Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá květáková pomazánka se šunkou a kurkumou

Nápadů na to, jak do jídelníčku zapojit zeleninu, není nikdy dost. Třeba v pomazánkách jsou různé druhy zeleniny osvědčené. V tomto případě květák, který je v kombinaci s cibulí a česnekem nejen zdravý, ale i vynikající!
Květáková pomazánka

Květák je pozoruhodná zelenina. Obsahuje velké množství minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Pro svůj vysoký obsah vlákniny má také výborný sytící efekt, čehož hodně využívají lidé, kteří si hlídají energetickou hodnotu celodenní stravy.

Do receptu jsem ke květáku záměrně přidala kurkumu, která zlepšuje jeho stravitelnost.

Budete potřebovat

  • 300 g krátce povařených růžiček květáku
  • 100 g vysokoprocentní kvalitní šunky
  • 100 g čerstvého smetanového sýra (nebo žervé)
  • 1/2 na jemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • velkou hrst nasekané petrželky
  • sůl
  • půl lžičky kurkumy

Postup

  1. Růžičky květáku krátce povařte a nechte zchladnout. Rozsekejte je spolu se šunkou na jemno. Pokud chcete pomazánku hladkou, tak obě ingredience rozmixujte.
  2. Teď už jen přidejte všechny ostatní ingredience, ochuťte prolisovaným česnekem, solí, kurkumou a dejte vychladit do lednice.

Domácí pomazánky jsou mnohem kvalitnější a výživnější, než ty kupované. Víte, co jíte a můžete si chuť vyladit podle toho, co vám vyhovuje. Květák jako základ zdravé pomazánky je opravdu skvělý nápad! :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pomazánka z květáku
Základní ingredience, které pomazánce dodají tu správnou chuť i živiny.
 
Pomazánka z květáku
Cibuli je třeba nakrájet hodně na jemno. V pomazánce pak není téměř cítit.
 
Květáková pomazánka zdravý recept
Uvařený květák i šunku je třeba rozsekat na jemné kousky nebo rozmixovat. Pak přidejte čerstvý smetanový sýr nebo žervé, petrželku a dochuťte solí a česnekem. Přidat můžete i žluté koření kurkuma.
 
Květák recept
Pomazánku je dobré nechat odležet v lednici. Já ji dala do skleněné dózy.
 
Pomazánka Vařilamyšička
A teď už ji jen namazat, kam vám vyhovuje. Na celozrnný žitný chléb, kváskový chléb, chutná je i na bezlepkových "křupacích" chlebíčkách.
 
Zdravé recepty pomazánky
Kdo by řekl, že namazat květák na chleba může být tak výborné! :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?