Rychle / jednoduše / zdravě

Křehký mrkvový závin s jablky

Moučníky z mrkvového těsta mají tu výhodu, že do nich není třeba díky přirozené sladké chuti mrkve přidávat žádný cukr. Pak už je jen na vás, kolik ho dáte do náplně...
Závin z mrkvového těsta

Tento závin je jeden z nejčastějších, které dělám. Křehký, vláčný a nenáročný. Nějaký čas necháte na loupání a nakrájení jablíček, nic složitějšího vás v receptu nepřekvapí :)

Závin je vhodný i jako svačinka pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu potřebují omezit cukr. V receptu lze zcela vynechat cukr či povidla a jablkům ponechat přirozenou chuť. I tak bude výsledek vynikající ...

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 300 g hladké mouky (můžete dát i napůl jemně mletou celozrnnou nebo bio pšeničnou)
  • 200 g másla
  • 130 g mrkve
  • 1⁄2 bio kypřícího prášku do pečiva

Na náplň - 350 g jablek - 1 bio vanilkový cukr - 1 bio skořicový cukr - rozinky - 3 lžíce povidel (lze vynechat)

Dále strouhanku na podsypání jablek, žloutek na potření závinu

Postup

  1. Z mouky, másla, kypřícího prášku a na jemno nastrouhané mrkve vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

  2. Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka nakrájejte na jemné plátky, ochuťte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte rozinky. Můžete ještě dochutit a zvláčnit povidly. Hodí se hlavně u kyselejších jablek.

  3. Mrkvové těsto rozválejte na pomoučeném vále, prostřední pruh lehce posypte strouhankou a navršte jablečnou náplň.

  4. Vytvořte závin a potřete ho žloutkem.

  5. Pečte na 180 stupňů asi 30 min.

TIP

Závin můžete připravit i jako moučník do kulaté dortové formy průměr cca 26 cm. Polovinu těsta namačkáte dospod, navršíte jablka a přikryjete zbytkem těsta.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý závin
Mrkvové těsto na závin
 
Zdravé pečení
Náplně je opravdu bohatě
 
Recept mrkev
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Ala
Výborný závin! Jen se po něm zaprášilo;-)
pavla
Už je v troubě. Z toho těsta jsou dobré mrkvánky z povidly.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?