Rychle / jednoduše / zdravě

Rajčata po italsku pečená v troubě - na slané koláče, omelety, pizzu, do sendvičů i lasagní

Bezpracná a jednoduchá úprava rajčat, kterou si oblíbíte. Upečené plátky pečených rajčat podle Italů využijete ke snídani k vaječné omeletě, jako ozdobu na slaný koláč quiche nebo do sendvičů.
Plátky rajčat pečené v troubě s bylinkami

Tento recept je ukázkou toho, jak malá změna při práci se surovinou zajistí jiný výsledek.

Výhodou této přípravy je, že máte plátky rajčat v troubě během pár minut a už se o nic nestaráte.🙂

Do některých receptů nejsou syrová rajčata ideální, protože se spíše uvaří a pouští vodu. Výsledek je chuťově úplně jiný, když použijete předem upečené plátky rajčat.🙂

Co tedy s pečenými plátky rajčat dál?

 Ingredience

  • Větší masitá rajčata
  • Olivový olej
  • Sušené bylinky

 Postup

  1. Rajčata omyju a nakrájím na stejné plátky silné asi 5 až 7 mm.
  2. Plátky rajčat vyskládám buď na nepřilnavý plech vytřený olivovým olejem nebo na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olivovým olejem.
  3. Rajčata ochutím sušenými "italskými" bylinkami, mezi které patří bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn, tymián)
  4. Peču na 200 stupňů asi 30 minut tak, aby rajčata "chytla barvu". Délka pečení se plus mínus řídí typem rajčat, tloušťkou plátků a vlastní troubou.🙂 Hotovo!

 TIPY

  • Plátky rajčat můžete ochutit také sušeným mletým česnekem
  • Pokud je chcete použít jako chuťovku či předkrm, posypte je před koncem pečení oblíbeným sýrem.
  • Když si chcete připravit jen pár plátků ke snídani a docílit podobného výsledku, opečete plátky rajčat téměř na sucho na nepřilnavé pánvi z obou stran.

Ať si na rajčatech pochutnáte! 🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Plátky rajčat pečené v troubě
Masitá rajčata nakrájím na asi 5 až 7 mm kolečka.
 
Plátky rajčat pečené v troubě
Kolečka rajčat vyskládám na nepřilnavý plech vytřený olivový, olejem. Pokud plech nemá vhodný povrch, je lepší použít pečicí papír.
 
Rajčata pečená v troubě
Podle plánu, jaký s rajčaty nadále máte, je můžete ochutit buď jen solí, nebo solí a pepřem nebo sušenými bylinkami. Na fotce jsem je posypala 12-ti bylinnou solí
 
Italská rajčata z trouby
Rajčata po upečení. Plátky chytnou barvu. Doba pečení je podle typu rajčat, tloušťky plátků a trouby. Většinou mi stačí péct je 30 minut.
 
Masitá rajčata recept
Plátky upečených rajčat se dají jíst hned tak jako příloha či chuťovka, nebo je použít do dalších receptů. Teplé na vaječnou omeletu, studené do sendviče. Všude nadělají parádu!🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?