Rychle / jednoduše / zdravě

Sladký chlebíček s červenou řepou a slunečnicovými semínky

Sladce péct se dá i bez cukru a bílé mouky. Variant je mnoho a každý musí objevit tu svoji, aby mu to chutnalo. A když se do moučníků běžně přidávají mleté ořechy a mrkev a jablka, tak proč ne mletá slunečnicová semínka a červená řepa.
Červená řepa zdravý recept

Když se pouštím do svých pečících experimentů, ráda na to využívám formu na biskupský chlebíček. Mám jistotu, že se to dobře propeče, že se to bude dobře krájet a že toho nebude jak pro celou armádu, kdyby se to náhodou nepovedlo. Protože upřímně, ono se to občas nepovede. Kdo nic nedělá, nic sice nezkazí, to ale neplatí u mně v kuchyni.

A když jsme u té upřímnosti, tak byť jsem tuto řepovou originalitu dělala vyloženě pro sebe, zkusila jsem ji naservírovat i dětem. S co nejvíc pozitivním výrazem ve tváři jsem dávala na stůl talířky s tím, že mám něco úúúžasného. Dopadlo to padesát na padesát. Starší si pochutnala a ještě si (dobrovolně) vzala druhý den na svačinu do školy, mladší to šla vyplivnout do koupelny :))

Co k chlebíčku říct z výživového pohledu. K pečení červenou řepu používám ráda. V kombinaci s kakaem moučníkům sedí. Místo ořechů jsem zvolila pomletá slunečnicová semínka, která jsou koncentrátem živin a zdravých tuků. Obecně se tvrdí, že stačí denně sníst 2 lžíce těchto semínek a pohnete se svým zdravím do plusových hodnot. Chlebíček je velmi bohatý na vlákninu a antioxidanty. Výhodou je nízký glykemický index, takže po něm nenastane typické kolečko opětovné chuti na "něco dobrého".

Budete potřebovat

  • 100 g na jemno nastrouhané čerstvé červené řepy
  • 3 vejce
  • 150 g datlové pasty
  • 2 lžíce medu nebo sirupu
  • 100 g rozdrcených slunečnicových semínek
  • 50 g žitné (nebo jiné) mouky
  • 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup

  1. Červenou řepu omyjte, odstraňte slupku a na jemno nastrouhejte. Vejce rozmixujte do pěny. Slunečnicová semínka rozdrťte na jemno do hladka pomocí mixéru, robotu.
  2. Do vaječné hmoty přidejte řepu, vláčnou datlovou pastu, namletá semínka, 2 lžíce kakaa, kypřící prášek a 2 lžíce medu nebo nějakého sirupu.
  3. Těsto dejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček
  4. Pečte na 175 stupňů do suché špejle, je to asi 30 minut.

Já používám konkrétně tento datlový sirup, ale převážně ne na slazení moučníků, ale jako zajímavé výrazné sladké dochucovadlo třeba na různé kaše. Fajn je také s bílým jogurtem, pšeničnými klíčky a skořicí. V tomto případě je ale možné ho použít k oslazení chlebíčku, protože se tam chuťově i barvou vyloženě hodí :)

Chlebíček se díky formě dá snadno nakrájet na plátky a použít místo sladkého pečiva ke snídani. Moje dcera si na něj ráda dává jogurt a zdobí ho ovocem.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Červená řepa zdravý recept

Forma na biskupský chlebíček je ideální pro různé pečící experimenty. Výsledek se vždycky dobře krájí :)

 
Červená řepa recept

Semínka zajistí krásnou strukturu, řepa zase barvu ...

 
Zdravé pečení recept

Když tak koukám na tuhle fotku, tak zkusit někdy varinatu s kousky hořké čokolády by rozhodně nebylo k zahození :)

 
Červená řepa moučník

Talířek mojí dcery. Chlebíček lze ke snídani doplnit o jogurt a čerstvé ovoce.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pavla
Dnes upečeno opět výborný recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?