, tedy sušenými naloženými do oleje. Jsou daleko chutnější než s olivami. Alespon pro nás:) Občas přidávám i bazalku. Těsně před dopečením potřu malé bochánky silně osolenou vodou. Jsou pak nejen příjemně slané, ale díky soli v kůrce tolik netvrdnou:)- i když u nás na tvrdnutí nemají čas:))))) Jo a na kilo mouky dávám celé droždí:)
Lenja K.
Úžasný, bleskurychlý a vynikající. Právě se pečou podruhé. Jenom jedna věc mě trápí. Nevím jak dosáhnout křupavé kůrky :(
Katka B
Opět peču, večer bude k polévce :-)
Lada
Výborná záležitost. Mám velkou radost, že se mi povedla. Rozhodně zkusím i se sušenými rajčaty.
shadyyx
Zdravim. Manzelka si vyzadala domaci ciabattu z celozrne spaldove mouky, tak jsem trochu googlil a nasel Vas recept. Pouze tu bilou mouku vymenim za celozrnnou spaldovou, vhodim vsechno do pekarny a necham si zadelat testo. Po chvilce pridam nakrajene olivy a susena rajcata (davam kvuli tomu o 1 lzici oleje min, asus. rajcata jsou obvykle n aslozena v oleji a tudiz dist mastna). Testo pak rozdelim na dve casti, vytvaruji ciabattu (co to jde, testo se rozteka) asle ciabattky se krasne povedou a hlavne nejsiu tak derave jako z obchodu, chutnaj lip a jsou mekkoucke! Dekuji moc za recept!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?