Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlá polévka z červené řepy se Šmakounem a dýňovými semínky

Z uvařené řepy se dají vyrobit během chvíle zázraky. Třeba tato polévka, která zahřeje, zasytí a dodá tělu kvalitní živiny.
Co s červenou řepou

Jak už jsem psala u jiných receptů, když vařím červenou řepu, tak rovnou kilo a pak ji využívám na mnoho způsobů. Potřebovala jsem si pro sebe vyrobit během chvíle něco k jídlu, tak jsem si jednoduše dva kousky řepy nakrájela, zalila vývarem, přidala trochu uvařených jahel, rozmixovala a zjemnila mandlovou smetanou. Tu jsem zkusila jako novinku a využila ji do více receptů. Na pánvičce jsem si pak jen krátce opekla dva plátky Šmakouna, ke konci přihodila oblíbená dýňová semínka. Do 5 minut jsem vše měla na talíři a to se počítá :-)

Budete potřebovat

  • uvařenou červenou řepu (na porci 2 menší bulvy)
  • vývar
  • trochu smetany na zjemnění (použila jsem rostlinnou mandlovou smetanu)
  • Šmakouna (produkt bohatý na bílkoviny, vyberte jakoukoliv slanou příchuť)
  • Dýňová semínka
  • Pár kapek olivového oleje (může být i řepkový, kokosový)
  • Na dochucení sůl, pepř

Postup

  1. Uvařenou řepu nakrájejte na kousky, v hrnci zalijte vývarem tak, aby byla ponořená. Krátce provařte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud chcete polévku sytější, přidejte na porci 2 lžíce uvařených jahel a vše rozmixujte.
  2. Zjemněte smetanou, doporučuji vyzkoušet třeba mandlovou nebo ovesnou. Promixujte a v případě potřeby přidejte tekutinu.
  3. Vedle na pánvičce si na pár kapkách olivového oleje orestujte na kostičky nakrájeného Šmakouna, po chvíli přidejte dýňová semínka. Dle chuti osolte, dospělí mohou na polévce ocenit čerstvě namletý pepř.

Jak uvařit řepu?

Červenou řepu neloupejte a celé kusy řepy uvařte ve vodě do měkka nebo poloměkka. Trvá to asi hodinu.

Pro sytější variantu

Jednou z možností, jak polévku udělat ještě nutričně bohatší a sytější je přidat nějakou obilovinu. Vzhledem k tomu, že se jedná o bleskový recept, můžou dobře posloužit různé vločky (ovesné, jahelné, pohankové), nebo uvařená obilovina jako taková. Např. uvařené jáhly.

Pokud má polévka sloužit jako syté jídlo, na dospělou porci počítejte se 100g Šmakouna a lžící semínek.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Červená řepa zdravý recept
 
Co se Šmakounem

Použít můžete více druhů - na fotce je zrovna s hlívou, dalšími variantami je také přírodní, uzený nebo pikantní mexiko.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?