Rychle / jednoduše / zdravě

Smetanová pórková polévka s batáty a sýrem

Rychlá a na přípravu snadná polévka bez mouky, která je voňavá po pórku a bohatá na vlákninu díky batátům. Smetana ji zjemní a sýr lehce zahustí.
Polévka pórek recept

Při přípravě této polévky jsem vycházela z receptu na pórkovou smetanovou polévku se sýrem, do které dávám brambory.

Teď bylo mým cílem zapojit batáty. Batáty jsou výživnější, mají více vlákniny i biologicky aktivních látek. Jejich sladší chuť je v polévce příjemně vyvážená pórkem a výrazným sýrem.🙂

 Ingredience

  • 1 střední až větší pórek
  • 2 střední batáty
  • 1 litr vývaru
  • 1 balení smetany (200 ml, já jsem použila 10%)
  • 1 lžíce přepuštěného másla (nebo jiného tuku na opečení pórku)
  • Sůl, pepř dle chuti
  • asi 50 g vyzrálého sýra Gouda (Použila jsem "Old goudu", může být i jiný vyzrálý tvrdý sýr)

 Postup

  1. Pórek zbavím vrchní slupky, odkrojím listy a rozkrojím ho podélně na půl a pak rozkrájím na půlkolečka. Batáty oškrábu a rozkrájím tak, aby vznikly menší kostičky.
  2. Do hrnce dám lžíci přepuštěného másla a pozvolna na něm opékám pórek. Po 2 minutách pórek spíše pár minut dusím tak, aby zbytečně nezhnědl.
  3. Pórek zaliju vývarem a přidám kostičky batátů. Trochu osolím, opepřím a vařím do změknutí batátů. Stačí asi 10 minut.
  4. Hrnec odstavím stranou, aby nebublal. Sýr nastrouhám na hrubo a do mísy k němu přiliju smetanu. Promíchám a přidám do polévky. Už nevařím, jen nechám propojit, prohřát, rozpustit. Hotovo!

TIP

Do polévky je lepší přidat tučnější vyzrálejší sýr, který se perfektně rozpustí a udělá v polévce službu, jakou potřebujeme. Na postupu záleží. Pokud byste do vroucí polévky vhodili 30% eidam, mohl by zgumovatět, případně se v polévce táhnout, což není příjemné. Do odstavené polévky se nejlépe hodí vyzrálejší sýry typu old gouda, cheddar, grana padano atd.

☝️Jak ještě použít pórek? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu .🙂 Ať se vám recepty s pórkem povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak uvařit batáty

Batáty - sladké brambory. I když jsou v syrovém stavu tvrdší než brambory, při vaření či pečení rychle měknou.

 
Pórková polévka

Pórek několik minut orestuji/podusím na přepuštěném másle. Musí se hlídat, má tendence se snadno spálit.

 
Sýrová polévka s goudou

Příprava polévky je opravdu rychlá záležitost. Sýr ji jemně zahustí a dodá skvělou chuť. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?