Rychle / jednoduše / zdravě

Gulášovka z mletého masa s mrkví - zcela bez mouky

Variace na gulášovku z mletého masa. Pórek a mrkev polévku odlehčí, navíc se zcela obejdete bez mouky.
Zdravá gulášovka

S masem doma zas až tak často nepracuju. Když si ale uvědomím, co dělám z hovězího mletého, tak jsou to nejčastěji domácí burgery, boloňské lasagne, chilli con carne nebo tato gulášovka. A když už, tak do velkého hrnce, ať je na dva dny :-)

Budete potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1,2 kg brambor
  • 3 větší mrkve
  • 1 pórek
  • Řepkový olej
  • 2 rajčata
  • 1 lžíci sladké červené papriky (koření)
  • Na dochucení majoránku, drcený kmín, česnek, sůl, případně bio bujón, lze i pyramidku s kořením na vývar
  • cca 1,5 litru vody

Postup

  1. Na oleji pozvolna orestujte pórek, až změkne a rozvoní se, přidejte mleté maso, míchejte, restujte. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata (nebo lžíci rajčatové pasty), mletou červenou papriku, drcený kmín, ochuťte solí, případně bio bujónem.
  2. Zalijte asi 1,5 l vody a vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev. Vařte do změknutí masa. Použila jsem papiňák a nechala jsem tam maso asi 25 minut.
  3. Když je maso měkké, přidejte na kostičky nakrájené brambory a jednu velkou na velmi jemno nastrouhanou bramboru, která polévku lehce zahustí.
  4. Ochuťte česnekem a vařte do změknutí brambor.

TIP

  • Polévku můžete udělat více masovou nebo více mrkvovou, obě varianty jsou dobré.

  • Na závěr do polévky přidejte ještě hrstku čerstvé majoránky

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Mleté maso recept
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Bára
Je naprosto luxusní :-) Chutnala i manželovi který nemá gulášovku rád :-D Jen jsem dala méně brambor a více vody :-)
Regik
Vynikající..naprosto dokonalá..také jsem dala malinko více vody,jinak jsem vše zachovala dle receptu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?