Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí čokoládové lanýže

Lahodné, rozplývající se na jazyku. Domácí sladkost určená milovníkům hořké čokolády. Potřebujete jen 3 ingredience. Příprava zcela jednoduchá, skvělý výsledek jistý.
Jak udělat domácí čokoládové lanýže

Tradiční čokoládové lanýže obsahují nejčastěji jen kvalitní čokoládu, vysokoprocentní smetanu, případně trochu másla navíc pro zjemnění chuti. Dají se vyrobit jako v hořké, tak mléčné variantě.

Já jsem si zvykla připravit je tak, abych co nejvíce využila chuti a benefitů kvalitní hořké čokolády a naopak eliminovala zbytečné další množství cukru a tuku. Varianty lanýžů s mléčnou čokoládou, půl kostkou másla, šlehačkou a moučkovým cukrem zde nemají místo :)

K výrobě této základní verze delikatesní "cukrovinky" potřebujete jen 3 ingredience. Smetanu ke šlehání, kvalitní hořkou čokoládu a kakao.

Čokoládové lanýže se pak mohou hodit v období Vánoc jako rychlé nepečené cukroví, ale také jako atraktivní sladkost na různé oslavy či slavnostní pohoštění.

Potřebujete

  • 200 g hořké čokolády co nejlepší kvality ( min 70% kakaa, která má ale stále jemnou sametovou chuť)
  • 140 ml smetany ke šlehání (min 33%, nejlépe v bio kvalitě)
  • kakaový prášek na obalení vysoké kvality (kupuji buď z čokoládovny nebo v bio kvalitě)

Postup

  1. V rendlíku zahřeji smetanu a přidám nasekanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. V tuto chvíli je možné do rozpuštěné hmoty přidat pár kapek vanilkového extraktu.
  2. Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
  3. Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v kakaovém prášku.

Pokud si hořkou čokoládu rádi užíváte v receptech jen "okrajově", zkuste třeba tyto muffiny z řeckého jogurtu s kousky hořké čokolády.

Velkou výhodou domácích lanýžů je snadná příprava, celková nenáročnost a vynikající výsledek.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Edit
Ahoj, zeptám se možná úplně blbě, ale tím kakaovým práškem myslíš to hořké holandské kakao, co se používá na pečení, nebo nějakou práškovou variantu sladkého granka? Děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?