Rychle / jednoduše / zdravě

Pohanka - základní příprava

Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.
Pohanka

Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní :) Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně :)

Co je to pohanka?

  • Pohanka se řadí mezi obilniny, druhem ale mezi obilniny nepatří.
  • Má specifickou, ale málo výraznou chuť.
  • Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.
  • Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná.
  • Většinou se konzumuje jako příloha. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže.
  • Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).
  • Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek atd.
  • V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky.
  • Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše.
  • Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.

Jak pohanku správně připravit?

Obecně platí - 1 díl pohanky na 2 díly vody.

Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.

Způsob 1

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)

Způsob 2

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)

Způsob 3

Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.

Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky - staročeské jídlo valašský kontrabáš.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pohanka kroupy
Pohanka loupaná - kroupy. Můžete ji použít v receptech jako náhradu rýže.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Míša
Já se do té pohanky snad pustím :-) Podle toho návodu bych to nemusela pokazit, díík za inspiraci...
MartinHre
Já pohanku připravuju jako takové rizoto. Jen se musí dát pozor, aby se pohanka zbytečně nerozvařila a zůstala sypká.Přidávám kousky uzeného tofu, smaženou cibuli a zasypu čerstvou zeleninou.
Radka
Začala jsem způsobem 1, pak zkusila způsob 2 a teď jsem u způsobu 3. Je to prakitcký a ještě v pohance zůstane hodně živin :-)
T :-)
Dnes jsem poprvé zkusila pohanku - spařila a pak počkala 10 min. Ještě se to musím naučit co s tím, aby to bylo vůbec k jídlu :-D Ale zatím nejsme moc velký kamarádky :-D
Kristina
Moje babička z tátové strany pocházela přímo z Valašska. Ta mě k pohance už jako malé dítě přivedla. Vždy říkávala: "Ta je dobrá na cévy." Pohanku tedy miluji a můžu ji všem jen doporučit..!! :o)
Kamila (varilamysicka)
No jo, vždyť ty babičky mají pravdu :-) Také ji mám moc ráda :-)
Lidka
Lidka Ja jsem pohanku uvařila a přidala ovoce banán, jablko,kiwi nakrájela na kousky přidala lžičku medu , a ještě lněné semínko.Dobrá lehká snídaně.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?