Rychle / jednoduše / zdravě

Hrníčková bábovka s cizrnovou moukou a kakaem

Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.
Cizrnová mouka recept

Tento recept není ani tak o bábovce jako o cizrnové mouce. Cizrnovou jemně mletou mouku lze dnes běžně koupit. Jak název napovídá, cizrnová mouka se vyrábí z cizrny, která je pro svoji atraktivní chuť považována za jednu z nejoblíbenějších luštěnin.

Mouku z cizrny lze využít při pečení moučníků, je třeba vyzkoušet, jaký poměr bude vyhovující. Já nejčastěji volím variantu "půl na půl", kdy v receptu polovinu běžné mouky nahradím cizrnovou. Není třeba se bát netradiční chuti, v tomto receptu je chuť "normální" bábovková.

Cizrnová mouka najde uplatnění dále při výrobě různých zeleninových placiček, lívanečků, ale také při zahušťování či výrobě polévkové zavářky.

Mouka z cizrny je bezlepková, má nízký glykemický index, obsahuje vlákninu, z mikronutrientů lze vyzdvihnout draslík a hořčík. Za zmínku ještě stojí, že cizrna do pokrmů přináší i nezanedbatelné množství bílkovin.

A teď už k bábovce... :)

 Ingredience

1 hrnek = 250 ml

  • 1 hrnek jemně mleté cizrnové mouky
  • 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
  • 1 hrnek mléka ( může být i rostlinné, např. mandlové)
  • 3 střední nebo 2 velká vejce
  • 3/4 hrnku řepkového oleje
  • 3/4 hrnku sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala kombinaci stévie, erythritolu a kokosového cukru)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry z čerstvého bio citrónu ( lze koupit i sušenou)

Postup

  1. Vyšlehám vejce se sladidlem do pěny. Přidám všechny ostatní ingredience kromě kakaa a smíchám ve středně husté těsto.
  2. 3/4 těsta vyliju do bábovkové formy. Do zbytku přidám kakao a vliju také do formy. Pomocí vidličky ve formě opatrně krouživými pohyby promíchám, aby vznikl "efekt" :)
  3. Peču jako klasickou bábovku na 175 stupňů asi 50 minut.

Pokud vás cizrnová mouka zaujala a máte chuť vyzkoušet další recept, doporučuji tyto lívance s cizrnovou moukou. Na víkendovou snídani jsou jako dělané.

Ať se vám bábovka povede! :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá bábovka

Jemně mletá cizrnová mouka je vhodná především při přípravě moučníků, perfektně funguje také jako zahušťovadlo do různých polévek, placiček či karbanátků.

 
Bábovka s kakaem

Bábovka se dobře krájí, nerozpadá se, je vláčná a chuťově vyvážená :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Anna
Díky moc za inspiraci, zkusila jsem z cizrnové mouky upéct perník na plech (dala jsem půlku cizrnové a půlku špaldové mouky) a - přestože jsem se při ochutnávání syrového těsta trochu zhrozila, protože chuť cizrny byla hodně výrazná - tak musím potvrdit, že po upečení chutná moučník úplně normálně. :) Cizrnovou mouku budu určitě při pečení používat dál. Chci se zeptat, zda jste nezkoušela podobně experimentovat i s čočkovou moukou - zkoušela jste ji dávat také do moučníků? Děkuji.
Silvie
Dobrý den, jakou moukou nahradit špaldovou, aby byla bezlepková? Děkuji Silvie
Pavla
Dnes upečeno moc dobrá bábovka.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?