Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketové placičky - moje osvědčené

Cukety a cuketové dýně, kam se podíváte, je potřeba je nějak zpracovat. Skvělé cuketové placičky jsou jednou z variant.
Cuketové placičky

Cuketu používám v kuchyni velice ráda. Dělám cuketovou polévku, zapečenou cuketu s brambory a smetanou, restovanou zeleninu s cuketou a tak dále :) Jedním z oblíbených receptů jsou také cuketové placky. Aby se vám povedly a daly se dobře smažit a obracet, musíte mít správnou konzistenci těsta. Níže uvedený poměr ingrediencí těsto drží pěkně pohromadě. Brambory klidně vynechejte, já jsem si ale zvykla dělat cukeťáky s trochou brambor.

Budete potřebovat

  • 500g cukety
  • 200g brambor (brambory můžete vynechat a použít jen cuketu)
  • 2 vejce
  • 5 lžic jemných ovesných vloček (červenobílý obal, Emco)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Olej na smažení
  • Na dochucení – sůl, pepř, česnek, majoránku, popř. další bylinky, zkrátka, jak jste zvyklí :)

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubo, brambory na jemno a po chvíli ze zeleniny vymačkejte trochu vody. Nevymačkejte většinu, do receptu se totiž nepřidává mléko, tak aby se vločky měly v čem pěkně namočit.
  2. Přidejte vejce, ovesné vločky a kukuřičný škrob.
  3. Ochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
  4. Nechte alespoň 10 minut odležet, aby vločky nasákly vodu a těsto se dobře spojilo. Jaká přesně bude konzistence těsta záleží na konkrétní zelenině. Hustotu směsi si upravte dle konkrétní situace.
  5. Na pánvi rozpalte olej, směs nabírejte lžící nebo naběračkou a smažte malé placky z obou stran.
  6. Hotové cukeťáky pokládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

TIPY

  • Cukety neloupejte, slupka je dobře stravitelná a právě ona obsahuje potřebné živiny.
  • Placičky lze stejný způsobem připravit z cuketové dýně.
  • Jako přílohu k placičkám vyzkoušejte domácí zelný salát a dresing, který můžete udělat buď z bílého jogurtu nebo zakysané smetany, do které dle chuti přimícháte bylinky nebo česnek, výborný se hodí kopr či sušená směs bylinek bez glutamátu „Na saláty“.

Cuketa je známá tím, že je ideální potravinou pro hubnutí a detoxikaci. Určitě ale ne ve smažené úpravě. Když na ni ale takto máte chuť, můžete negativní účinky smažení výrazně snížit tak, že budete pokrm připravovat na správném oleji, který se nepřepaluje, nebudete smažit do černa :) a přebytečný tuk odsajete do ubrousku. Cukeťáky a bramboráky lze také připravit bez oleje na plechu, výsledek je pak ale jiný ;)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cuketa a brambor
Nastrouhaná cuketa s bramborem. Struhadlo používám něco mezi jemným a hrubým, kdo má klasiku, tak doporučuji cuketu na hrubo a brambor na jemno :)
 
Zdravé cuketové placičky s ovesnými vločkami
Cuketové placičky doplněné domácím zelným salátem a domácím jogurtovým dresingem.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Katerina
Zdravim, ja je delam podobne, jen misto vajicka pouzivam hrašku :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Díky, Kateřino, to je skvělý tip třeba pro ty, co chtějí vejce vynechat. On i ten škrob v podstatě nahrazuje vejce. Já hrašku doma používám, do všeho mi ale nesedí, protože tam pak pořád cítím tu chuť toho hrachu. Placky ale s hraškou určitě vyzkouším a zapracuji do receptu jako další TIP :)
Monyc
Už mohu i já napsat: Cuketové placičky - moje osvědčené...skvělý recept, doporučuji!!.)
Jana
Jsou výborné, musí se to ale fakt zkusit, udělat jednu placku ...Mně pomáhá přidat vejce, když mi na pánvi nedrží :-)
Petra
Ja mam vase cuketove placicky strasne rada. Od te doby, co jsem objevila tento recept, uz nedelam klasicke bramboraky. Tyto placicky mi je uplne nahradi,a navic tam davam mnohem min soli, cesneku a pecu v min oleji, takze se pak po veceri necitim tak hrozne tezce. Diky za recept :)
Kasna
Jen z cukety absolutně nedržíte při sobě
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?