Rychle / jednoduše / zdravě

Vynikající rebarborový koláč – bez kynutí, bez vážení

Tento koláč vás na 100% nezklame. Je fantastický, vláčný, šťavnatý, zkrátka jen samá pozitiva :)
Zdravý rebarborový koláč

Tento koláč vás na 100% nezklame. Je fantastický, vláčný, šťavnatý, zkrátka jen samá pozitiva :)

Dám vám jen jedno doporučení - na rebarboře (popř. višních) rozhodně nešetřete.

Kombinace mléčného výrobku (v tomto případě jogurtu) spolu s rebarborou lehce neutralizuje agresivní kyselinu šťavelovou.

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250 ml)

  • 2 hrnky polohrubé mouky (já jsem dala 1 hrnek klasické polohrubé a 1 hrnek pšeničné celozrnné)
  • 1 hrnek cukru (použijte klasický nebo přírodní třtinový)
  • 2 kelímky bílého jogurtu (jeden má 150g)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva (ideálně přírodní z vinného kamene)
  • Rebarboru

Na drobenku

(pokud ji neděláte "od oka")

  • 80g másla
  • 80g cukru
  • mouky tolik, aby se drobenka mezi prsty hezky drobila :) (cca 140g)

Postup

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem
  2. Přidejte olej, jogurt a postupně přisypte mouku s práškem do pečiva.
  3. Vše vymíchejte do hladka.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  5. Bohatě posypte oloupanou a na malé kousky pokrájenou rebarborou.
  6. Nakonec posypte drobenkou.
  7. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170° (horkovzdušná 160°) po dobu 35 minut

TIPY

  • Na tento typ koláče se hodí více kyselé druhy ovoce (Musím ale podotknout, že rebarbora je vlastně zelenina).
  • Místo rebarbory můžete použít například višně(vyzkoušená a povedená kombinace)
  • Pokud rádi pečete s použitím celozrnné mouky, použijte ji 2/3 (pšeničné nebo špaldové) a udělejte ho tak více zdravý.

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Rebarborový koláč

Rebarborový koláč ještě bez drobenky. Na obrázku vidíte, že na rebarboře se rozhodně nešetřilo :)

 
Upečený vláčný rebarborový koláč s drobenkou

Drobenka už je na místě. Jelikož je rebarbora velice kyselá, se sladkou drobenkou jde ruku v ruce.

 
Rebarborový koláč

Bez vážení, bez kynutí - s minimem práce naprosto skvělý výsledek.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Tak vyzkoušeno :-) Řekla bych, že se jedná o krapet náročnější přípravu, ale výsledek stojí opravdu za to :-) Půl plechu jsem udělala s rebarborou a půl s višněmi a můžu říct, že každý kus chutná zcela jinak, ani jako by nešlo o jeden druh moučníku. Výborné a doporučuji všem :-) Dobrou chuť.
Eva
Vynikající. Pekla jsem z poloviny celozrnné špaldové mouky a poloviny obyčejné mouky bílé. Zkusila jsem domácí zavařené švestky a mák. Vynikající. Děkuji za super recept.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, mám radost, že se povedl a chutnal. S těmi švestkami a mákem, to je super nápad. Já sama jsem nikdy tuto variantu nedělala, znám ji jen od své babičky :) Zavařené švestky v zimě - super záležitost.
Jarka
Jednoduchý a opravdu moc a moc dobrý! Zkusím ještě s višněmi, až budou na stromě :-)))
Eva
Neměla jsem rebarboru, udělala jsem s meruňkami a vynikající. Drobenku jsem ještě vylepšila trochou oříšků, jak mám zvykem.
Marie
Výborný, už jsem ho pekla s rebarborou a dneska jsem ho upekla s borůvkami a jahodami. Luxusní. Tento recept si musím hned zapsat.
Yveta
právě se peče :-) Příprava jednoduchá (až na loupání rebarbory) a dobrý bude určitě.
Terez
Dano do trouby, cekam, co z trouy vyleze :-) Manzel (ackoliv sladke neji) mi sebral misu, ve ktere jsem delala testo a prave to tu vyskrabuje :-)
Lenka
U nas se do drobenky pridavaji vlocky - krupava varianta me bavi :) testo vyzkouseno na kompotovane spendliky a ryngle, mnam!
Irena
Koláč je vynikající,přidala jsem jsem ještě dvě jablka a nemá chybu.
Lucka
Udělala jsem vše podle receptu, ale těsta bylo málo na klasickou vel. plechu, jentaktak jsem ho pokryla.35 minut bylo i tak celkem málo k upečení. Drobenky zas bylo nějak moc.Celkově mi korpus přijde málo sladký. Kde jsem udělala chybu? Možná jsem od toho čekala víc a teď jsem zklamaná...
lali
koláč jsem upekla a mám stejné dojmy jako Lucka, málo těsta, málo sladké, péct jsem ho měla déle, ale to je moje chyba, rebarbora je kyselá s jiným ovocem to bude sladké akorát, těsto mohu nastavit o polovinu a každá trouba peče jinak, takže v horkovzdušné asi déle každopádně recept s jogurtem si děti nemohly vynachválit, měkké a dobré přidala jsem mražené maliny pro zpestření a opravdu se dojedl a přinesly novou rebarboru na další, zítra to zkusím znovu s tím co jsem napsala za recept opravdu skvělý moc děkuji
Janula
Vynikajici.Prave ho jim jeste teply a nemohu se nabazit.Doporucuji,uz ho mam ve sve kucharce.
sluničko
Vynikající koláč, už dlouho jsem takový nejedla nevydrží ani půl dne .. neměla jsem jogurt tak jsem dala jeden kelímek zakysané smetany a jeden jogurtu.Všem chutná a všichni mne žádají o recept.
Ivica
Tak už se peče, akorát jsem dala víc špaldové mouky celozrnné do těsta a i do drobenky jsem dala špaldovou. jsem zvědavá na výsledek. Ale určitě bude skvělý :-)
Evka
mohu jen potvrdit, vynikající :-) měla jsem málo rebarbory tak jsem přidala černý a červený rybíz z mrazáku, možná proto jsem musela péct o 20 minut déle, jinak těsto je opravdu luxusní, žádná sušinka, výborná sladko kyselá kombinace
Markéta
Dekuji za recept, malinko jsem upravila aby vysel na vetsi plech, jeden jogurt byl nahrazeny zakysanou smetanou. Moc dobry, relativne rychly a jednoduchy kdyz neni cas na kynute testo.
Zdenka
Dobrý den včera jsem udělala koláč z rebarbory podle receptu,dala jsem hodně rebarbory a opravdu nebyl moc kyselý super,děcka moc chválí,dá se s každým ovocem,moc děkuji za recept
milu
Dobrý den Kamilo, tak na tento koláč jsem se hodně těšila a opět nejsem zklamaná! Rebarbora z babiččiny zahrádky, domácí vajíčka - koláč jedna báseň. Kamilo, s Vámi je pečení radost. :-) milu
Láďa Jablko
Neměli jsme polohrubou mouku, tak jsme tam hodili hladkou a hrubou půl na půl (aby vznikla polohrubá). Místo jogurtu jsme přidali tvaroh. Olej zásadně jen vyjetý z naší převodovky Škoda 120. Protože jsme chudí přidali jsme jen jedno vajíčko (to stačí). Prášek do pečiva došel, tak jsme tam hodili trochu té sody ta přeci také bublá. Barbora nebyla doma tak jsme tam šoupli Vlastu. Bylo to tak dobré, že to ani pes nažral a slepice se ještě teď válej na zádech a škubou pařátama. Zjistili jsme, že originální recept bude přeci jen o něco lepší.
Alena
Koláč je opravdu vynikající ! Mohu jen doporučit. Mouku jsem použila polohrubou a celozrnnou pšeničnou, těsto je po upečení jedna báseň :-) Do drobenky jsem přidala trošku skořice. Těsto vyšlo akorát na plech 39 x 27 cm. Pečeno 45 min. Děkuji autorce za recept. Určitě vyzkouším i s jiným ovocem.
Petra R.
Jednoduchy a velmi chutny recept. Delam uz podruhe. Prvni s rebarborou, druhou jsem upekla vcera s visnemi a vzdy se mi recept povedl. Mouku davam pul na pul - polohruba a celozrnna psenicna nebo spaldova. Drobenku jsem delala z pohankove mouky, vlocek a rozemletych orechu a je to vyborne.
Zdenca
Jednim slovem VYNIKAJICI.Delala jsem na nejvetsi plech,testa bylo presne akorat.Svestkami jsem nesetrila a drobenka byla akorat.Po 4 dnech byl stale jak cerstve upeceny.Odmerovala jsem presne 250 ml hrnickem a proto bylo vse akorat.Moc dekuji za nejlepsi kolac s ovocem.
BK
Výborný, dala jsem jablka a tvaroh, jíme ho ještě teplý. Děkuji za recept.
Lila
Kolac je vyborny, mierne kyselkavy, jednoducho mnam! Pri elektrickej rure je vsak treba piect na 175 stupnov celu hodinu.
Ala
Vinikající koláč!Peču ho celý s přírodních surovin.Je výborný s rebarborou i jiným ovocem.Oblíbyla si ho celá rodina! Moc za recept děkuju.
Lena
Koláč je výborný, vynechala jsem olej a myslím že to vůbec nevadí. Na těsto i drobenku jsem použila špaldovou mouku a třtinový cukr.Pekla jsem ho 45 minut. Mňamka :-))))
majkl1679
Teď se peče , tak uvidíme
majkl1679
Hodo- bóžo , vynikající , už nikdy jinak
Helča kvítko
Je to DELIKATESAAAA.....dělala jsem s borůvkama.... (Y)
irena
dnes jsem upekla a je moc dobrý
marieannaf
Výborné, právě jsme dojedly. Přesně podle receptu, pouze v troubě to bylo 40minut a super. Moc děkuji za moc dobrý receptík.
Mája
Včera jsme upekli,přesně podle návodu a vinikající,super.Recept si hned přepisuji a budu používat.Jo a těsta a všeho přesně na plech.
Klara
Ahoj, dekuji za recept. Famozni, nadychany, vlacny. Lze pouzit i mnoho dalsich druhu ovoce (merunky, rybiz, visne.....)
Romana
Výborný koláč! Pekla jsem jej ze špaldové polohrubé a špaldové celozrnné jemně mleté mouky. Pekla jsem asi 45 min.
Verkavcelka
Vynikající. Peču ho jak s rebarborou, tak i s červeným rybizem. Mouku dávám 1:1. Stalo se mi, že jsem vše omylem smíchala ( bez šlehání ) a byl taky moc dobrý.
Monika
Kolac pecu jiz podruhe a je vynikajici, jednoduchy, rychly. Bilou mouku jsem nahradila spaldovou, ktera saje vice tekutin takze jsem pridala trosicku mléka. Poprvé jsem delala pul na pul rebarbora a jahody, ted mam v troube jen s rebarborou. Jo a pekla jsem spise tak 40-45min. :) dekuji za recept
Zuzka
Dobrý den, chystám se už asi týden upéct tenhle koláč:-) Můžu se zeptat, do jak velkého pekáče se dává? Klasický ? Můžu dát i borůvky nebo kompotované višně? Děkuji :-)
Alena
Vinikající koláč! Chutná celé rodině.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?