Rychle / jednoduše / zdravě

Jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta

Koláče z křehkých těst jsou obecně velmi atraktivní. Často ale obsahují velké množství cukru. Ono to jde ale i bez něj. Křehké těsto s mrkví a jablečnou náplní zajistí dostatečnou a přirozenou sladkost. A báječnou chuť!
Mrkvové těsto na koláč

Množství ingrediencí jsem si na základě praxe uzpůsobila tak, aby těsta bylo tak akorát a náplně dostatek.

Jablečnou náplň lze vyrobit jen z jablek a skořice. Záleží na vašich preferencích a také na sladkosti jablek.

Pokud chcete jablka přeci jen trochu doladit, dosladit, pomoci mohou rozinky nebo datlová pasta.

Ingredience na 1 koláč do kulaté formy ( cca 25 cm)

Na těsto

  • 200 g jemně mleté mouky ( dala jsem špaldovou)
  • 140 g povoleného másla
  • 100 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • žloutek na potření povrchu koláče

Na jablečnou náplň

  • 700 g na menší kousky nakrájených oloupaných jablek
  • 100 g datlové pasty (pokud chcete sladší verzi, lze vynechat)
  • Skořice
  • Citronová šťáva

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto. Všechny ingredience spojím dohromady a vytvořím kompaktní bochánek, který dám zabalený ve fólii odležet alespoň na hodinu do lednice.
  2. Teď začnu pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupu a nakrájím na drobnější kousky. V rendlíku jablka krátce podusím s citrónovou šťávou a skořicí. Když chci moučník dost sladký, ochutím jablka datlovou pastou (rozmixované datle s trochou vody). Jablečnou náplň nechám vychladnout.
  3. Mrkvové těsto rozdělím na 2 části. 2/3 těsta rozválím na placku, kterou přendám do formy na koláč. Formu jsem pro jistotu trochu vymazala tukem, ale není to nutné, těsto je tučné dost a nemělo by se přichytávat.
  4. Pak už jen do formy na těsto navrším jablečnou náplň a povrch ozdobím proužky nebo jakýmikoliv tvary ze zbylého rozváleného těsta. Povrch potřu rozšlehaným žloutkem a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

Jelikož mrkvového těsta není nikdy dost, mrkněte ještě na recept, jak z něj vyrobit křehký mrkvový závin s jablky. Osvědčený recept!

Nechat ve formě vychladnout, aby se dobře krájel. Vydržet!! Neujídat předčasně!! :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Křehké mrkvové těsto
 
Jablečný koláč recept
Menší kousky podušených jablek jsem smíchala se skořicí a datlovou pastou, která slouží k přirozenému doslazení jablek.
 
Mrkvové těsto na koláč
Třetinu těsta dám stranou, rozválím na placku a kolečkem rozkrájím na pruhy. Povrch je možné ozdobit pomocí těsta i jinými způsoby :)
 
Jablečný koláč recept
Po 30 minutách na 180 v troubě. Je dobré ho nechat vychladnout, než se začne krájet...
 
Křehké mrkvové těsto na koláč
Koláč je křehký, šťavnatý a přirozeně sladký.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pavla
Dá se , prosím, udělat těsto i z jiné mouky ? Bezlepkově ? Děkuji.
Iva
Zdravím. Chci se prosím zeptat. Jablka mi při dušení pustila hodně šťávy - patří tato šťáva do koláče, nebo je třeba ji slít? Děkuji.
Petrushe
Výborný koláč, díky za recept! Dala jsem tedy méně tuku, cca 50g ghí a 50ml oleje. Do jablečné náplně jsem kápla trochu javorového sirupu, protože jsem neměla sladká jablíčka, kostičky jablek jsem osmahla na troše oleje.
Petrushe
Výborný koláč, díky za recept! Dala jsem tedy méně tuku, cca 50g ghí a 50ml oleje. Do jablečné náplně jsem kápla trochu javorového sirupu, protože jsem neměla sladká jablíčka, kostičky jablek jsem osmahla na troše oleje.
Petrushe
Výborný koláč, díky za recept! Dala jsem tedy méně tuku, cca 50g ghí a 50ml oleje. Do jablečné náplně jsem kápla trochu javorového sirupu, protože jsem neměla sladká jablíčka, kostičky jablek jsem osmahla na troše oleje.
Petrushe
Výborný koláč, díky za recept! Dala jsem tedy méně tuku, cca 50g ghí a 50ml oleje. Do jablečné náplně jsem kápla trochu javorového sirupu, protože jsem neměla sladká jablíčka, kostičky jablek jsem osmahla na troše oleje.
Petrushe
Výborný koláč, díky za recept! Dala jsem tedy méně tuku, cca 50g ghí a 50ml oleje. Do jablečné náplně jsem kápla trochu javorového sirupu, protože jsem neměla sladká jablíčka, kostičky jablek jsem osmahla na troše oleje.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?