Rychle / jednoduše / zdravě

Křehké šátečky se zelím a slaninou

Nápad, jak použít kysané zelí. Křehké šátečky se šťavnatou voňavou náplní jsou vynikající! Potěší návštěvu, praktické jsou ale také jako jídlo na cestu.
Zelné šátečky recept

Slané pečení mě baví čím dál víc. A jedním z důvodů je, že se dají jednoduše zakomponovat suroviny, které nepatří mezi nejčastěji používané. Třeba kysané zelí... Kysané zelí je samo o sobě skvělé v tomto jemném salátu. Zelí lze ale i všemožně zapéct do šátečků a různých slaných kapsiček.

Do receptury na těsto jsem zapojila drcené lněné semínko, díky kterému šátečky vypadají netradičně a mají zajímavější nutriční složení :)

 Potřebujete ( 7 šátečků)

Na těsto

  • 180 g jemně mleté mouky (hladká, já jsem dala špaldovou typ 630)
  • 30 g drceného lněného semínka (dá se koupit i jako hotový produkt)
  • 70 g másla
  • 60 g zakysané smetany
  • Sůl

Na náplň

  • 200 g kysaného zelí
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 1 cibuli ( lze vynechat)
  • trochu oleje
  • Vejce na potření

 Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Mouku, drcené lněné semínko, lehce povolené máslo a zakysanou smetanu trochu osolím a zpracuji v kompaktní kouli. Těsto zabalím a nechám v lednici alespoň hodinu odležet. Lněné semínko lze případně vynechat a nahradit ho trochou mouky navíc.
  2. Náplň - Kostičky cibule orestuji na trošce oleje, po chvíli přidám kostičky libovější slaniny. Restuji, až je slanina opečená. Přidám na drobno posekané zelí a pokud je potřeba, dochutím. Dusím pod pokličkou 10 minut. Nechám vychladnout.
  3. Těsto rozválím na placku silnou asi 3 - 4 mm. Rozdělím na 6 čtverců. Doprostřed každého dám kopeček zelné náplně. Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šáteček. Spojím protilehlé rohy a prsty spojím okraje. Okraje pak ještě zmáčknu vidličkou. Přendám na plech ( dávám pečící papír), potřu rozšlehaným vejcem.
  4. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut.

 TIP

  • Šátečky lze samozřejmě udělat i bez slaniny. Jsou i tak výborné...

Slané pečivo se zelím lze občas koupit i v pekárnách, ale nikdy se chuťově nevyrovná doma připraveným šátečkům. Jejich příprava není vůbec složitá, stojí zato zkusit :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Těsto na slané šátečky
 
Zelné šátečky recept
 
Dušené zelí recept
 
Šátečky na slano
 
Zelná náplň
 
Lněné semínko do těsta
 
Slaný moučník recept
 
Kysané zelí recept
 
Křehké šátečky jednoduchý recept
 
Zelné šátečky se slaninou

A takhle vypadají po rozkrojení. Křehké těsto a uvnitř pořádná porce šťavnaté náplně :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

monja
Kde vezmu ten sedmý šáteček ? :-D
Monika
Dobrý večer, právě jsem je dala péct, ale to balení... asi na to nejsem dobrá, půlka nápně mi zbyla a i tak vylejzala... potvora jedna... :) ale těším se, až ochutnám :)
zuzazuza
Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šátečeK - je to tam napsáno....
Katka
Chtěla sem se zeptat kolikati procentní zakysanou smetanu dáváte do těsta?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?