Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá pomazánka z červené řepy

Recept na netradiční pomazánku, jak barvou, tak chutí ;)Určitě ji zkuste!
Pomazánka z červené řepy

Já osobně jsem dlouho červenou řepu vědomě ignorovala. Moje první zkušenost s ní byla klasika – kompot z červené řepy ve školní jídelně :) Jako dnes vidím svoji tehdy 10-ti letou kamarádku Míšu, jak sedí naproti mně v jídelně, jednou rukou si zacpává nos a druhou do sebe lžící tlačí kompot z řepy. Ne z důvodu, že by se bála vedoucí jídelny paní Jarošové, která kontrolovala, zda jsou talíře prázdné, ale proto, aby byla zdravá!! :)

Ano, řepa je skutečně velice zdravá. Poslední dobou jsem se s řepou docela skamarádila, přestala se jí bát a vyzkoušela několik receptů. Kupodivu mi řepa nevadí a když mám nějakou tu bulvu navíc, udělám si z řepy elixír mládí za pomoci svého superodšťavňovače.

Tady je jeden z vyzkoušených receptů.

Budete potřebovat

  • 150g uvařené červené řepy
  • 250g nízkotučného tvarohu
  • Čerstvý křen dle chuti nebo 2 lžičky křenové pasty
  • Panenský olej „extra virgine“ - olivový nebo jiný, já jsem použila olej ze lněných semínek
  • Na dochucení – sůl, pepř, troška vinného octa nebo umeocta, bylinky – např. sušený libeček

Postup

  1. Menší bulvy červené řepy vložte neoloupané do vroucí vody a uvařte do měkka. Vodu můžete ochutit solí, trochou kmínu a přihodit 2 bobkové listy. Doba vaření bude trvat minimálně hodinu. Řepa je dost tvrdá. Na pomazánku vám budou bohatě stačit 2 menší bulvy. Když už se s ní ale budete vařit, uvařte jí rovnou více a zbytek pak použijte třeba na boršč nebo salát z červené řepy.
  2. Uvařenou řepu zbavte slupky, nastrouhejte na jemno a v ruce lehce zmáčkněte, aby odteklo trochu šťávy. Tu nevylévejte, ale vypijte ;)
  3. Smíchejte s tvarohem, křenem a dále dochuťte solí, pepřem a troškou vinného octa. Pokud máte zelené bylinky, trochu jich tam přidejte dle chuti.

Tato pomazánka mi nejvíce chutná na zdravých křupavých „knäckebrotech“.

TIP

  • Do pomazánky můžete místo křenu přidat nastrouhanou nivu, konzistenci pak doladit trochou zakysané smetany (tip od Helči).
  • K pomazánce z řepy se obecně velice hodí vlašské ořechy. Můžete je nasekat a vmíchat do pomazánky. Tím zvýšíte biologickou hodnotu pokrmu.

Ještě si dovolím jednu poznámku na závěr – tuto pomazánku se nevyplácí připravovat v oblíbeném bílém tričku... ;)

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá pomazánka z červené řepy
Někoho tato barva naláká,někoho odradí ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Radka
No skvělý, jdu se na ní vrhnout, mám doma řepu a nevěděla jsem co s ní!!! :D
Zuzka
Ten úvod o školní jídelně je přesný. :) Proto mě překvapilo, jak děti kompot i vařenou řepu milují. Asi proto, že ještě nechodí do té školní jídelny :) Pomazánku určitě vyzkouším.
Petulka
Tak já jsem si jí dala s tou nivou a a ještě ořechy a moc mi to chutnalo. Ne tedy, že bych to musela mít každý den ke snídani, ale je to něco zas jinýho a až budu mít příště řepu, tak si ji určo udělám zas!!
Jarka P.
Tuto pomazánku dělám už leta. Občas použiju žervé,ale jinou variantu než s křenem jsem nezkusila. Řepa je lidmidost opomíjená :(
Loolee
Jo, školní jídelna mi řepu taky zpotvořila a na milost jsem ji vzala až s prckem, protože dost dobře nešlo mu jí dávat a sama se šklebit :-). Pomazánku určitě vyzkouším. Ale ten kompot do mě nikdo nedostane!!! :-)
Kamila (varilamysicka)
Loolee: Řepa naštěstí může mít mnoho jiných chutí a podob, než ten jídelnovej kompot :-)
Karolína
Se školní jídelnou mám podobnou zkušenost Řepu jím znova teprve od loňska. Třeba v boršči ( i jednoduchém, ne ze 3 druhů masa, klidně jenom z krůtího nebo králičího) ji miluji. Letos jsem si po cyklovýletech velmi oblíbila carpaccio z řepy s kozím sýrem a rukolou. Moje home verze je plátky řepy, balsamico, kvalitní přírodní kozí sýr, dýňový olej lisovaný za studena a místo rukoly obyčejný ledový salát. Neskutečná dobrota! Další tip na pomazánku je nastrouhat SYROVOU řepičku na jemném struhadle a smíchat s velmi kvalitním natur pomazánkovým máslem bez různých zbytečných příměsí (nejlépe Choceň, Madeta). Přidat utřený česnek a dochutit umeoctem - pozor, slaný, ale výborný. Pomazánkové má hustší konzistenci než tvaroh a proto se pomazánka po pár minutkách nerozteče :-). Pokud jí nesníte kýbl, nevadí ani vyšší kalorická hodnota, pomazánkové má správné bifi kultury, je zakysané.
Jarka
Moc prosím, kde koupit olej ze lněných semínek?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?