Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová brokolice z pánve se sýrem a libovou slaninou

Pořádná porce brokolice ponořená do smetanovo sýrové omáčky, která je dokonale ovoněná slaninou a česnekem. Žádné dlouhé zapékání v troubě, ale rychlá příprava z pánve!
Brokolice se slaninou a sýrovou omáčkou

Já brokolici zbožňuju opravdu v jakékoliv podobě. Klidně jen samotnou obyčejně napařenou, kdy má roli zeleninové přílohy. Její samotná chuť mi vyhovuje. Každý to tak ale nemá, tak přichází na řadu různé polévky, placičky, nákypy, či dokonce pomazánky, kde se ta brokolice "více ztratí".

V tomto receptu se tedy neztratí vůbec. Její chuť je ovšem tak obohacená dalšími ingrediencemi, že se z ní stává zelenina, která se jí fakt snadno.😀

Ingredience

  • Růžičky brokolice ze 2 hlav (mimo sezónu může být podobné množství mražených růžiček brokolice)
  • 200 až 250 g libové slaniny (nakrájené na drobno nebo na kostičky)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • 400 ml smetany (1 kelímek 30% a 1 kelímek 12% nebo 15%)
  • 60 g tvrdého sýru typu gouda, cheddar, může být více druhů sýra, částečně i parmezán
  • Na dochucení sůl, pepř

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek posekám na malé kousky. Z brokolice odstraním košťál a rozkrájím ji na růžičky. Pokud jsou růžičky velké, ještě je rozkrájím.
  2. Kostičky nebo malé kousky slaniny opeču na nepřilnavé pánvi. Slaninu dám stranou a v té samé pánvi nechám na přepuštěném másle zesklovatět cibuli.
  3. K cibuli přidám kousky brokolice a pozvolna je restuji. Osolím, opepřím, přidám nasekaný česnek. Přiklopím pokličkou a nechám několik minut dusit, až brokolice změkne. Musí však stále zůstat hezky zelená a pevná na skus.
  4. Vliju smetanu, vsypu nastrouhaný sýr a nechám vše rozpustit a propojit. Už dále nevařím. Hotovo!

Tato brokolice je výborná samotná. Pokud k ní chcete přílohu, hodí se bramborové noky nebo malé brambory vařené ve slupce.

 TIPY

Smetana, slanina, tučný sýr, přepuštěné máslo. Ano, hodně tuku. Pokud si chcete dopřát chuť tohoto jídla, ale nižším množstvím živočišných tuků, použijte místo tučné slaniny třeba šunku a místo živočišné smetany nějakou rostlinnou variantu. Třeba sojovou nebo kešu smetanu.

☝️Víte, kam ještě dávám brokolici? Do těchto masových kuliček, které máme rádi s rajskou omáčkou.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Brokolice se slaninou

Slanina italského typu. Je celkem libová. Alternativou kostiček slaniny by také mohla být pancetta.

 
Slanina recept

Orestovanou slaninu dám stranou a orestuji na ní krátce cibuli. Pak přidám růžičky brokolice. Růžičky je lepší spíše rozdělit na menší kousky.

 
Co s brokolicí

Orestovanou a podušenou brokolici ochucenou solí, pepřem a česnekem už jen zaliju smetanou a zasypu sýrem.

 
Brokolice se sýrem recept

Po přidání smetany a sýra už nevařím. Nechám jen společně krátce prohřát a propojit.

 
Co s goudou

Vhodnější je spíše tučnější a vyzrálý sýr. Ten totiž nezatuhne "do gumy", ale hezky se rozpustí. Sýry lze i kombinovat.

 
Co dělat s brokolicí

Snadné, rychlé, jednoduché. Jen tak, nebo třeba s bramborami vařenými ve slupce. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Petra
Dobrý den, v jaké fázi se tam vrací orestovana slanina?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?