Rychle / jednoduše / zdravě

Extra vláčný banana bread

Tradiční americký moučník, který má specifickou chuť, vůni i konzistenci. To vše díky pořádné porci zralých sladkých banánů. Skvělý dezert nebo svačinka.
Jak upéct banana bread

Banánový chlebíček "banana bread" je tradiční americký moučník, který se v kuchařkách začal objevovat ve 30. letech.

Receptur je nespočetně, jedno však mají vždy společné. Několik rozmačkaných banánů.

Základní verzi pak můžete vylepšovat o rozinky, čokoládu či ořechy, nebo se můžete vydat alternativní cestou a upéct čistě veganskou variantu bez vajec.

Vyzkoušenou mám i méně sladkou verzi s minimem cukru, která je v kombinaci s ořechy chuťově přijatelná.🙂

Ať tak nebo tak, výsledkem by vždy měl být vláčný a voňavý chlebíček.

Tady je receptura, kterou jsem si vyladila k obrazu svému a zatím vede, protože je extra vláčná 🙂

 Ingredience

  • 3 až 4 hodně zralé banány podle jejich velikosti ( asi 450 g)
  • 200 g mouky (typ spíše polohrubá, můžete nakombinovat s celozrnnou špaldovou)
  • 130 g přírodního cukru (nebo nakombinovat s jiným sypkým sladidlem dle vašeho stylu)
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • Na špičku lžičky soli
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • 1 banán nahoru na ozdobu (pokud chcete)

 Postup

  1. Vyšlehám máslo s cukrem, pak zašlehám vejce.
  2. Banány v míse rozmašíruji šťouchadlem a přidám k máslu s cukru.
  3. Vše promíchám s moukou, lžičkou prášku do pečiva, lžičkou jedlé sody, skořicí. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy. Vnitřní rozměr mé formy je 25 x 11 cm)
  4. Peču na 175 stupňů asi 30 minut, pak snížím teplotu na 165 a dopékám dalších 30 minut. Délku pečení přizpůsobte situaci.
  5. Chlebíček nechám chvíli ve formě, pak ho vyklopím nechám úplně vychladnout. A teď už jen ukrajovat plátky.🙂

TIPY

  • Do banánového chlebíčku můžete jako jednu z dalších variant přidat rozinky, nasekané ořechy nebo pecičky z kvalitní hořké čokolády
  • Receptura skvěle snese i alternativní mouky. Část běžné mouky můžete nahradit třeba bezlepkovou čirokovou, která má neutrální chuť.

☝️Doporučuji vyzkoušet také cuketovo ořechový chlebíček, který zase peču ve formě na srnčí hřbet.🙂

Ať se vám sladké chlebíčky povedou! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Banánový chlebíček forma

Forma, vnitřní rozměr 11x25 cm. Když byste měli větší, chlebíček bude nižší. I tyto formy se prodávají v různých velikostech tak bacha.🙂

 
Banana bread recept varilamysicka

Varianta se zapečeným banánem nahoře. Vcelku to na efekt vypadá dobře a chlebíčku to dodá další vláčnost. Ten banán nahoru ale není nutné dávat...

 
Banánový chlebíček kolik banánů

Na banánový chlebíček je vhodné použít hodně zralé banány. Jejich velikost se liší, proto je lepší pro začátek banány zvážit, než je počítat na kusy. Já jsem použila 3 hodně velké banány, které měly dohromady 500 g.

 
Banana bread recept

Chlebíček po upečení nechám chvíli odpočinout a pak ho vyklopím z formy. Dám ho chladnout na mřížku.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pažout
Piect ten banana bread 30 min a potom este 30 min nebolo vhodne :-(. Prosim upravte recept tak, aby bola minutaz spravne, dakujem.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?