Rychle / jednoduše / zdravě

Vláčná mrkvovo-jablečná bábovka

Bábovka je vláčná, voňavá a můžete ji upéct i jako čistě celozrnnou. Díky mrkvi a jablků, obsahuje hodně vlákniny.
Zdravá bábovka

Bábovka je vláčná, voňavá a můžete ji upéct i jako čistě celozrnnou ...No jen se po ní zaprášilo. Díky mrkvi a jablkům obsahuje navíc vlákninu, které má většina lidí nedostatek, tak proč ji nedostat i do moučníků :)

Budete potřebovat

  • 350g mouky (200g celozrnné špaldové či pšeničné celozrnné a 150g polohrubé)
  • 100g na jemno nastrouhané mrkve
  • 150g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou
  • 50g mandlových plátků (mohou být i mleté)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva
  • 100ml studené vody
  • 120ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 150 -200g přírodního cukru (část lze nahradit obilným sladem či sirupem, případně stevií atd.)
  • 2 hrsti rozinek
  • 100ml horké vody + rum nebo citronovou šťávu na namočení rozinek
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  1. V první řadě si namočte rozinky. Dají se namočit do studené tekutiny, trvá jim ale déle, než nabobtnají. Jelikož se většinou rozhodnu z minuty na minutu, že něco upeču, zalévám je horkou vodou, do které přidám buď rum nebo citronovou šťávu.
  2. Nastrouhejte si na jemno mrkev a na hrubo jablka. Jablka kolikrát ani neloupu, nastrouhaná slupka v moučníku nijak nevadí.
  3. Pak vejce ušlehejte s cukrem (případně se sirupem či sladem)
  4. Přidejte olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, mandlové lupínky či jiné ořechy.
  5. Vsypte nastrouhanou mrkev, jablka a namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Promíchejte.
  6. Směs bude pravděpodobně dost tuhá, proto nám zbývá ještě přidat cca 100ml vody. Někdo by mohl chtít přidat mléko, ať už klasické, či rostlinné, obyčejná voda ale opravdu stačí. Vody přidejte tolik, aby těsto nebylo moc řídké, ale zas aby v něm nestála lžíce. Vše kolikrát záleží na druhu mouky, na šťavnatosti mrkve a jablek …
  7. Pak už jen těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte jak jste zvyklí, většinou na 170 stupňů po dobu 50 minut.

Kdybyste měl někdo pocit, že v receptu chybí skořice, která se velice často u moučníků s mrkví objevuje, tak nechybí. Já ji tam záměrně nedávám, protože mi pak přijde, že ta skořice zbytečně přebije ostatní chutě a bábovka pak chutná spíš jak perník.

Co se týče množství cukru, tak to je opravdu na Vás. Někomu stačí 2 lžíce cukru a rozinky, jiný má rád sladší bábovky. Klasickému cukru bychom se měli samozřejmě co nejvíce vyhýbat, pokud ale nekupujete sladkosti a bábovku nesníte za dva dny sami, tak v použití přírodního cukru nevidím problém. Pokud chcete klasický cukr omezovat, popřípadě chcete snížit kalorickou hodnotu moučníku, můžete polovinu cukru nahradit třeba právě stevií.

Ať se povede :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá bábovka

Těsto na mrkvovo-jablečnou bábovku. Není ani moc řídké, ani příliš hutné ...

 
Celozrnná bábovka

Fakt výborná ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Evka
šla by jablka nahradit cuketou? říkám si že ano, že princip by měl být stejný :-)
kamila (varilamysicka)
Jablka by šla určitě nahradit cuketou, jen se musí počítat s tím, že cuketa je nevýrazná, zatímco jablka mají specifickou chuť a sladkost. Zrovna jsem jednu cuketovou bábovku pekla, s oblibou také pečeme doma cuketový margot :-)
maminka Lucinka
Včera jsem babovku upekla a dnes už nemám dát co na stůl. Je opravdu vynikajici a vlacna. Jen oříšky jsem vynechala, protože děti jsou ještě male :-) díky za prima recept
Eva
Milá Kami, upekla jsem další Váš recept a musím opět pět chválu. Vynikající, vláčná. Přidávám usnadňující info: 2 střední mrkve, 2 menší jabka, neměla jsem ořechy, dala jsem 2 lžíce kokosu, chuťově nehluší. Cukru jsem dala spodní hranici a přijde mi to sladké dost, je možno dát i míň. A protože jsem lenoch na vymazávání forem a bábovkové zvlášť, tak jsem to dala do malého pekáčku s pečícím papírem.
Kamila (varilamysicka)
Evo, moc díky za přínosný komentář a poznatky :-) S tím vymazáváním a vysypáváním formy jsme za jedno, když to jde, také jsem fanouškem pečícího papíru :-) Čím méně cukru, tím lépe :) Když je bábovka spíše snídaňová, svačinová, snese toho cukru opravdu málo oproti tomu, kdy má sloužit spíš jako dezert ke kávičce ;)
Zuzka
Naprostá dobrota :-) Včera upečeno a dnes zbyly pouze 2 kousky na snídani. Dělala jsem celozrnnou verzi a povedla se bez chybičky. Výborná.
Kamila (varilamysicka)
Zuzko, no to mam radost :-)! Je to super, když člověk vidí, že i čistě celozrnné moučníky mohou být tak dobré :-)
loolee
Tak tu udělám zítra, dneska už se mi nechce. Jinak z celozrnné mouky (buď v kombinaci nebo čistě jen z ní) peču furt, když mi výjimečně doma dojde a upeču jen z bílé, tak mi to přijde až divné. :-)
LucieW
Ja pouzila zitnou celozrnnou mouku jelikoz jsem jinou nemela. Babovka je vynikaji. Jelikoz moje mala rada mlsa, hledala jsem nejakou zdravou variantu pro odpoledni svacu.
Kamila (varilamysicka)
LucieW: Lucko, tak to je super, že to vyšlo i s žitnou moukou. S tou je to někdy u pečení nejisté :-) Takováto forma bábovky je určitě zdravější sváča. Hlavně obsahuje i dostatek vlákniny :-)
Katkap
Naprosto úžasná !!! Chutnala všem. Moc děkuju za recept :-)
muriell
Naprosto luxusní bábovka. Dávala jsem jen 100g třtinového cukru a 2 lžíce melasy a sladká byla dost. Opravdu vláčná a chutná. Rozhodně nepeču naposledy.
Katka
Dnes jsem zkoušela Vaši bábovku, jen jsem mouku nahradila bezlepkovou samokypřící - bábovka vypadá po vytažení z trouby naprosto báječně a určitě bude i velice dobrá :-) Před časem jsem zkoušela z celozrnné špaldové mouky a byla luxusní, ale chtěla bych se Vás zeptat, čím by jste doporučila nahradit vajíčka (kvůli alergii). Myslíte, že by stačil banán nebo spíš nějaká vajíčková náhražka na bázi škrobu? Děkuji
Áňa
Díky za recept. Dělala jsem veganskou verzi a vejce nahradila lněným semínkem rozmixovaným s trochou teplé vody, a posloužilo báječně. Formu pak stačí vylít olejem (mám pocit, že se pak i snadněji vyklápí :)
Katka
Kami, prave ji mam v troube a jsem tesim se jak se povede :) Minuly tyden jsem pekla jogurtovou s kokosem dle tveho receptu a byla moc dobra. Mam pro jeden dobry tip od kamaradky, o ktery se rada podelim. Rozinky si nasypu do sklenicky od jogurtu, zaliju rumem a soupnu do lednicky. Tak je mam vzdy pripravene na jakekoliv peceni :-)
Katka
...tak uz to vim jaka je... VYBORNA!!! Uz ted patri mezi TOP babovky :)...
Eva
Delam ji stale dokola a porad neomrzela a vsem chutna. Opravdu vyborna,dekujeme!
Rebeka
Dobrý den, kolik gramů prášku do peč. do bábovky dáváte? Děkui za odpověď.
Radka
Právě jsem ji šoupla do trouby (jen nemám formu na bábovku, tak jsem použila kulatou dortovou). Věřím, že se taky povede :)
Hana
Výborná, vláčná bábovka, dala jsem víc jablek i mrkve, málo cukru, bez rozinek i mandlí, ale přesto výborná.
Vlasta
Tak už se peče. Použila jsem špaldovou mouku v kombinaci s čirokovou, věřím ve sladkost jablek a mrkve, proto jsem dala jen 30 g cukru, snad toho nebudu litovat. Těším se na reakci rodiny. Děkuji za recept!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?