Ingredience
- 1 hrnek loupané celé červené čočky
- 1 menší až střední cuketa
- 1 velká cibule
- 2 hrnky vody nebo vývaru
- 2 stroužky česneku nebo sušený česnek jako koření
- Olej nebo přepuštěné máslo
- Sůl, kurkuma, zelené sušené bylinky jako oregano, bazalka, saturejka
- Rostlinná smetana na zjemnění (může být jakýkoliv druh dle preference)
- Rýže Basmati jako příloha
- Vařené vejce (1 vejce na 1 porci)
Postup
- Červenou čočku pořádně propláchnu. Cuketu nastrouhám na hrubo. Cibuli na drobno. Dám vařit rýži podle návodu nebo do rýžovaru.
- Na tuku orestuji cibuli až chytne barvu. Přidám čočku, cuketu a zaliju tekutinou. Lze použít vodu nebo vývar. Ochutím kořením a bylinkami. Na mírném stupni vařím asi 15 minut. Pak zkontroluji, promíchám, pokud je třeba doliju zase trochu tekutiny a vařím dál, až bude čočka úplně měkká.
- Teď záleží na vás, zda chcete více struktury nebo více kašovitější konzistenci. Já jsem odebrala 1 naběračku obsahu a rozmixovala s trochou rostlinné smetany do hladka. Tento obsah pak přidám zpět do hrnce a vařím ještě 5 minut. Doladím konzistenci a chuť podle toho, jak mi zrovna vyhovuje. Někdy dělám čočku s cuketou více pikantní, jindy jemnou krémovější.
- Na talíř dám kopeček rýže, k tomu čočkovo-cuketovou směs, na kterou položím uvařené vejce. Hotovo!
☝️Další nápad jak využít červenou čočku? Zkuste tuto polévku z červené čočky s jáhlami.🙂
Ať se vám luštěninové recepty povedou! 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.