Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené žampiony plněné krémovým sýrem a pestem

Naplnit a zapéct žampiony je tak snadné! Během pár minut máte pekáček plný výživných ingrediencí v troubě a pak už se o nic nestaráte.
Žampiony plněné recept

Žampiony jsou k dispozici po celý rok a je možné je plnit, čím vás napadne. Od zeleniny přes maso, až po různé druhy obilovin a sýrů. Tato verze je s mojí oblíbenou ricottou.

Ricotta je běžně dostupný italský syrovátkový sýr jemné chuti, který se skvěle hodí jako náplň na mnoho způsobů. Ať už na sladko do moučníků nebo na slano k zapékání. Její výhodou je vysoký obsah bílkovin, přitom lehká stravitelnost.

Budete potřebovat (3 porce)

  • 7 nebo 10 žampionů podle velikosti
  • 250 g ricotty (1 kelímek, syrovátkový sýr)
  • 2 lžíce bazalkového pesta (můžete použít zelené bazalkové pesto,rajčatové pesto atd.)
  • Sýr Grana padano nebo parmazán
  • Olivový olej

Postup

  1. Žampiony omyjte, očistěte, v případě potřeby dejte pryč slupku, a nožíkem vykrojte nohu tak, aby v kloboučku vzniklo místo na náplň.
  2. Smíchejte ricottu nebo jiný krémový sýr s pestem, přidejte nastrouhaný tvrdý zrající sýr a promíchejte.
  3. Žampiony naskládejte do pekáčku a pomocí lžičky naplňte kloboučky.
  4. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 stupňů podle velikosti žampionů asi 30 minut.

Rychlé, snadné, šťavnaté, výborné!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zapečené žampiony recept

Žampionů existuje mnoho druhů, já jsem tyto koupila na váhu v zelenině a mohla si tak vybrat velikost. Slupku žampionů není nutné pokaždé loupat, oloupejte ji, pokud je silná. Nohy vykrojte.

 
Ricotta recept

Syrovátkový sýr ricotta a zelené pesto. Prověřená kombinace. Ricottu můžete nahradit i čerstvým smetanovým sýrem nebo tvarohem.

 
Pesto recept

Ricottu a pesto můžete ještě doplnit o menší množství nastrouhaného sýru. Já jsem zvolila Grana padano.

 
Pečené plněné žampiony se sýrem

Žampiony musí být v pekáčku v jedné vrstvě a měly by "sedět" rovně.

 
Žampiony recept

Dobu pečení přizpůsobte podle velikosti žampionů. Já jsem tyto větší pekla 35 minut.

 
Žampiony vegetariánský recept

Teplé, studené, samotné nebo s přílohou, pokaždé vynikající :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?