Rychle / jednoduše / zdravě

Pohanka - základní příprava

Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.
Pohanka

Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní :) Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně :)

Co je to pohanka?

  • Pohanka se řadí mezi obilniny, druhem ale mezi obilniny nepatří.
  • Má specifickou, ale málo výraznou chuť.
  • Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.
  • Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná.
  • Většinou se konzumuje jako příloha. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže.
  • Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).
  • Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek atd.
  • V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky.
  • Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše.
  • Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.

Jak pohanku správně připravit?

Obecně platí - 1 díl pohanky na 2 díly vody.

Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.

Způsob 1

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)

Způsob 2

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)

Způsob 3

Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.

Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky - staročeské jídlo valašský kontrabáš.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pohanka kroupy
Pohanka loupaná - kroupy. Můžete ji použít v receptech jako náhradu rýže.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Míša
Já se do té pohanky snad pustím :-) Podle toho návodu bych to nemusela pokazit, díík za inspiraci...
MartinHre
Já pohanku připravuju jako takové rizoto. Jen se musí dát pozor, aby se pohanka zbytečně nerozvařila a zůstala sypká.Přidávám kousky uzeného tofu, smaženou cibuli a zasypu čerstvou zeleninou.
Radka
Začala jsem způsobem 1, pak zkusila způsob 2 a teď jsem u způsobu 3. Je to prakitcký a ještě v pohance zůstane hodně živin :-)
T :-)
Dnes jsem poprvé zkusila pohanku - spařila a pak počkala 10 min. Ještě se to musím naučit co s tím, aby to bylo vůbec k jídlu :-D Ale zatím nejsme moc velký kamarádky :-D
Kristina
Moje babička z tátové strany pocházela přímo z Valašska. Ta mě k pohance už jako malé dítě přivedla. Vždy říkávala: "Ta je dobrá na cévy." Pohanku tedy miluji a můžu ji všem jen doporučit..!! :o)
Kamila (varilamysicka)
No jo, vždyť ty babičky mají pravdu :-) Také ji mám moc ráda :-)
Lidka
Lidka Ja jsem pohanku uvařila a přidala ovoce banán, jablko,kiwi nakrájela na kousky přidala lžičku medu , a ještě lněné semínko.Dobrá lehká snídaně.
Bianka Duskova
Po tomhle postupu to nemuze skazit ani nouma, jako jsem ja.
Bianka Duskova
Po tomhle postupu to nemuze skazit ani nouma, jako jsem ja.
Al
Pohanku jen macim A chutná mi víc jak vážená..
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?