Křehký mrkvový závin s jablky

Moučníky z mrkvového těsta mají tu výhodu, že do nich není třeba díky přirozené sladké chuti mrkve přidávat žádný cukr. Pak už je jen na vás, kolik ho dáte do náplně...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento závin je jeden z nejčastějších, které dělám. Křehký, vláčný a nenáročný. Nějaký čas necháte na loupání a nakrájení jablíček, nic složitějšího vás v receptu nepřekvapí 🙂

Závin je vhodný i jako svačinka pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu potřebují omezit cukr. V receptu lze zcela vynechat cukr či povidla a jablkům ponechat přirozenou chuť. I tak bude výsledek vynikající …

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 300 g hladké mouky (můžete dát i napůl jemně mletou celozrnnou nebo bio pšeničnou)
  • 200 g másla
  • 130 g mrkve
  • 1⁄2 bio kypřícího prášku do pečiva

Na náplň – 350 g jablek – 1 bio vanilkový cukr – 1 bio skořicový cukr – rozinky – 3 lžíce povidel (lze vynechat)

Dále strouhanku na podsypání jablek, žloutek na potření závinu

Postup

  1. Z mouky, másla, kypřícího prášku a na jemno nastrouhané mrkve vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

  2. Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka nakrájejte na jemné plátky, ochuťte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte rozinky. Můžete ještě dochutit a zvláčnit povidly. Hodí se hlavně u kyselejších jablek.

  3. Mrkvové těsto rozválejte na pomoučeném vále, prostřední pruh lehce posypte strouhankou a navršte jablečnou náplň.

  4. Vytvořte závin a potřete ho žloutkem.

  5. Pečte na 180 stupňů asi 30 min.

TIP

Závin můžete připravit i jako moučník do kulaté dortové formy průměr cca 26 cm. Polovinu těsta namačkáte dospod, navršíte jablka a přikryjete zbytkem těsta.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky