Rychle / jednoduše / zdravě

Flíčky se zelím

Šťavnaté flíčky se zelím, to je klasika. Stačí někde ulovit hlávku zelí, koupit kvalitní vaječné flíčky, nabrousit nůž a vše je připraveno. Jednoduché, chutné...🙂
Flíčky recept

Ingredience

  • Půl hlávky zelí
  • 1 balení fleků ( měla jsem válcované fleky 350 g)
  • 2 cibule
  • Olej nebo máslo ghí
  • Sůl, pepř, celý i mletý kmín

 Postup

  1. Zelí zbavím horních listů, překrojím ho na půl a odříznu košťál. Zelí ještě překrojím a pak ostrým nožem nakrouhám. Je potřeba si zelí otočit tak, aby při jeho krájení vznikaly dlouhé a úzké kousky.
  2. V pánvi na tuku orestuji do zlatova cibuli a přidám zelí. Posolím, okmínuji, opepřím a nechám pod pokličkou dusit. Průběžně obracím a promíchávám, až postupně zelí změkne a zezlátne. Mně to trvalo asi 45 minut.
  3. Když je zelí skoro hotové, uvařím flíčky. Je třeba je hlídat, aby se nerozvařily. Těm mým 7 minut vaření stačilo.
  4. Pak už jen vše smíchat dohromady a hotovo! 👍

☝️Čerstvé nebo kysané zelí, obojí se dá jednoduše využít. Co zkusit halušky se zelím a uzeným tofu? 🐭

Ty nejjednodušší a obyčejné recepty jsou často "tutovky". 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Hlávka zelí recept

Když píšu v tomto receptu zelí, tak myslím toto. 🙂Hlávkové zelí.

 
Fleky se zelím

Vaječné flíčky, fleky... Tyto jsou "babiččiny" tradiční válcované. Kupované 😀

 
Fleky se zelím

2 cibule a půl hlávky zelí. Dusila jsem asi 45 minut pod pokličkou a chodila promíchávat. Zelí získá pěknou barvičku.

 
Flíčky se zelím bez masa

A teď už jen promíchat s uvařenými flíčky. Ty musí být uvařené na skus, aby při promíchávání pěkně držely tvar. 👍

 
Hlávkové zelí recept

Pěkně plný pekáč šťavnatých flíčků.

 
Flíčky se zelím

Tak obyčejné, ale tak dobré. 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Mika
Dobrý den, kolik vody přidat k tomu zelí? Nebo promíchávat jen bez vody? Děkuji
Ika
To je recept bez vody. To pražené zelí má tuk a ten stačí k promíchání. Je to maďarský recept a já jsem na něm vyrostla, až na to, že moje babička dělala fleky sama domácí. Už ani nevím,kdy naposledy.
Duše
Toto je původní maďarský recept,jen je dobré nedávat pokličku a stále pražit to zelí skoro dozlatova. A po promíchání opepřit na talíři a je to super mňamka
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?