Rychle / jednoduše / zdravě

Jednoduchý datlový moučník

Na tomto moučníku mě nejvíce baví to, že se pokaždé povede, je vláčný a můžete si sami pohrát s množstvím cukru. Lze ho totiž i úplně vynechat.
Zdravý moučník

Fotka moučníku je trochu jiná, než jaké já obvykle dělám :) Fotila jsem ho totiž v České televizi, kam jsem přišla představit pár osvědčených receptů. Tento jsem zvolila z toho důvodu, že je takový "vděčný" a dá se s ním dobře dál pracovat podle toho, pro jakou příležitost je určený.

Budete potřebovat

(8 - 10 kousků)

1 hrnek = 250 ml

  • 200 g vypeckovaných datlí
  • ¾ hrnku rostlinného nebo ořechového mléka
  • ½ hrnku kokosového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mouky (lze kombinovat špaldovou, cizrnovou, pohankovou)
  • 3 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Do rendlíku dejte mléko, datle, společně prohřejte a rozmixujte do hladka.
  2. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a vlijte do kulaté formy nebo na menší čtvercový plech. Já jsem formu předtím ještě vymazala tukem a vysypala hrubou moukou.

Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

Pokud si říkáte, zda v receptu nechybí vajíčko, tak opravdu nechybí. Datle jsou vláčné a obsahují hodně vlákniny, díky tomu tedy podrží těsto perfektně pohromadě i bez vajec.

Kvalitní nedoslazované sušené datle jsou rozhodně dobrou surovinu v zásobách. Mohou posloužit jako základ moučníku, raw dezertu, ale i jako bohatý zdroj energie, když potřebujete podat větší fyzický výkon. Datlím se dokonce říká i ovoce studentů, protože obsahuje prospěšné látky pro duševní pohodu. No kdo by toto nepotřeboval :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Datle recept

Takto vypadá vytažený z trouby. Teď už je jen na vás, zda ho necháte "jen tak", případně potřete domácí čokoládovou nebo citronovou polevou :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Bára
Dobrý den, mám doma sáček sušených datlí a zrovna jsem přemýšlela, co s nimi. Váš recept vypadá skvěle a jednoduše! :-) Jen se chci zeptat...těch 200 gramů datlí je myšleno klasických sušených? Existují ještě ty velké, Medjool tuším...Děkuji za radu, Bára
Šárka W.
Dnes upečený a je taaaak výborný. Snadný recept a chuťově vynikající. Ráda se budu k němu vracet.
Karolina
Vyborny kolac! Chut neuveritelna :) poliala som a ozdobila datlovym situpom a mandlou..mnam!
KOBLI
Dobrý den mohu použít dstlovou pastu místo datlí a jaký poměr děkuji za vaši odpověď
Eva
Tak vyzkoušeno, místo datlí jsem použila datlovou pastu, cukr jsem vynechala (i tak je koláč dost sladký), třetinu mouky nahradila ovesnými vločkami a na závěr polila trochou citronové polevy (tip z IG ;-). Zákusek je moc chutný, vřele doporučuji k vyzkoušení!
Vlaďka
Úžasný recept, vynikající moučník. Přidala jsem panáka rumu, skořici, kokos, nasekané vlašské ořechy a třetinu mouky jsem nahradila podle inspirace od paní Evy ovesnými vločkami. Mimořádně lahodný, luxusní zákusek a přitom jednoduchý.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?