Rychle / jednoduše / zdravě

Rýže pečená v troubě jako příloha

Od té doby, co jsem si vyzkoušela a naučila se dělat rýži v troubě, tak ji nedělám jinak. Nevěřila jsem, že může být jiná a chutnat lépe. Je to tak.
Rýže pečená v troubě jako příloha

Od té doby, co jsem si vyzkoušela a naučila se dělat rýži v troubě, tak ji nedělám jinak. Nevěřila jsem, že může být jiná a chutnat lépe. Je to tak.

Na 4 porce budete potřebovat

1 hrnek = 300ml

  • 1 zcela plný hrnek rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • Dále na dochucení – sůl, popř. pár kuliček pepře, nového koření, hřebíček

Postup

  1. Rýži propláchněte a vsypte do pekáčku. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžete podívat, kolik máte rýže a kolik vody.
  2. Rýži zalijte vodou, osolte, popř. přidejte další koření.
  3. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli.
  4. Zakápněte cca lžící oleje (mně chutná s olivovým)
  5. Přiklopte víkem a duste/pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut.

TIPY

  • Na trhu existuje velké množství druhů rýže a každá vyžaduje jiné zacházení. Proto je na Vás, abyste si tu svoji oblíbenou poprvé zkusili a pak už to vždy bude hračka :)
  • Já jsem si oblíbila sypanou rýži basmati v krabičce, můžete ale použít jakoukoliv.
  • Pokud ji budete dělat poprvé, po 25 minutách na ni koukněte, pročechrejte, ochutnejte. Pokud by se vám zdálo, že by ještě 5 minutek potřebovala, dolijte trošku vody a dopřejte jí ještě 5 minut navíc.Těch 35 minut většinou bývá tak akorát.
  • Rýže udělejte kolik chcete, dejte však dvojnásobné množství vody.

Kolik rýže na osobu?

Co když rýže uděláte moc nebo málo? Já jsem dříve měla pocit, že jí je pořád málo, tak jsem sypala a sypala, až bylo rýže jak pro armádu. Naštěstí se ze zbylé rýže vždy dá udělat např. rýžová kaše s medem a skořicí, kterou děti milují.

Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.

Abyste nemuseli rýži vážit - pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rýže pečená v troubě jako příloha
Rýži nejdříve propláchněte teplou vodou. Pak ji vsypte do pekáčku.
 
Rýže z trouby
Rýži zalijte dvojnásobným množstvím vody. Další fígl na správné určení množství vody - pokud máte v pekáčku např. 2 cm rýže, tak by nad rýží měly být ještě 2 cm vody. Kolik rýže na výšku, tolik vody nad ní.
 
Rýže pečená v troubě jako příloha
Rýži dle chuti osolte. Doprostřed vložte cibuli, do které můžete zapíchat 3 hřebíčky na chuť. Můžete do vody přidat pár kuliček pepře nebo nového koření. Na závěr přikápněte cca lžíci oleje. Já dala olivový, proto tak na hladině hýří barvou :)
 
Rýže pečená v troubě jako příloha
Po 30 - 35 minutách se veškerá voda vstřebá a vy můžete podávat nerozvařenou, chutnou a načechranou rýži. Můžete ji dát klidně počkat do peřin ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monyc
Rýži už výhradně připravuji tímto způsobem,i z rýže se může stát delikatesa...děkuji za výborný tip.)
Ivana
Kamilko rýže je výborná ... děkuju za výborný a jednoduchý tip na úpravu rýže, kterou obě naše holky milují :)
Tereza
Delikatesa!!
Klára
Super, jednoduché, rýže se dá i různě ochucovat - třeba kari.
Iwis
Konečně jsem našla recept,už dlouho vařím podle Vašich stránek a je to super!! :) chtěla jsem se zeptat, kolik hřebíčku na hrnek rýže, máte ozkoušené?Jednou jsem ji zkoušela dělat a asi jsem ho tam dala víc a nic moc... vím že jsem ji jednou jedla od kámošky,ta tam hřebíček měla a strašně mi to chutnalo,tak bych jí chtěla zkusit...
kamila (varilamysicka)
Iwis, omlouvám se za pozdní reakci, byla jsem bez připojení. Poslední dobou dělám bez hřebíčku, dávám jen nové koření, pepř., případně bobkový list. Když jsem dělala s hřebíčkem, tak na hrnek rýže bych dala max. 3 hřebíčky. Je fakt, že jeho chuť je extra výrazná a pokud člověk neplánuje rýži na exotický způsob, tak to celý dojem může zkazit. Raději to připíšu do receptu, aby se někdo zbytečně nespálil :-)
Mattes
Díky za recept, vyzkouším.Ale mám dotaz : má se na pekáček dát poklička ?a nebo ho nechat bez ní?
Kamila (varilamysicka)
Matessi, už jsem si myslela, že jsem to do receptu nenapsala, ale je tam v postupu napsáno - přiklopte víkem :-) Takže určitě s víkem :-) K.
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...niky jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...nikdy jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
amelie
Konečně někdo, kdo připravuje rýži jako já...nikdy jsme ji v rodině nedělali jinak. ...a pod pokličkou. Stalo se mě několikrát, že i Ti, kteří rýži nemusí, byli mile překvapeni a brali si recept :-). Dokonce i levnější rýže, získá tímto postupem na lepší chuti....
peta
Pecka , moc děkuji již jinak rýži neudělám , je skvělá ..... moc děkuji za typ. Peta
Tomas
Použil jsem doporučovanou Basmati, Jinou a jinak už dělat nebudu.Skvělá!!!!!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?