Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené žampiony plněné krémovým sýrem a pestem

Naplnit a zapéct žampiony je tak snadné! Během pár minut máte pekáček plný výživných ingrediencí v troubě a pak už se o nic nestaráte.
Žampiony plněné recept

Žampiony jsou k dispozici po celý rok a je možné je plnit, čím vás napadne. Od zeleniny přes maso, až po různé druhy obilovin a sýrů. Tato verze je s mojí oblíbenou ricottou.

Ricotta je běžně dostupný italský syrovátkový sýr jemné chuti, který se skvěle hodí jako náplň na mnoho způsobů. Ať už na sladko do moučníků nebo na slano k zapékání. Její výhodou je vysoký obsah bílkovin, přitom lehká stravitelnost.

Budete potřebovat (3 porce)

  • 7 nebo 10 žampionů podle velikosti
  • 250 g ricotty (1 kelímek, syrovátkový sýr)
  • 2 lžíce bazalkového pesta (můžete použít zelené bazalkové pesto,rajčatové pesto atd.)
  • Sýr Grana padano nebo parmazán
  • Olivový olej

Postup

  1. Žampiony omyjte, očistěte, v případě potřeby dejte pryč slupku, a nožíkem vykrojte nohu tak, aby v kloboučku vzniklo místo na náplň.
  2. Smíchejte ricottu nebo jiný krémový sýr s pestem, přidejte nastrouhaný tvrdý zrající sýr a promíchejte.
  3. Žampiony naskládejte do pekáčku a pomocí lžičky naplňte kloboučky.
  4. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 stupňů podle velikosti žampionů asi 30 minut.

Rychlé, snadné, šťavnaté, výborné!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zapečené žampiony recept
Žampionů existuje mnoho druhů, já jsem tyto koupila na váhu v zelenině a mohla si tak vybrat velikost. Slupku žampionů není nutné pokaždé loupat, oloupejte ji, pokud je silná. Nohy vykrojte.
 
Ricotta recept
Syrovátkový sýr ricotta a zelené pesto. Prověřená kombinace. Ricottu můžete nahradit i čerstvým smetanovým sýrem nebo tvarohem.
 
Pesto recept
Ricottu a pesto můžete ještě doplnit o menší množství nastrouhaného sýru. Já jsem zvolila Grana padano.
 
Pečené plněné žampiony se sýrem
Žampiony musí být v pekáčku v jedné vrstvě a měly by "sedět" rovně.
 
Žampiony recept
Dobu pečení přizpůsobte podle velikosti žampionů. Já jsem tyto větší pekla 35 minut.
 
Žampiony vegetariánský recept
Teplé, studené, samotné nebo s přílohou, pokaždé vynikající :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?