Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravý a vláčný vločkový moučník

U tohoto moučníku se rozhodně nemusíte bát chuťově nezajímavé dusivky :) Jednoduchý fígl zajistí báječnou vláčnost ...
Zdravý a vláčný vločkový moučník

U tohoto moučníku se rozhodně nemusíte bát chuťově nezajímavé dusivky :) Jednoduchý fígl zajistí báječnou vláčnost. Tím fíglem jsou vařené brambory. Když se do moučníků strouhá mrkev a cuketa, tak proč ne brambory...

Inspiraci na tento moučník jsem nalezla v jednom starém časopisu a klasicky jsem si ho "ozdravila". Ingredience jsem upravila podle svého a klasickou mouku nahradila špaldovou a mletými mandlemi.

Budete potřebovat

(množství na kulatou dortovou formu)

  • 70g jemných ovesných vloček + trochu horké vody na namočení
  • 70g špaldové mouky (pokud ji nemáte nebo ji nemůžete, použijte klasickou polohrubou)
  • 100g mletých mandlí
  • 150g přírodního cukru
  • 3 uvařené brambory – vychladlé a na jemno nastrouhané,cca 200g
  • 2 vejce
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů z vinného kamene)
  • 3 lžíce rumu nebo pár kapek přírodní mandlové esence

Postup

  1. Ovesné vločky zalijte troškou horké vody a nechte nabobtnat. Jde o to, aby ovesné vločky změkly. Pak se vám nestane, že budou v moučníku cítit mezi zuby.
  2. Olej ušlehejte spolu s cukrem do pěny. Pak přidejte vejce a znovu šlehejte.
  3. Uvařené brambory ve slupce oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte k ušlehané směsi.
  4. Změklé ovesné vločky spolu s moukou a kypřícím práškem do pečiva zapracujte do těsta.
  5. Přidejte mleté mandle a chuť dolaďte trochou rumu, popř. pár kapkami mandlové esence.
  6. Těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané kulaté dortové formy.
  7. Pečte na 175°C cca 40 minut.

Moučník nechte zchladnout a podávejte. Můžete si ho dát na snídani nebo ke svačině. Pokud ho chcete pojmout slavnostněji, můžete ho ozdobit trochou lehkého smetanového krému nebo čokoládovou polevou.

TIP

Druh tohoto těsta se hodí i na přípravu muffinů. Kulatou formu tak jednoduše nahraďte formičkami na muffiny. Dobu pečení pak zkraťte na cca 25 minut. Pokud jsou vám muffiny sympatické vyzkoušejte třeba i úžasné jablečné muffiny.

Dobrou chuť a pokud přijdete na nějaké vylepšení, určitě se podělte.

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý a vláčný vločkový moučník

Těsto na tento moučník je opravdu hutné. Když jsem ho lila do kulaté formy, tak jsem skoro nevěřila, že "vyběhne".

 
Zdravý a vláčný vločkový moučník

Tento moučník mne svojí chutí příjemně překvapil. Díky zdravým ingrediencím může posloužit i jako zdravá snídaně.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vendy
Tenhle moučník je mým velkým favoritem. Miluju sladké recepty z ovesných vloček. Jen cukru bych dala max. 100g, je na mě dost sladký. Použila jsem namísto mandlí vlašské ořechy, dala o 2 lžíce víc rumu a je úúúúžasný.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Vendy, díky, samozřejmě, že čím méně cukru, tím lépe :)Na mě by těch 100g bylo asi málo. Jinak rum navíc, místo mandlí vlašáky, skvělá vylepšení! :)Mandle jsou v moučnících obecně méně výrazné, vlašské ořechy zase naopak svojí chutí dominují. Jinak se mi na povrchu tohoto moučníku utvořila taková křupavoučká vrstva, moc dobrá ;)
Vendy
Dnes jsem pekla z dvojité dávky ve formičkách na muffinky - těsto vyšlo přesně na 24ks. Namísto oleje jsem použila máslo...alergici doma nejsme a přijde nám to tak chutnější a voňavější. Přidala jsem nahrubo nasekanou tabulku hořké čokolády. Vršky muffinů jsem posypala plátky mandlí, takže nejen, že se udělala křupavá krustička, ale navíc se mandličky opekly dozlatova...no lahoda...muffiny měli úspěch i u mé kolegyně - vyučené cukrářky...byla z nich unešená :-) Velké díky za tento recept
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Vendy, no super. Tak to udělám přesně podle Vašeho doporučení! Ty mandle na vrchu musí být úžasné. Vyfotím to a udělám z toho samostatný recept. I tak recept zůstává zdravý, protože na hořké čokoládě není nic špatného, ba naopak! :)
michelagelka
Vyzkoušeno, chutná zajímavě :)
Martina
Taky jsem vyzkoušela a zařadila do oblíbených receptů. Dělám bez rumu ať to můžou i děti (prý sice když alkohol projde takovou teplotou, tak to nevadí, ale přece jen). Mám vyzkoušené i místo brambory nastrouhané jablíčko ... a taky báječné :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?