Rychle / jednoduše / zdravě

Rýže pečená v troubě jako příloha

Rýže pečená v troubě je jeden z tradičních postupů, jak velmi snadno docílit povedeného výsledku. Můžete ji připravit zcela přírodně, nebo do pekáčku přidat rovnou bylinky a koření.
Rýže pečená v troubě jako příloha

Rýži připravuji různými způsoby. Postupuji podle toho, co s ní plánuji a také podle toho, zda bude sloužit jako příloha nebo základ hlavního jídla. Jednou z výhod tohoto postupu je, že není třeba nic míchat a hlídat. Trouba se o vše postará.

Na 4 porce budete potřebovat

1 hrnek = 300ml

  • 1 zcela plný hrnek rýže
  • 2 hrnky horké vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli (lze vynechat)
  • Dále na dochucení – sůl, popř. pár kuliček pepře, nového koření, zajímavou chuť dodá hřebíček

Postup

  1. Rýži propláchněte a vsypte do pekáčku. Zalijte ji horkou vodou, osolte, popř. přidejte další koření.
  2. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli. Dodá rýži chuť, dělám rýži ale i bez ní. 1.Přidejte lžíci oleje nebo oříšek másla Ghí
  3. Přiklopte víkem a duste/pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut. Zkoušela jsem i bez víka a postup funguje také.

TIPY

  • Na trhu existuje velké množství druhů rýže a každá vyžaduje jiné zacházení. V troubě mám vyzkoušenou rýži basmati, jasmínovou rýži, parboiled, dlouhozrnnou, ale i kulatozrnnou.
  • Rýže udělejte kolik chcete, dejte však vždy dvojnásobné množství vody.
  • Někdy rýži v troubě peču rovnou se směsí zeleniny a koření a mám pak základ na rizoto.

Kolik rýže na osobu?

Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.

Abyste nemuseli rýži vážit - pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rýže z trouby
Rýži zalijte dvojnásobným množstvím vody. Další fígl na správné určení množství vody - pokud máte v pekáčku např. 2 cm rýže, tak by nad rýží měly být ještě 2 cm vody. Kolik rýže na výšku, tolik vody nad ní.
 
Rýže pečená v troubě jako příloha
Rýži dle chuti osolte. Doprostřed vložte cibuli, do které můžete zapíchat 3 hřebíčky na chuť. Můžete do vody přidat pár kuliček pepře nebo nového koření. Na závěr přikápněte cca lžíci oleje. Já dala olivový, proto tak na hladině hýří barvou :)
 
Rýže pečená v troubě jako příloha
Do této rýže jsem přidala koření a bylinky, proto má výraznou barvu. Výhodou rýže z trouby je to, že má vždy konzistenci tak akorát :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monyc
Rýži už výhradně připravuji tímto způsobem,i z rýže se může stát delikatesa...děkuji za výborný tip.)
Ivana
Kamilko rýže je výborná ... děkuju za výborný a jednoduchý tip na úpravu rýže, kterou obě naše holky milují :)
Tereza
Delikatesa!!
Klára
Super, jednoduché, rýže se dá i různě ochucovat - třeba kari.
Iwis
Konečně jsem našla recept,už dlouho vařím podle Vašich stránek a je to super!! :) chtěla jsem se zeptat, kolik hřebíčku na hrnek rýže, máte ozkoušené?Jednou jsem ji zkoušela dělat a asi jsem ho tam dala víc a nic moc... vím že jsem ji jednou jedla od kámošky,ta tam hřebíček měla a strašně mi to chutnalo,tak bych jí chtěla zkusit...
kamila (varilamysicka)
Iwis, omlouvám se za pozdní reakci, byla jsem bez připojení. Poslední dobou dělám bez hřebíčku, dávám jen nové koření, pepř., případně bobkový list. Když jsem dělala s hřebíčkem, tak na hrnek rýže bych dala max. 3 hřebíčky. Je fakt, že jeho chuť je extra výrazná a pokud člověk neplánuje rýži na exotický způsob, tak to celý dojem může zkazit. Raději to připíšu do receptu, aby se někdo zbytečně nespálil :-)
Mattes
Díky za recept, vyzkouším.Ale mám dotaz : má se na pekáček dát poklička ?a nebo ho nechat bez ní?
Kamila (varilamysicka)
Matessi, už jsem si myslela, že jsem to do receptu nenapsala, ale je tam v postupu napsáno - přiklopte víkem :-) Takže určitě s víkem :-) K.
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...niky jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...nikdy jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...nikdy jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
peta
Pecka , moc děkuji již jinak rýži neudělám , je skvělá ..... moc děkuji za typ. Peta
Tomas
Použil jsem doporučovanou Basmati, Jinou a jinak už dělat nebudu.Skvělá!!!!!
Kata
Dobrý den, do rýže jde teplá nebo studená voda? Děkuji
Simic
Výborná akorát tam dávám česnek ale ten cpu skoro všude :-D
Markéta
Dobrý den, mám dotaz jestli tento recept jde i z pytlíkové rýže nebo musí být jen sypaná. Předem děkuji za odpověď Markéta
Co ti je potom
Bezte do pice ryze byla sucha jak cesta.
tulák
To bude rukama, hňupe..
Veverka
Doufám že se mi to povede, babička ji také delavala v troubě. Tak drste palečky.
Paul
Poprvé, kdy se mi podařilo udělat rýži správně ( včetně dochucení ) Skvělá rada
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?