Rychle / jednoduše / zdravě

Slaný koláč se špenátem, tofu a hlívou ústřičnou - celozrnný korpus + šťavnatá náplň

Slané koláče ve stylu Quiche dávají prostor pro velkou kreativitu. Nejen co se týče náplně, ale i těsta. Vyzkoušejte variantu se špaldovým celozrnným těstem a chuťově vyladěnou šťavnatou náplní.
Slaný koláč

Těsto na slaný koláč můžete dnes už běžně koupit, když ale máte "větší" nároky na vstupní suroviny, je třeba si ho připravit vlastnoručně. Je to jednoduché. Já osobně těsto na slaný koláč nepovažuji jen za "něco", co drží koláč pohromadě, ale za plnohodnotnou součást receptu. Těsto na slaný koláč zkrátka musí být chuťově dobré a být křehké.

Variant jeho přípravy je pak mnoho a je třeba vyzkoušet, co vám sedne. Slaný koláč s lososem ráda dělám s použitím tradičních surovin pro tento typ receptu, variantu slaného koláče s cuketou a kozím sýrem zase raději pojmu "celozrnně" a nebojím se zapojit třeba i jemně mletou pohankovou mouku.

Základem dobrého korpusu je pak dostatečné množství tuku. Pokud bychom jej ve snaze snížit kalorickou hodnotu nahradili třeba za řecký jogurt a mouku za ovesné vločky, výsledkem sice bude povedený korpus, jeho chuť a konzistence už ale nebude "to pravé ořechové"

Budete potřebovat

Na těsto

  • 250 g špaldové jemně mleté mouky
  • 2 lžíce nadrceného lněného semínka
  • 125 ml oleje ( může být olivový, řepkový )
  • asi 30 ml vody ( vyladit dle konzistence těsta)
  • půl lžičky soli

Do těsta jsem záměrně nedala žloutek, protože lze korpus připravit i bez něj.

Na náplň

  • cca 400 g mražených špenátových listů (nebo čerstvé)
  • 1 vaničku nebo větší misku hlívy ústřičné ( nasekané kloboučky na menší kousky)
  • 1 balení tofu (200 g, dala jsem lehce ochucené marinované nebo lahůdkové)
  • 2 vejce
  • 150 ml tekutiny (dala jsem rostlinné mléko)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto. V míse smíchám mouku, lněné semínko a olej. Pak přidám asi 4 lžíce vody a hnětu až je těsto krásně propojené. Lze přidat i lžíci oleje, pak ještě trochu vody, zkrátka tak, aby se těsto nedrolilo a šlo pak rozválet. Nevadí, když se trochu trhá, ve formě si to sedne a pak drží. Těsto zabalím do folie a nechám odležet v lednici. Hodinu nebo samozřejmě déle dle situace.

  2. Pak si připravím špenátovo - hlívovou náplň. Špenát lze použít čerstvý, já mám ale v mrazáku vždy po ruce mražené špenátové listy rozdělené do porcí. Vezmu asi 400 g a nechám je povolit a krátce podusit v rendlíku. Z hlívy odkrojím nohy a kloboučky nakrájím na menší kousky. Ty pak krátce orestuji na pánvi, ochutím je drceným kmínem, solí, pepřem a promíchám se špenátovými listy.

  3. A teď vytvořit hmotu, krém, zálivku, která vše propojí. Já jsem zvolila kombinaci tofu, vejce a rostlinného mléka. Tofu rozmixuji tyčovým mixérem, spolu s trochou oleje a s rostlinným mlékem tak, aby vznikl řidší krém. Pak smíchám s rozšlehaným vejcem. Tuto směs vliju do pánve se špenátem a hlívou, promíchám a nechám trochu zchladnout.

  4. Těsto na korpus rozválím mezi dvěma pečícími papíry na placku tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Postupuji klasicky jako při přípravě quiche. Do formy na těsto položím kus pečícího papíru a na něj vysypu fazole a předpeču "naslepo" na 190 stupňů asi 15 minut. Zatížením těsta se vyloučí vznik bublin.

  5. Do předpečeného korpusu pak už jen vyliju připravenou směs a peču dalších 30 minut.

TIPY

  • Pokud byste chtěli recept udělat čistě "vegan", lze vejce vynechat a jen přidat ještě jedno tofu.

  • Drcené lněné semínko lze vynechat, dodá ale korpusu nejen vlákninu navíc, ale i výbornou chuť.

  • Omáčku z tofu lze použít nejen jako zálivku na quiche, ale i k zapečení brambor, květáku, brokolice atd.

Příprava je snadná a výsledek vynikající. Sytý vláčný koláč, který se dá jíst teplý, vhodný je ale i jako jídlo do krabičky.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Špaldový quiche
100% celozrnné těsto s mletým lněným semínkem zabalím do fólie a nechám min. 1 hodinu odležet v lednici. Může tam být samozřejmě i déle.
 
Slaný koláč se špenátem
Těsto rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a pak, bez těch papírů, ho přendám do kulaté formy a upravím tak, aby těsto bylo i všude na bocích formy. Formu není třeba vymazávat, těsto je dost tučné. Korpus nejdříve předpeču na 190 stupňů 15 minut. Pak na něj vliju náplň a peču dalších 30 minut.
 
Quiche s tofu
Po 30 minutách v troubě je náplň ztuhlá a upečená.
 
Hlíva ústřičná recept
Koláč se dá jíst teplý i studený.
 
Celozrnný quiche
Koláč je možné upéct v kulaté formě i v menší hranaté formě. Kombinace ochuceného tofu špenátu a orestované hlívy ústřičné dodá koláči nejen zajímavou chuť, ale i šťavnatost.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?