Rychle / jednoduše / zdravě

Vláčný celozrnný koláč s jablky

Vláčný, voňavý po skořici, navíc zdravý...
Celozrnný koláč s jablky

Tento moučník s jablky patří mezi ty vláčnější. Recept na podobný způsob jsem pekla již dvakrát a u žádného nezůstala.Až tento se mi povedl dle představ, proto se dělím o recept :)

Budete potřebovat

Užší plech = hrnek 250 ml, tradiční velký plech = hrnek 300ml

  • 1 hrnek cukru (záleží, na jak sladké moučníky jste zvyklí a jak sladká či kyselá jablka použijete)
  • 3/4 hrnku kvalitního slunečnicového oleje
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté (dá se použít i obyčejná nebo půl na půl)
  • 3 hrnky na hrubo nastrouhaných jablek (vychází to tak na 3 jablka)
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku mléka nebo podle potřeby (klasické nebo alternativní - pohankové, rýžové)
  • 1 hrnek vlašských ořechů a rozinek namočených v rumu (namíchané dle chuti, já jsem dala půl na půl)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky skořice

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si namočte rozinky v rumu. Nemusí to být nutně 100% rumu. Já to dělám tak, že půl hrnku rozinek zaleju vařící vodou a do ní pak přidám rum. Rozinky hezky změknou a provoní se rumem. Ten krok můžete samozřejmě vynechat, dříve jsem rozinky nikdy nenamáčela, ale má to něco do sebe ;)
  2. Dále si smíchejte cukr, vejce a olej.
  3. Pak přidejte mouku spolu s kypřícím práškem do pečiva a 3/4 hrnku mléka. Tento moučník jsem zvyklá péct jako čistě celozrnný, mouka se dá namíchat i půl na půl. Než použít všechnu mouku jen bílou, tak i půl hrnku třeba pšeničné celozrnné je lepší než nic ;)
  4. Dále vmíchejte 3 hrnky na hrubo nastrouhaných jablek a skořici dle chuti. Na celý plech jsou 2 lžičky tak akorát.
  5. Úplně na závěr vsypejte hrnek vlašských ořechů s rozinkami.
  6. Promíchejte a vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Směs by měla jít na plech skutečně vylít. Není příliš hustá a tuhá. To je takové vodítko pro správnou konzistenci.
  7. Pečte ve středně vyhřáté troubě na cca 165 stupňů 35 minut. Dle zkušeností s vlastní troubou jistě poznáte, kdy už je moučník hotový.

Správné skladování ořechů

Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Je dobré je pravidelně konzumovat, ale v malém množství, už 7 ořechů má totiž 170 Kcal. Rády brzy žluknou, protože obsahují mnoho tuku. Takže jim nesvědčí skladování v teple, vlhku a na světle. Mají být sladké, bez jakékoliv ostré, hořké vůně nebo chutě. To může značit napadení plísní. Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazáku či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok.

TIP

  • Pokud budete moučník připravovat na klasický velký plech, použijte hrnek 300ml. Máte-li o něco menší plech, sáhněte po hrnku 250 ml.
  • Moučník můžete na závěr cik cak ozdobit čokoládovou polevou, nebo každou porci zakápnout javorovým sirupem a do středu položit kousek ořechu.
  • Vlašáky jsou pro tento moučník ideální. Zkoušela jsem ho péct s mandlemi a vůbec to nebylo ono. Jejich chuť je nevýrazná.

Tak ho zkuste, budu ráda, když sebe i své blízké potěšíte něčím dobrým a zdravým :)

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý koláč s jablky
Vláčný koláč ze špaldové mouky s ořechy a rozinkami je celkem zdravou "sladkostí" ke kafíčku ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Výborný, výborný, výborný... Víc k tomu není co dodat...
efie
Opravdu moc dobrý koláč, akorát jsem místo oleje dala malý bílý jogurt a místo cukru 2 PL medu a povedlo se :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Dát místo oleje jogurt je super nápad, celkově je to pak méně kaloričtější :)Med používám občas také, ale spíše je mi líto ničit léčivé účinky medu tepelnou úpravou, když mám doma super domácí med :)
Iví
Tak jdu zkoušet :) Budu dělat variantu bez cukru a olejele (nahradím medem a jogurtem), potom dám vědět, jak se mi povedlo :)
Eva
kdybych nevěděla, že je tam celozrnná mouka tak to ani nepoznám, fakt dobrý, budu péct určitě znova
Veronika
včera sem zkoušela, použila sem žitnou mouku a třtinový cukr a fakt výborná... mnam
Jana
Idem ho piect druhykrat a skusim teraz variantu jogurt-med. Vynikajuci kolac, chutil vsetkym :) Diky za fajn receptik.
Beatriz
Dnes mi jedna kamaradka polsal odkaz na vasi stranku. Zatim jsem neskusi zadny recept ale urcite brzo neco zkusim! Chtel jsem jen doporucit, aby se pouzivalo vyhradne jen maslo nebo v jinych pripadech sadlo! Ztuzene pokrmove tuky jsou velice nezdrave a navic zvysuji moznost rakoviny prsou u zen. Za doby babicky tyto potravinarske blaznoviny nebyly jeste vyvinute. Telo bohuzel nema mechanismus jak tyto modifikovane tuky plne rozlozit. Tyto produkty dale obsahuji velke mnozstvi volnych radikalu, ktere jsou rovnez pro organismus nezadouci!Petr San Francisko, Kalifornie, USA
lucka
je mozne nejak nahradit vajcia v tomto recepte?:)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Lucko, díky za dotaz. Obecně lze péct bez vajec, vejce lze nahradit třeba bramborovým škrobem, želatinou, někdo používá pudinkový prášek. Ve zdravých výživách prodávají také prášek v krabičce, kterým lze při pečení nahrazovat vejce, tuším, že se jmenuje Vajahit, ale nemám s ním osobní zkušenost ...Pokud bych zrovna neměla vejce a chtěla bych upéct třeba tento koláč, zkusila bych jako první ten škrob, jako zajímavá varianta mi přijde i ta želataina, kdy prý jeden sáček nahradí 3 vejce. Asi to vyzkouším :-)
lucka
Dakujem velmi pekne,asi vyskusam ten skrob :) urcite bude vyborny :)
Eli
Právě jsem koláč ochutnala - udělala jsem ho s bílým jogurtem a agávovým sirupem (dala jsem asi 3 polévkové lžíce). Polovinu prášku do pečiva jsem nahradila sodou - koláč je ale nízký :(, nicméně i přesto dobrý a zdravý. Děkuji za recept.
Andy
Fantastický!!! :)
Monika
Koláč je výborný, určitě upeču zase, jen asi zkusím příště dát více jablek, aby byl více ovocný.
Sněženka
Paní Kamilo, dnes jsme poprvé upekli Váš koláč a je luxusní. Vůbec nepoznám, že je v něm špaldová mouka. Dovolila jsem si recept ještě vylepšit kozím mlékem, neměla jsem rozinky, tak jsem použila brusinky a místo vajec slepičích jsem musela použít vejce křepelčí (dcera je alergička na slepičí). Musím říci, že jsem sama byla překvapena vynikajícím koláčem :-). Děkuji moc za tip, kdybyste měla ještě nějaký dobrý a hlavně zdraví recept, budu ráda, děti jsou alergici. Mějte se hezky :-)
kamila (varilamysicka)
Sněženko, no to je teda extra vylepšená verze - kozí mléko a křepelčí vejce :-) S kozím mlékem nemám při pečení zkušenost, Zajímalo by mě, zda ta jeho specifická chuť zůstává cítit. Jinak pro moučníky se mi potvrdilo, že tam, kde je mléko a dá se místo nej voda, tak se ve většině případů vůbec nic nestane :-) Jinak zkuste třeba upéct jakoukoliv bábovku, místo mléka dát vodu a místo vajec banán, mělo by to vyjít.
Sněženka
To kozí mléko jsme v tom nijak zvlášť nepocítili, po koláči se jen zaprášilo, dnes již není. :-) Děkuji za radu, určitě ji někdy využiji, protože když zrovna nemám čerstvé kozí mléko, tak bych nevěděla, co místo něj. Celkem se mi v kuchyni osvědčilo, zatím jsem žádný průšvih s ním neměla :-). Ale ono záleží na kvalitě kozího mléka. Jen bych ho asi nedoporučila do omáček, dělala jsem kuře na paprice a tam jsem ho v ústech cítila, musela jsem to zjemňovat. Jinak jsem ráda, že jsem objevila Vaše stránky,včera večer jsem hltala recepty a mnoho z nich se chystám udělat. Třeba dnes tu cuketu v těstíčku. Díky moc za rady :-).
mata
Vyborny kolacik, robila som podla postupu, len take mensie vylepsenie- potrela som s domacim ribezlovym lekvarom a posypala kokosom:)
Luczija
Tak já dala místo cukru domácí med a místo oleje jogurt, asi pro ten pocit :) A koláč je skvělý, ne moc sladký, ale je krásně měkoučký a vláčný. I můj milý, který se může po sladkém utlouci, konstatoval, že je skvělý :)
to Sněženka - a co rostlinné mléko, máme sušený rýžový nápoj, , když se to přepočítá, vyjde litr asi na 20 Kč a nemusíte spotřebovat hned, vyrobíte si jen potřebné množství
filisek
Vynikající, pečeme letos snad popáté
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?