Rychle / jednoduše / zdravě

Mrkev s kapustou a kefírovou bramborovou kaší

Pokud se kapusta správně a chutně připraví, může se stát oblíbeným jídlem vašich dětí :)
Mrkev s kapustou a kefírovou bramborovou kaší

Pokud se kapusta správně a chutně připraví, může se stát oblíbeným jídlem vašich dětí :)

Budete potřebovat

  • 1 malou mrkev
  • Růžičkovou kapustu, 5 ks
  • Hladkou mouku na zaprášení (2 lžičky, pro děti do 2 let obyčejnou hladkou, pro starší děti můžete použít celozrnnou)
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku másla
  • pro starší děti na dochucení trošku solčanky (zeleninové ochucovadlo pokrmů bez glutamátu)

Na kaši

  • brambory
  • kousek másla
  • kefír

Postup

  1. Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Růžičkovou kapustu omyjte, sundejte vrchní lístky a seřízněte košťál.
  3. Mrkev a kapustu dejte do menšího kastrůlku, zalijte trochou vody a duste do poloměkka.
  4. Přidejte lžičku másla, zaprašte moukou a dál duste.
  5. Na závěr přidejte žloutek, který nechte projít varem.
  6. Podávejte s bramborovou kaší, kterou připravíte klasickým způsobem, jen místo mléka použijte kefír.

Něco navíc k receptu: Proč je dobré zařadit do jídelníčku kefír?

Kefír je mléčný kvašený nápoj a řadíme ho mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nejvhodnější formou konzumace mléčných výrobků. Bakteriální kultury metabolizují mléčný cukr, čímž se kefír stává daleko stravitelnější, a pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí nepříznivé prostředí pro patogeny a tím je vytěsňují.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Mrkev s kapustou a kefírovou bramborovou kaší

Růžičková kapusta je jednou z potravin, která národ rozděluje. Když ji dítě jednou odmítne, určitě mu ji nabídněte znova. Při zavádění nových chutí to chce trpělivost :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

krtek
Vaše recepty jsou úžasné,že je zde vysvětlena nutriční hodnota pokrmu a vynikajícím způsobem objasněn technologický postup. Výborné,výborné,budu vařit podle Vašich receptů. Díky
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Děkuji za milý komentář a jsem ráda, že recepty vyhovují :-)
Edit
Dnes jsem dělala k obědu, společně s kuřecím masem s mrkví a rajčaty s medem - také z tohoto webu. Zaprášila jsem to kukuřičnou moukou a bylo to výborný. Manžel jedl dokonce i kapustu :-)
Nika
Dnes mám v plánu uvařit dětem, ale chtěla bych se zeptat - jak dlouho kapustu vařit, aby si zachovala všechny vitamíny a minerály? Jinak Vám velice děkuji za úžasné recepty a moc Vám fandím! :-)
Kamila (varilamysicka)
Niko, moc díky :-) S tou kapustou - kapusta si i po tepelné úpravě vitaminy a minerály zachová a jak dlouho ji dělat záleží jen a jen na tom, zda chceme, aby byla pevnější na skus, nebo hodně měkká. Bude se dělat stejně tak dlouho, jako mrkev. Čím více je kapusta převařená, tím se z ní rychle stává bláto a už ani není tak dobrá. Určitě bych hrnec vypla ve chvíli, dokud si kapusta drží tvar a dá se v pohodě překrojit (nerozpadá se)
loolee
kefírová kaše je báječná - třeba když je roční dítko, kterému nechci dávat ještě klasické mléko a zároveň nechci dělat dvě varianty kaše.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?