Rychle / jednoduše / zdravě

Pórkovo-cuketová polévka s pohankovými vločkami

Extra rychlá polévka krémové konzistence, jejíž základ tvoří prověřená kombinace pórku a cukety. Vhodná pro dospělé i malé děti.
Pórková polévka

Zvláštnost polévce tentokrát dodávají pohankové vločky. V kychyni mají široké využití, v tomto případě posloužily k zahuštění. Na rozdíl od jáhlových vloček je potřeba počítat s jejich specifickou pohankovou chutí. Ta je ale lehce "utopená" v tom množství zeleniny.

Pórek, cuketa i pohankové vločky vyžadují jen pár minut vaření, proto je celá polévka bleskovou záležitostí.

Budete potřebovat

  • 1 pórek (lze nahradit cibulí)
  • 1 střední cuketu
  • 6 lžic pohankových vloček
  • Olej (řepkový)
  • vývar na zalití (asi 3/4 litru)
  • zakysanou smetanu na zjemnění

Postup

  1. Na oleji orestujte pokrájený pórek.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou omytou cuketu včetně slupky.
  3. Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina ponořená a přidejte 6 lžic pohankových vloček.
  4. Vařte asi 5 minut a pak do hladka rozmixujte.
  5. Na závěr dle chuti lehce osolte a zjemněte zakysanou smetanou. Dořeďte vodou nebo vývarem do požadované konzistence.

Pohankové vločky jsou samy o sobě trochu slané, proto jsem pro děti již nedosolovala. V případě potřeby lze dospělým dále dochutit třeba trochou kari nebo česnekem.

... a opečenými krutony rozhodně nic nezkazíte :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá polévka pro děti
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Dobrý den, bude moc velký průšvih (spíš asi chuťový?) zaměnit pohankové vločky za ovesné?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?