Rychle / jednoduše / zdravě

Ředkvičková pomazánka s vejci a pažitkou

Ze svazku ředkviček a vajec máte během chvíle osvědčenou pomazánku, která je jemná, nepálí. Vynikající je na celozrnném žitném chlebu nebo křehkých křupavých knackebrotech.
Ředkvičková pomazánka

Některé ředkvičky mohou být příliš intenzivní a každému nemusí vyhovovat chroupat je "jen tak". Jak tedy zjemnit či zaobalit jejich chuť?

Ředkvičky někdy tepelně upravím a použiju je jako základ na míchaná vajíčka. Vznikne ředkvičková smaženice.

Když je nemám náladu strouhat, nakrájím je jen na kolečka (ředkvičky pak nepouští vodu) a vyrobím jednoduchý vajíčkový salát s ředkvičkami.

Nejraději mám ale ředkvičky v pomazánce. Jsou v ní jemné a nenápadně do ní padne celý svazek. Při přípravě je třeba dbát na jednu věc. Čím déle chcete pomazánku uchovávat, třeba do druhého dne, tím více musí být ředkvičky vykapané, vymačkané, zkrátka zbavené vody.

 Ingredience

  • 1 větší svazek ředkviček
  • 100 g přírodního žervé (nebo např. Lučina)
  • 1 lžíce povoleného másla
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • Pažitka (větší množství)
  • 1 lžička hořčice bez chemické konzervace
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo (cca 7 minut), pak je zchladím.
  2. Ředkvičky očistím, umyju a na hrubo nastrouhám nebo nasekám v robotu. V tom robotu je to bez práce. Dám do sítka, osolím. Během chvilky ředkvičky začnou pouštět vodu, pak ji ještě ručně vymačkám.
  3. Teď už jen smíchám ředkvičky se žervé, hořčicí a pažitkou.
  4. Dle potřeby osolím, opepřím a na závěr přidám na hrubo nastrouhaná nebo na jemno posekaná vejce.

Preferujete tradiční chuť vajíčkové pomazánky? Doporučuji vyzkoušet tuto výbornou vajíčkovou pomazánku.

Ať se vám pomazánky povedou! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá ředkvičková pomazánka

Ředkvičky na pomazánku můžete buď nastrouhat, nadrobno nakrájet nebo nasekat v robotu, což je tedy nejrychlejší ;) Hlavní ale je nechat je pustit vodu...

 
Rychlá zdravá pomazánka

Pomazánku jsem vyfotila až druhý den, jde vidět, že je trochu povolená. Ředkvičky pustily ještě trochu šťávy ...Pomazánka je podávaná s celozrnným žitným chlebem.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Kačka
Díky tomuto receptu jsem poprvé zkusila udělat ze ředkviček pomazánku a museli jsme se o ní teda skoro poprat. Každý si pochutnal. Manžel si chleba ještě posypal cibulí navíc :o)))
loolee
Ta pomazánka je vážně luxusní! A vůbec - zatím všechny recepty, které jsem tu vyzkoušela, jsou bezvadné, a že už jich nebylo málo! Díky moc!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Děkuji moc a moc :-) Je dobré vědět, že jsou recepty k užitku. Ředkvičkovou jsme si doma také oblíbili, když ty ředkvičky navíc nemusím strouhat, ale projedu si je v robotu, tak je to i celkem bez práce.
Šárka
Pomazánka je výborná, hlavně mě těší, že jsem ji mohla udělat z vlastních výpěstků. :-)
Katka
Výborná, přidala jsem ještě čerstvou bazalku :) Hlavně chutná i malým dětem, které jinak ředkvičky pálí.
Jezzz
Pomazánka je naprosto vyborna. I manzel, ktery redkvicky jinak moc nemusi, si moc pochutnal :-) Dcerce take velice chutnala. Priste ji udelame zase :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?