Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá ředkvičková pomazánka s vejci a pažitkou

Když se vám dostanou do ruky ředkvičky, nemusíte je jen chroupat, můžete zkusit třeba tuto skvělou zdravou pomazánku.
Ředkvičková pomazánka

Já osobně jsem ředkvičky docela dlouho ignorovala. Chroupat se mi je nechtělo a co s nimi jinak ;) Pak jsem jim přišla na chuť. Když jsou v obchodech, kupuji rovnou 4 svazky, půlka se sní jen tak, ze zbytku udělám pomazánku. Výborná je na celozrnném chlebu a když se povede špaldový domácí, o dokonalou snídani je postaráno.

Budete potřebovat

  • 1 větší svazek ředkviček
  • 1 kvalitní pomazánkové máslo bez příchuti (možno nahradit Lučinou, částečně tvarohem)
  • 1 lžíci másla (pečivo pak už máslem nebudete mazat)
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • Pažitku (větší množství)
  • 2 lžičky hořčice
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Vejce uvařte na tvrdo (cca 7 minut) a nechte vychladnout.
  2. Ředkvičky omyjte, na hrubo nastrouhejte nebo nasekejte v robotu. Dejte do sítka a posolte.
  3. Během chvilky ředkvičky začnou pouštět docela značné množství vody, trochu tomu pomožte a promačkejte je. Pokud byste tento krok vynechali, ředkvičky by pustily vodu do pomazánky a museli byste ji jíst nejspíš lžičkou ;).
  4. V hlubší misce smíchejte „vyplakané“ ředkvičky, pomazánkové máslo, hořčici a větší množství na drobno posekané pažitky.
  5. Dle potřeby osolte, opepřete a na závěr přidejte na drobno pokrájená vařená vejce. Konzistenci můžete případně doladit pár lžičkami bílého jogurtu.

Jakou hořčici kupovat?

Velké množství domácích pomazánek se neobejde bez hořčice, která dokáže dodat pokrmu šmrnc. Hořčice není ale jen zajímavým ochucovadlem, disponuje i zajímavými zdravotními účinky, protože obsahuje biologicky aktivní látky, např. flavonoidy.

Když se budete rozhodovat, kterou hořčici si koupíte, určitě byste měli pečlivě prozkoumat její složení. Měli byste sáhnout po hořčicích, u kterých se výrobce obešel bez chemie. U takovýchto hořčic najdete na obalu označení „Bez chemické konzervace“. Nekupujte takovou, která obsahuje např. tyto konzervanty - disiřičitan draselný a benzoát sodný. Některé jsou nepřibarvené, jiné obsahují většinou přírodní barviva, nejčastěji žlutou kurkumu, která je nezávadná.

Kupujete, třeba ze zvyku, pořád tu stejnou značku hořčice? Podívejte se na složení, třeba je čas na změnu...

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá ředkvičková pomazánka
Ředkvičky na pomazánku můžete buď nastrouhat, nadrobno nakrájet nebo nasekat v robotu, což je tedy nejrychlejší ;) Hlavní ale je nechat je pustit vodu...
 
Rychlá zdravá pomazánka
Pomazánku jsem vyfotila až druhý den, jde vidět, že je trochu povolená. Ředkvičky pustily ještě trochu šťávy ...Pomazánka je podávaná s celozrnným žitným chlebem.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Kačka
Díky tomuto receptu jsem poprvé zkusila udělat ze ředkviček pomazánku a museli jsme se o ní teda skoro poprat. Každý si pochutnal. Manžel si chleba ještě posypal cibulí navíc :o)))
loolee
Ta pomazánka je vážně luxusní! A vůbec - zatím všechny recepty, které jsem tu vyzkoušela, jsou bezvadné, a že už jich nebylo málo! Díky moc!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Děkuji moc a moc :-) Je dobré vědět, že jsou recepty k užitku. Ředkvičkovou jsme si doma také oblíbili, když ty ředkvičky navíc nemusím strouhat, ale projedu si je v robotu, tak je to i celkem bez práce.
Šárka
Pomazánka je výborná, hlavně mě těší, že jsem ji mohla udělat z vlastních výpěstků. :-)
Katka
Výborná, přidala jsem ještě čerstvou bazalku :) Hlavně chutná i malým dětem, které jinak ředkvičky pálí.
Jezzz
Pomazánka je naprosto vyborna. I manzel, ktery redkvicky jinak moc nemusi, si moc pochutnal :-) Dcerce take velice chutnala. Priste ji udelame zase :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?