Rychle / jednoduše / zdravě

Hrníčková bábovka s cizrnovou moukou a kakaem

Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.
Cizrnová mouka recept

Tento recept není ani tak o bábovce jako o cizrnové mouce. Cizrnovou jemně mletou mouku lze dnes běžně koupit. Jak název napovídá, cizrnová mouka se vyrábí z cizrny, která je pro svoji atraktivní chuť považována za jednu z nejoblíbenějších luštěnin.

Mouku z cizrny lze využít při pečení moučníků, je třeba vyzkoušet, jaký poměr bude vyhovující. Já nejčastěji volím variantu "půl na půl", kdy v receptu polovinu běžné mouky nahradím cizrnovou. Není třeba se bát netradiční chuti, v tomto receptu je chuť "normální" bábovková.

Cizrnová mouka najde uplatnění dále při výrobě různých zeleninových placiček, lívanečků, ale také při zahušťování či výrobě polévkové zavářky.

Mouka z cizrny je bezlepková, má nízký glykemický index, obsahuje vlákninu, z mikronutrientů lze vyzdvihnout draslík a hořčík. Za zmínku ještě stojí, že cizrna do pokrmů přináší i nezanedbatelné množství bílkovin.

A teď už k bábovce... :)

 Ingredience

1 hrnek = 250 ml

  • 1 hrnek jemně mleté cizrnové mouky
  • 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
  • 1 hrnek mléka ( může být i rostlinné, např. mandlové)
  • 3 střední nebo 2 velká vejce
  • 3/4 hrnku řepkového oleje
  • 3/4 hrnku sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala kombinaci stévie, erythritolu a kokosového cukru)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry z čerstvého bio citrónu ( lze koupit i sušenou)

Postup

  1. Vyšlehám vejce se sladidlem do pěny. Přidám všechny ostatní ingredience kromě kakaa a smíchám ve středně husté těsto.
  2. 3/4 těsta vyliju do bábovkové formy. Do zbytku přidám kakao a vliju také do formy. Pomocí vidličky ve formě opatrně krouživými pohyby promíchám, aby vznikl "efekt" :)
  3. Peču jako klasickou bábovku na 175 stupňů asi 50 minut.

Pokud vás cizrnová mouka zaujala a máte chuť vyzkoušet další recept, doporučuji tyto lívance s cizrnovou moukou. Na víkendovou snídani jsou jako dělané.

Ať se vám bábovka povede! :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá bábovka
Jemně mletá cizrnová mouka je vhodná především při přípravě moučníků, perfektně funguje také jako zahušťovadlo do různých polévek, placiček či karbanátků.
 
Bábovka s kakaem
Bábovka se dobře krájí, nerozpadá se, je vláčná a chuťově vyvážená :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Anna
Díky moc za inspiraci, zkusila jsem z cizrnové mouky upéct perník na plech (dala jsem půlku cizrnové a půlku špaldové mouky) a - přestože jsem se při ochutnávání syrového těsta trochu zhrozila, protože chuť cizrny byla hodně výrazná - tak musím potvrdit, že po upečení chutná moučník úplně normálně. :) Cizrnovou mouku budu určitě při pečení používat dál. Chci se zeptat, zda jste nezkoušela podobně experimentovat i s čočkovou moukou - zkoušela jste ji dávat také do moučníků? Děkuji.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?