Rychle / jednoduše / zdravě

Kefírový moučník - vláčný a rychlý

Když nemá ovoce sezónu, můžete skvělý moučník vyrobit za pomoci kefíru a kvalitního džemu.
Zdravý moučník

Tohle je jeden z těch moučníků, kde se vůbec nemusíte bát toho, že je celozrnný. Samořejmě, vždy je to hlavně o mouce, proto může být výsledek pokaždý trochu jiný, rozhodně ale moučník nebude tuhý či suchý.

Tak jako u všech receptů, oslaďte si ho dle své chuti a možností.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml, množství na menší plech nebo kulatou formu

  • 2,5 hrnku jemně mleté celozrnné špaldové mouky (případně půl hrubá, půl celozrnná)
  • 0,5 l kefíru (prodává se přímo půllitrové balení)
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku rostlinného oleje (dala jsem řepkový)
  • 3/4 hrnku až 1 hrnek přírodního cukru (lze částečně nahradit medem, obilným sirupem,stevií)
  • 1 kypřící prášek do pečiva (nejlépe BIO, bez fosfátů)
  • na chuť trochu neošetřené citronové kůry (prodávají i jako sušenou)
  • 1 skleničku džemu (jahodový, meruňkový...)

Postup

  1. Ušlehejte vejce, cukr a olej.
  2. Pak přidejte kefír a mouku s práškem do pečiva, případně citronovou kůru.
  3. Nalijte na menší plech, který ještě předtím vymažte a vysypte. Menším plechem nemyslím poloviční plech, ale opravdu jen o trochu menší. Možností je i kulatá forma.
  4. Lžičkou naneste hustší džem. V sezóně lze použít čerstvé ovoce. Třešně, jahody, švestky.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut. Délka pečení se odvíjí také podle toho, jaká vrstva těsta se peče. Když jsem ho zkusila vylít na velký plech, byl upečený rychleji, než v menší formě.

Když byste chtěli tento kefírový moučník ještě trochu vytunit, můžete ho na talířku každému ozdobit trochou zakysané smetany. Stačí ji jen lehce osladit, třeba nějakým obilným sirupem.

Přestože je celozrnný, je jemný a vláčný. Až bude čerstvé ovoce, rozhodně ho zkusím třeba s jahodami :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
zdravý koláč
Zavařenina musí být hustější, aby tolik neprotekla dolů.
 
Moučník z kefíru
Moučník odlaďte podle toho, jakou použijete zavařeninu. Aby nebyl moc přeslazený ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Milá Kamčo, tak jsem vyzkoušela tuto "bublaninu" s rybízem a sezamem. Dala jsem to na velký pekáč, tj. menší plech, pekla jsem to hodinu, buchta je vysoká něco málo přes 1 cm. I po té hodině se mi to zdá uvnitř trochu syrové. Na vrchu i ze spodu to upečené je. Tak Vám nevím, kde je chyba. Myslíte, že by to mohlo být tím rybízem? Díky, Eva
Eva
Milá Kami, recept na kefírovou buchtu mám několikrát vyzkoušený, je vynikající. Doma nám všem moc chutná, brzy se po moučníku zapráší.Mám doma více receptů na kef. buchtu, ale teď už dělám jenom z tohoto. Eva P.
Bara
Na to, ze u nas buchty ze spaldy moc nejdou, tak zatim se zda, ze chutna. Ale ano, uvnitr je jakoby nehotova, nenabehla. To je podle me ale tou spaldou...? Kdyz jsem ji vytahla, byla krasne vysoka, pak ale klesla.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?