Rychle / jednoduše / zdravě

Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

Palačinky nemusí být jen z bílé mouky se sladkou marmeládou. Výborné jsou také na slano. A jsou zdravější.
Zdravé palačinky

Když dělám palačinky, tak připravuji vždy neutrální těsto. Děti preferují palačinky na sladko, já si je zase dávám na slano. Nejraději pohankové se špenátovou náplní a sýrem. Posledních pár let sleduji, že mi zmizela chuť na sladké. Přehnaná potřeba sladkých jídel je známkou nevyváženého stravování. Je skvělé cítit se fajn a nemít potřebu doma skladovat průmyslové pochutiny pro případ potřeby :-) Když něco "na zub", tak to raději domácí moučník.

Budete potřebovat

asi 8 palačinek

  • 250g pohankové mouky jemně mleté
  • 1 vejce
  • 500ml tekutiny jako základ (a pak přidat dle potřeby)
  • Špenát zahuštěný trochou instantní polenty (pak neteče)
  • Libovolný sýr (tvrdý sýr, sýr balkánského typu atd.)
  • Špetku soli
  • Olivový olej

Postup

  1. Pro začátek si připravte 500ml tekutiny. Pohankové palačinky lze připravit jen s vodou, dobře poslouží i rostlinný nápoj.
  2. Zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně začněte přidávat jemně mletou pohankovou mouku. Můžete ji prosít. Míchejte do hladké konzistence.
  3. Těsto je teď dobré nechat chvíli odstát, nejlépe 30 min, aby mouka nasákla vodu.
  4. Pokud je třeba, zřeďte tekutinou do požadované palačinkové konzistence. Pokud byste měli těsto moc řídké, palačinka nepůjde obracet a bude se trhat. Husté těsto zas nejde lehce rozlít po pánvi.
  5. Na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem a smažte z obou stran palačinky.
  6. Potřete je hustší špenátovou náplní a posypte vybraným sýrem.
  7. ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ připravuji ze sekaného špenátu. Dá se koupit i ve formě praktických granulí. Často ho zjemňuji trochou zakysané smetany a zapráším instantní polentou (kukuřičná krupice), která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu a hlavně je za pár minut hotová. Nemusíte nic dlouze provařovat. Je zkrátka praktické ten špenát více zahustit, aby z palačinky netekl :-)

POHANKOVÁ MOUKA je oproti obyčejné bílé nutričně na vyšší úrovni. Obsahuje více vitaminů, minerálů, vlákniny i bílkovin. Klasická palačinka s marmeládou je sice výbornou klasikou, když by ale měl sníst 2 člověk, který se snaží shodit nějaké to kilo, je slaná varianta se špenátem a ne příliš tučným sýrem vhodnější volbou. Takto připravená palačinka má značně nižší glykemický index, což je faktor, který by nás měl u jídel hodně zajímat.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vety
Prave jsem je udelala s celozrnne jemne mlete mouky a byly take moc dobre......a dobre se s testem pracovalo a obed byl raz dva. Dekuji :)
Pavlína
Zkoušel jste někdo? Včera jsem se pokoušela o palačinky z pohankové mouky a těsto vždy z jedné strany bylo "bíle", tvrdé, těsto se ani nemohlo propéct, a to jsem je dělala slabé.. a celkově chuť palačinek nebyla moc dobrá..
Kamila (varilamysicka)
Pavlíno, je fakt, že každá ohanková mouka může být jiná, množství tekutiny se pak musí přizpůsobit. Dělám je pravidelně a palačinky jsou normálně měkké. Jsou tužší, než z bílé mouky, to jo, ale tvrdé ne. Mám pohankovou mouku jemně mletou Šmajstrla. Zkuste tedy příště třeba půl na půl s bílou moukou, zda to pomůže.
Kristýna
Děláme ze stejně mouky i znacka je stejna pohodě, těsto je měkké a chutne dělám sobě skrz celiakií a pro přítele stačí z celozrnné mouky
Daniela
Z pohankove mouky jsem taky mela vzdycky tvrde palacinky, tak jsem je zacala delat z ryzove a jahlove (pul na pul). Do testa jeste pridavam psylium, ktere necham pres noc nabobtnat ve vode. Palacinky pak vydrzi dele vlacne. Kazdopadne dekuji za recept(y).
Fiddlinka
vyzkoušeno, výborné, chutnalo to i dceři (17m) a to je hlavní :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?