Rychle / jednoduše / zdravě

Cizrnový guláš

Cizrnový guláš je další skvělou možností, jak naložit s cizrnou.
Cizrnový guláš

Ještě, že mám kamarádky, které také rády zkouší nové chutě. Díky tomu jsem objevila cizrnový guláš. Jelikož se u nás doma cizrna dělá celkem často, tak jsem ráda, že mám další možnost, co s ní :) Cizrny můžete uvařit o něco více a udělat rovnou cizrnovou pomazánku zvanou hummus :)

Budete potřebovat

  • 400g uvařené cizrny
  • cca 1 litr vody (můžete použít i vodu, ve které se vařila cizrna)
  • 1 cibuli nebo jarní cibulku (kdo má rád cibuli, může dát klidně 2)
  • 2 velké brambory
  • 2 velké mrkve
  • Můžete přidat i 2 pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku, záleží na chuti.
  • 2 červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • Na ochucení – přírodní bujón, sladkou papriku (2 lžíce) , majoránku, drcený kmín,
  • Na zahuštění – 2 lžíce mouky (např. špaldové nebo bezlepkové), použít můžete i instantní mouku.

Postup

Příprava cizrny

  1. Cizrnu propláchněte, přes noc namočte a vodu slijte.
  2. Druhý den cizrnu uvařte v nové vodě.
  3. Doba varu je cca 1,5 hod. Cizrna musí být měkká, máslová.
  4. V polovině varu cizrnu ochuťte solí, můžete přidat i bobkový list či pár kuliček nového koření.

Příprava guláše

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte mrkev (můžete i jinou kořenovou zeleninu) a krátce orestujte.
  3. Přidejte červené papriky pokrájené na proužky.
  4. Zasypte červenou paprikou, krátce promíchejte a podlijte vývarem.
  5. Přidejte brambory pokrájené na kostičky (pokud chcete tak i rajčata), ochuťte majoránkou, česnekem, kmínem a vařte 15 minut.
  6. Zahustěte 2 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody.
  7. Hned na to přidejte cizrnu a nechte vše společně ještě 15 minut provařit.

Podávejte s kouskem celozrnného pečiva.

TIP

Kdo má rád pikantní chutě, může ke guláši přidat chilli papričku.

Dobrou chuť :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cizrnový guláš
Cizrnový guláš podáváme nejlépe s celozrnným pečivem, můžeme ale i bez něj.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

NikA
super záležitost,... jestli můžu ještě doporučit, tak k luštěninovým polévkám a gulášům se výborně hodí koření: Tymián, Libeček. Obojí působí na zmírnění nadýmání a také zmírnění bolestí při nadýmání. Polévku či guláš to zajímavě ovoní, ochutí (!)používat v malém množství - na jeden hrnec max půl kávové lžičky sušených drcených lístků, nebo čerstvé lístky.
Luckaq
Vynikající chuť a je to super nápad,jak použít cizrnu. Určitě jsem to nevařila naposledy!!!
Bára
tak tohoto guláše snědla dcera 2 talíře! Sama jsem tomu nemohla věřit.:-D
Jiřka
Je výborný, vařím ho po několikáté a nikdy nezbyde. Přidávám do něj paprikové floky a příště se chystám přidat sušené houby
karol
Jdu na to ;-)
Výborný gulášek, fakt že jo! :-) Ještě jsem do základu orestovala žampionky a nemělo to chybu!
Kamila (varilamysicka)
No, orestované žampiony rozhodně nemohou být chybou, ty dodají šmak mnoha jídlům, takže tleskám za nápad :-)
Hanka
Opravdu vynikají guláš. Vařila jsem již několikrát. Moc nám chutná.
Eva
naprosto luxusní gulášek, jen ti ,,moji chlapy" moc na ty zdravé jídla nejsou takže jim jsem tak přidala domácí klobásu a jak jim chutnalo :-)
Lucie
Moc jsme si pochutnali... perfektní myšlenka, jak do chlapa dostat cizrnu :-) děkuji
Soňa
Dneska jsme zkusili a jsem nadšená, i 4lety synek si pochutnat (a to e co říct když máme období těstoviny s kečupem) díky za recept!
Soňa
Dneska jsme zkusili a jsem nadšená, i 4lety synek si pochutnat (a to e co říct když máme období těstoviny s kečupem) díky za recept!
Eva
Mňamka, vaříme opakovaně a ještě se nám neomrzel :)
Lucie
Super nápad, miluje celá rodina
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?